И в "Света Неделя" причастието от една и съща лъжичка

Службата се проведе вътре в храма
Обновена: 12 апр 2020 16:42 | 12 апр 2020 15:40, Нели Христова
237
И в "Света Неделя" причастието от една и съща лъжичка
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки предупрежденията на властите и в столичния храм "Света Неделя" правилата за безопасност не се спазват - службата по случай Цветница се провежда вътре в църквата, а миряните, въпреки че са малко на брой и с маски, използват една и съща сребърна лъжичка за причастието, съобщават от БГНЕС.

Подобен случай имаше и в Бургас .

Още по темата

Както за днешния празник, така и за Великден църквите у нас остават отворени, но властите горещо препоръчват на вярващите да останат вкъщи и да отправят своите молитви пред иконите.

В друг Божий дом, намиращ се в центъра на София, старинният митрополитски храм “Свети Николай Мирликийски чудотворец” полицейска лента спира миряните да влязат вътре.

"Не само трябва да си храним корема, но и душата. Супермаркетите са пълни, а храмът – празен. Взела съм решение да дойда, защото мисля, че е безопасно", сподели Мира Бъчварова, която бе сред малкото, дошли да запали свещ в храма  "Александър Невски".

Според нея мерките за безопасност са достатъчни, а хората са дисциплинирани и използват необходимите предпазни средства.

"Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да запали свещ вкъщи, това е изцяло лично решение. Аз мисля, че трябва да съм днес в храма и съм го направила, независим от ситуацията", каза тя и допълни: "Българите са много отговорни и спазват ограниченията. Даже съм учудена. Всичко е така, както го искат от парламента. Много сме послушни и не работим."

По-рано от Столичната лекарска колегия призоваха хора да не ходят на църква и да не излизат на безцелни разходки из града. "В тези две седмици се решава бъдещето на поколението и на държавата", заявиха директорите на няколко водещи столични болници на брифинг в Министерски съвет в неделя сутрин.


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
5
 
2
 
! Отговори
Ани преди 3 месеца
Разбира се , че това е правилно.***, образовайте се ,моля.Научете какво означава ПРИЧАСТИЕ.Моля Ви!!!И стига с тази лъжичка.
187
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да добавя, че моето впечатление като цяло е, че Света Неделя е един изключителен храм, с отлични свещеници. Истински духовни и изпълнени с любов хора. Явно това с лъжичката е традиция, която не са променили
186
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как може такова нещо, все едно сме в средните векове... :(( Не знаят ли, че една и съща лъжичка е сигурна рецепта за разболяване! Освен коронавируса, има и грип и всякакви други вируси и бактерии. Вярно е, че среброто има известен антисептичен ефект, но не до такава степен, че да направи тази практика безопасна
185
4
 
1
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 месеца
Както всяко нещо в България и в църквата е пълно със ЗАВИМОСТИ........ Това е жалката истина......
184
0
 
2
 
! Отговори
onzi преди 3 месеца
Ти кога си ял бе, ***?
183
4
 
6
 
! Отговори
богомил преди 3 месеца
Ако човекът разбере, че му е нужен само Бог, църквата ще опустее.- Боян Мага
Честит рожден ден на Богомилите!
182
7
 
15
 
! Отговори
Незнание преди 3 месеца
До Православен
Както вече писах, описаното в статията деяние е заплаха за живота и здравето на хората с висока степен на обществена опасност и като такова трябва да бъде третирано според закона. Ясно е, че много попове са невероятно прости и нямат елементарни хигиенни навици, но това не ги оправдава. Защо не се затворени църквите? В повечето държави са затворени. Явно имат по-умни попове. Вярващият, ако не е пълен ***, не отива днес в църква и не яде от евентуално заразена лъжичка. Гнусно е!
181
3
 
19
 
! Отговори
Неънание преди 3 месеца
До Православен
Вашето незнание ме учудва. Как може някой да си мисли, че дейността на поповете е извън юрисдикцията на светските власти и че не им влиза в работата? България е светска държава, поповете са граждани на тази държава и имат същите права и задължения, както всички останали. Описаното в статията деяние е заплаха, опасност за здравето на хората с висока степен на обществена опасност и така трябва да бъде третирано от наказателния кодекс. Простотията им не ги оправдава.
180
5
 
15
 
! Отговори
Jadgpanther преди 3 месеца
До Православен:

Утре като се разболеят тия безмозъчните, да ходят да се лекуват в църквите с миро и тамян, а не аз да им плащам за безумието. А на Великден може да оближат ако искат и задниците на свещениците.
179
4
 
12
 
! Отговори
За меа и катрана... преди 3 месеца
Българска простотия в действие... Г-н премиер, не трябваше да разрешавате черквите да са отворени на Цветница и Великден. Започна целуване на иконите и вземане на причастие с една лъжичка... Сетне, след няколко дни, ще видите каква ще започне! Да бяхте оставили на мин.Маджо Маринов тй да решава и да разполага постове жандармерия на входа на храмовете.... Досега почти стриктна карантина и с откриването на Женския пазар и отворените черкви наляхте в кацата с мед канчето катран!
178
0
 
5
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 месеца
До Анонимен: "Нерде Ямбол, Нерде Стамбул?!", та и ти!
Аз говоря за хигиена, ти за Осама. Аз мисля за хората, ти за простаците.
Поне намали пиенето и дано да няма никой около тебе да ти гледа сеира, така наистина ще си останеш *** Анонимен...
177
2
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Затвор сега за попа... Нарушил р националната сигурност умишлено, кавала скапан
176
28
 
4
 
! Отговори
Православен преди 3 месеца
Ходенето на литургия и още повече - причестяването не е задължително за никого. Църквата има много строги правила кого и кога допуска до Чашата.

Причестяването на верните с Тялото и Кръвта Христови се извършва по традиция и канон, които са на 2000 години.

Изобщо не им влиза в работата на светските власти да се намесват в процеси и ритуали извън тяхната юрисдикция и компетентност!

И по-малко на случайни хора, които дори не знаят как изглежда храмът отвътре. Като не идвате за какво се тревожите
175
3
 
26
 
! Отговори
Ванката преди 3 месеца
Нормалните хора избягват да споделят един прибор и с член на семейството си, тез изперкали миряни тръгнали с чужди хора да обменят слюнки...
80%!
174
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
безплатна обмяна и тестване на плюнки между посетителите един друг хаха
173
4
 
17
 
! Отговори
ДДТ преди 3 месеца
Така Църквата ще отблъсне и малкото здравомислещи,вярващи в нейните ритуали.Бог е еднакво далече и от панелното ти жилище,и от църковното кубе. Посредници със сребърни лъжички не са му нужни и никога не ги е призовавал за помощ.
172
16
 
4
 
! Отговори
АЛЕКС THE GREAT преди 3 месеца
Без да критикувам или защитавам църквата , искам да попитам всички много по - знаещи и разбиращи от мен ,коментиращи и пишещи в този и други сайтове - нека да цитират точната цифра според официалната статистика , какъв е броя на заразените и разболели се българи от причастие с една лъжичка и посещаване на църква за периода от 13.03.2020г. до 12.04.2020г.(един месец извънредно положение).
171
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това с лъжичката е за огромна глоба и затвор. За всички участници - свещеници и миряни!
170
3
 
13
 
! Отговори
лили преди 3 месеца
Аз се справям не зле. На мен не ми трябва подобна манипулативна религия, нито мъж за командир. Имам мъж до себе си, нормални отношения. Може да си религиозен, но от една лъжичка, е глу.паво.
169
5
 
5
 
! Отговори
Бръм преди 3 месеца
Това е щото по божественото сребро бъцили не виреят хаха