Българите в социална изолация: Едни щастливи у дома, други – отчаяни

13% от хората признават: Стоенето вкъщи ни влияе много зле на психиката
14 апр 2020 20:10, Красимир Ангелов
193
Българите в социална изолация: Едни щастливи у дома, други – отчаяни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От един месец България е в извънредно положение заради разпространението на COVID-19. Пандемията наложи безпрецедентни мерки във всички европейски страни и удари сериозно икономиката по целия свят.

Наред с икономическите проблеми, най-голямото предизвикателство за мнозина е социалната изолация и фактът, че хората трябва да си стоят почти постоянно вкъщи. А според психолози това оказва негативно влияние на психиката на човек.

Още по темата
Как ви се отразява социалната изолация? С този въпрос редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 5009 души.

Всеки трети анкетиран (35%) посочва, че стоенето вкъщи и социалната изолация далеч не е най-приятното нещо, но заради здравето на хората ще трябва да се изтърпи. За цели 13% от българите обаче мерките влияят изключително зле на психиката, като 6% признават, че се чувстват ужасно вкъщи поради липсата на спорт и социални контакти, а други 7% дори признават, че усещат психиката си силно разклатена.

На фона на тях всеки пети (20%) се чувства щастлив, че може да остане по-дълго време в дома си с най-близките хора.

12% от анкетираните посочват, че поради факта, че не могат да работят от вкъщи и ходят редовно на работа, ежедневието им не се е променило много. За 3% от хората "спасението" от социалната изолация са домашните любимци, които трябва да се разхождат, а още толкова българи признават, че заради ситуацията са избягали от столицата и големите областни градове и временно са се преместили да живеят в села и малки градове, където ситуацията е по-спокойна и мерките не са толкова строги.

Цели 13% от българите пък категорично не одобряват социалната изолация като средство за борбата с коронавируса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
6
 
5
 
! Отговори
ЕЕЕЕЙ ЛЪЖЦИИИИИ преди 4 години
КОЙ Е ТОЯ ЩАСТЛИВИЯ 30 ДНИ У ДОМА БЕЕЕЕ? КОЙ БЕЕЕ?ЩО ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА БЕ?
57
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ForeverНа терасата слънце колкото искаш...
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До селтакНямам време за копане, но ходенето на село май за момента е най-добрата алтернатива отколкото стоенето в града.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Времето се затопли.Ако беше зимно време по може да се издържи.Работя от вкъщи и по закон нямам право да изляза без маска и да подишам чист въздух след, като приключа за деня.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61Всичко звучи добре Но ако е във Франция или Италия щото в Бг провинцията ще трябва да ядеш бУклици освен ако не си всеядно .........Така че 3оо гледки не струват пет пари в този случай.
53
2
 
15
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Живота е навън,под топлото слънце,а не да се крием вътре като мишки.
52
0
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
То да не си консула ни във Валенсия бе?
51
0
 
2
 
! Отговори
Комплексарчо преди 4 години
Звездите ми говорят :)
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които ги викат фиктивно на работа за да имат отпуска и лятна ваканция много ясно, че са щастливи и горделиви, а останалите не е ясно защо мълчаливи и търпеливи.
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 61 Не ми се връзват нещата с теб. С течение на времето...колкото повече остаряваш тоест, все по- рано ставаш. А, извинявай...до 30 годишен си спял до 10 часа сутринта. Това обяснява защо сега спиш до 9. Баща ми когато бях малък ставаше в 5 сутринта за да ходи на работа- шофьор на автобус беше в градския транспорт..и трака *** из целия апартамент един час докато тръгне 6 часа сутринта за работа и ни викаше на майка ми и на нас с брат ми докато спяхме..Аре ставайте бе, буби..6 часа е" м)))
48
2
 
6
 
! Отговори
До някоя си преди 4 години
Наистина ли вярваш че След утрешния ден нещата ще си бъдат по старому. Спомни си Ленин: Едните искат да живеят по старому, Другите не могат да живеят по старому. От 76 години светът живее като потребява бъдещите си приходи. Няма как тези дългове да се занулят. Затова е пуснат вируса. Спестява Трета Световна Война.
47
2
 
3
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Да ходят да копат и сеят зеленчуци ,а не да цъкат пред компа !
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гответе се за Игрите на глада! Брутално брилянтно го изиграха това със затварянето по домове, маските, да стоите далеч от другите и да ги намразите.
45
1
 
0
 
! Отговори
Юнга преди 4 години
До СкептикКмета на Община Несебър и сега е подсъдим.+Митьо Очите е на топло, но съдебния процес не може да тръгне.Нека да е Лято !
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Някоя си - мразя адвокати.. омразни са ми..
43
1
 
0
 
! Отговори
orlin преди 4 години
Прочете по някоя статия за "Вселена 25"Малко по малко се превръщаме в beautiful ones - Красивитеготвя , чистя , ремонтирам и пера с три вида ***. И се побърквам по малко , знам всеки ъгъл на къща и кога точно трябва да завия по коридора дори без да гледам.В това няма щастие.Да ти е кеф в къщи означава за си *** и асексуален.Хората не са живели в пещери първоначално, нито са отглеждали растения.В превод - селязите и домоседите на са нормален евлюционен път.
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49 от 34.До около 30г възраст спях уикендите до 10 часа, после се оказа, че от многото бач в офис, изживявам някакъв стрес, вечер трудно заспивах, уикендите рано ставах.. Сега пак работя яко, но на терасата и ми е такова спокойствие, живея в къща, пече ме слънце, врабчета чуруликат, имам изглед към морето, минават кораби... Нещо изобщо не ми се ходи в офис вече..
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само малодушници и такива с лабилна психика може да се травмират от подобно елементарно ограничение и изолация...А такъв ще бъде живота за в бъдеще... Хората ще трябва да се адаптират... Ако искат да оцелеят...
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тези които им влияе зле направо да ги грабват и в психиатрията.
39
2
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
След продължителбата изолация май ще следва дълга данъчна вакнция. Да му мислят връзкарчетара по агенции и министерства. По общини пък какво ще бъде...... Малийй. То се задават и избори и като се обърне палачинката ще дойдат съдебни процеси. Изобщо хоум офиса ще бъде на друго място.