Танева: Всичко ще е в полза на потребителя, той ще решава!

Веригите: В криза трябва да се отворят максимално много канали и мерки
Обновена: 15 апр 2020 12:41 | 15 апр 2020 12:11, Веселина Йорданова
116
Танева: Всичко ще е в полза на потребителя, той ще решава!
Снимка: БГНЕС

Постигнахме обединение местните производители да получат достъп до веригите. Запазват се принципите, по които веригите са си управлявали до момента. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на брифинг в МС.

Още по темата
Танева обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов и с представители на различни сектори в земеделието чрез видеоконферентна връзка по повод постановлението за регионални продукти във веригите.

Всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни, няма нито една изключена верига от обхвата на това постановление, уточни тя.

Министърът посочи, че пандемията принуждава да се вземат мерки за минимизиране изхвърлянето на храна и фермерите от най-уязвимите сектори "да оцелеят".

Постановлението е било обсъдено след това и с представители на веригите, които бяха на съвместния брифинг. Първа мярка в него е създаване на "къси канали" за регионални доставки.

По думите й мерките са по няколко направления, но основното остава достъпът до българския потребител, а изборът е негов какво ще потребява. Освен това как да се намали щетата от намалената реализация заради това, че не работят ресторанти и хотели. Танева акцентира и на мерките през ДФЗ в подкрепа на производството.

Милена Драгийска, управител на Лидл, благодари на правителството, че е постигнато обединение около работещи мерки. Имаме общо разбиране за необходимостта по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител, нещо, което сме правили и досега, заяви тя.

По думите й в криза трябва да се отворят максимално много канали и мерки, затова такива са предложени на срещата днес.

Българските производители могат да са спокойни, тази подкрепа е изключително важна в този момент и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ, обясни Драгийска.

По думите й спор не може да има за това, че българското сурово мляко трябва да бъде минимум на 90% в млечните продукти, които се предлагат по рафтовете. Същевременно обаче трябва да се държи сметка, че налагане на ограничение за асортимент, който е изключително български, може да доведе до съответна мярка от държавите, които сега са представени във веригите. Това ще попречи на износа, който правим на български продукти в тези страни и ще доведе до ограничение на избора на българския потребител, предупреди тя.

Родна продукция е представени в магазините на веригата в 32 държави в 11 хил. обекта. Обемът на изнесените български стоки за 2018 г . е за 38 млн. лв, а за 2019 - 42 млн. лв.

Тя даде пример с агнешкото месо, като вече има списък с кланици, които ще го доставят. Същото ще бъде и за оранжерийно производство на зеленчуци, като ще се следи с кои производители вече се работи и как новите да предлагат своя продукция. Като мярка за подкрепа са предложени къси срокове за плащане към доставчици - 7-14 дни.

Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, заяви, че представителите му подкрепят българското производство и това ще продължи.

Георги Гърневски от "Метро" заяви, че постановлението на МС напълно съвпада по принцип със стратегията им за работа с български производители. Продукцията трябва да намери най-бърз път до магазините, коментира той.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, значи България внася яко сухо мляко и палмово масло. Тоест, нашите производители това ползват.Но в същото време чуждите храни били "***".Що за логика?
30
1
 
14
 
! Отговори
ООООХ... преди 4 години
ПИСНА НИ ОТ ВАШИТЕ БРИФИНГИ - МНОГО СТЕ ЗАКЪСНЕЛИ С ТЕЗИ РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ - ДО СЕГА НЕ ГИ ЛИ ВИЖДАХТЕ ИЗКУПИХМЕ *** НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА ЛИ НЕЩЕШ РАЗНИ СВИНСКИ ПАРЧЕТА ОТ КЪДЕ ЛИ НЕЩЕШ А СЕГА СЕ СЕТИХА ДА ПРЕДЛАГАТ БЪЛГАРСКИ СТОКИ КОГАТО ИЗБИХТЕ ЖИВОТНИТЕ -БРИФИНГИТЕ ВИ ИЗНЕРВЯТ ХОРАТА НА ТОВА СТОЕНЕ ПО ЖИЛИЩАТА НИ ПОНЕ ПО ЕДНА ТЕЛЕВИЗИЯ ГИ ПРАВЕТЕ ЗАЕЛИ СТЕ ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ С ИЗЛИШНИ БРИФИНГИ - ТОВА МОЖЕМ ДА ЧУЕМ И ПО НОВИНИТЕ СКЪПИ КАЛИНКИ
29
1
 
14
 
! Отговори
МАСКАТА преди 4 години
До Смях в залатаТи май не си виждал цените скоро ? Кашкавала удря 26-7лева килото, сиренето гони 21-22. Ще има "кат няма хляб, яжте пасти" а всички знаем как приключва точно тази история....
28
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 години
До ТТТТТ,в Лидъл и Кауфланд,Пени,Алди,в Германия,боядисани яйца 6 броя,са на цена 0.90 евро,а същите бройки в българските магазини,изключая Пени,защото ги няма ,вече на пазара ,са 5.60 лв.
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗащото на земеделците от други европейски държави им плащат солидни субсидии в земеделието от ЕС,а субсидиите за България са смешно ниски,освен това не стигат до самите български земеделци,а само до управляващите и групировките!
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДесислава Танева започва работа в Мел инвест холдинг в Сливен, когато е на 23. Само две години по-късно става изпълнителен директор на холдингаКакви таланти ражда нашата земя :).................................Мел инвест холдинг e собственост на групировка.Преди много години,хората от района си изхвърляха краставиците и продукцията на пътя,защото мутрите им предлагаха смешни цени на изкупуване,така умря честната земеделска инициатива и мутрите превзеха земеделието.
25
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен19,отговора го е дал, великия писател ЕЛИН ПЕЛИН,българския селянин, е жив дявол.
24
1
 
12
 
! Отговори
Смях в залата преди 4 години
90% сурово мляко в млечните продукти. :-)))Ако го направят, сиренето ще струва от 20 лв, кашкавалът от 30 лв и нагоре килото.Танева не може да с управлява мислите в главата, камо ли българското селско стопанство.
23
0
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ПОТРЕБИТЕЛЯТ Е ПОТРЕБИТЕЛ ДОКАТО ИМА ПАРИ ПОСЛЕ СТАВА .........
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарко Танева, аз като патриот, смятам да ям само български банани, защото искрено вярвам, че са по-големи и по-вкусни от вносните.Когато се свършат, чак тогава ще мина на вносни.Също така, ще ям само българско сирене Камембер, Бри, Халуми и т.н.Едва когато ги изям тях, ще мина на чужди.Освен това, обещавам да ям само българско свинско месо - ние в къщи агнешко не ядем по принцип. Опа... забравих, че имаше епидемия и по българските *** та ги избихте и всичкото е вносно...
21
1
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Нещо не разбирам... какво се прави в момента? Че то и сега всяка верига има доста БГ продукти. Нали е пазарен принцип. Отделно, нали знаете, че Кауфланд и Лидл са с един собственик в Германия! Мислете! По-скоро трябваше да има представители на производителите, ама нормални хора, не мутри. И по-скоро предстсвител на Фантасико или нещо подобно. Лидл и Кауфланд са си едно и също, и да, входни и други такси при тях са умопомрачителни.
20
2
 
7
 
! Отговори
ЕДИН ОТ НАРОДА преди 4 години
АКО ИМА ПРИМОЦИИ КЕ КОПУВАМЕ !!!
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така чуждите фермери плащат по - големи заплати, плащат за транспорт +бензина и накрая българските стоки като сметнем , (че транспорта им е по-малко и плащат минимална заплата на работниците си) - и излиза , че българските стоки са по-скъпи от чуждестранните ? Ние ли сме глупави , че плащаме тази цена или какво? Обяснете ми , защото не схващам математиката и логиката??
18
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е работа на държавата да се бърка в икономиката и търговията. Тя може само да е регулатор чрез смислено законодателство, което поощрява свободните пазарни отношения и удря по опитите за установяване на монопол. Но от ГЕРБ друго освен гафове не може да се очаква!
17
2
 
12
 
! Отговори
Обещавам преди 4 години
на министерката: ше купувам и ям само български банани, кат свършат те - чак тогава вносни!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не няма да избира. Скоро ще има почти само локално. Всичко вносно, ще е бартер срещу друга наша продукция.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая ако си си мисли,че някой и вярва......
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един месец тренират лъжата и вече садоказано верни. Явно при пандемия и война най се лъже. Това значи ли ,че ще понесем последствията ,като след война???
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десислава Танева започва работа в Мел инвест холдинг в Сливен, когато е на 23. Само две години по-късно става изпълнителен директор на холдингаКакви таланти ражда нашата земя :)
12
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам колко е ниско ивото сред министрите. Тази танева няма и идея от елементарните принципи на пазарната икономика. Абсурд. Всички са с по 2 мозъчни клетки и са тежко обременени от комунизма и марксистките икономически възгледи. И естествено са големи популисти и демагози, което пък се харесва на материала.