Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров

При мерките в България може да чакаме още месеци
Обновена: 23 апр 2020 16:03 | 23 апр 2020 16:02, Веселина Йорданова
334
Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров
Снимка: БГНЕС

В България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

Още по темата
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи", посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус е сито. Искат да пресеят болни, недъгави, пушачи и пиянгурници от здравото работоспособно население. Лапачи не им трябват.
165
21
 
8
 
! Отговори
! преди 4 години
Какво разбира този д-р Мангъров НИЩО. Беше не известен преди г-н Борисов да го покани в медицинският щаб. Това неуспяло докторче да прави анализи и коментари срещу щаба ръководен от двама генерали е просто смешно. Официално в България има малко над 1000 човека болни и това е реалната бройка другото са брътвежи на не преуспели лекари като Хинков и Магъргов.
164
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много *** плюят Мангъров, но това,което той казва,го чухме и от други вирусолози от други държави.Те са гласа на разума,който се заглушава. Не знам кой ръководи световно карантината,но не го прави както трябва,и изобщо няма никакъв мисъл за здравето,а се отнемат човешки права. Относно БГ щаб и правителство имам молба към тях да не плащат хората,защото това не помага,а настройва хората. Чували ,трупове, ковчези такива думи не трябва да изричат,защото хората ще го запомнят.
163
4
 
8
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До Анонимен 140При 20000 теста 1000 заразени при 6.5 милиона население са 325 000уравнение с едно неизвестно математика за 4 клас някога сега не знам какво учат но като виждам че не вярваш явно и уравнение с едно неизвестно не се учи сега20000 теста - заразени 1000 6.5 милиона (население БГ) - хх = (6.5 мил. по 1000) делено на 20000 е равно на 325000Извинявам се на трезво мислещите но го написах по този начин за 90% от аудиторията тук на която мисловния процес липсва а повтарят като папа
162
3
 
5
 
! Отговори
Авицена преди 4 години
Едно ще ви кажа който има херпесен вирус в организма си ще изкара много леко Ковида даже може и да не го усети защото херпесния вирус перманентно атакува организма и по този начин тренира умунната система и тя е подготвена да реагира...!!!
161
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Мангъров няма ли кой да го арестува най накрая????? Какви 300 хиляди си съчинява, тоя заекващия да не е врачка? Прибирайте го по бързо тоз пишман доктор
160
5
 
9
 
! Отговори
Другари преди 4 години
На кой да вярвам!? На Тавариш Путин, който прави по силна карантина от Нашия... Или на Другаря Мангъров!?Объркан съм, Другари и от ваше постове още повече... Кажете на кой да вярваме, коя е правилната пртиина линия, Другари....!
159
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След Бойко ще има една съсипана държава и един умиращ народ.
158
12
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Властта е на път да се провали с гръм и трясък в борбата с коронавируса.Цялото платено войнство на герберските *** е пред компютрите да плюе Мангъров и да защитава ПОГРЕШНАТА политика на Щаба и правителството.Месец и половина сме затворени, бизнесът ни е съсипан, останахме без работа и без доходи, цели отрасли от икономиката бяха сринати, а броят на заразените продължава да се увеличава.Сиреч прав е Мангъров като каза, че затварянето не спира вируса и е погрешно.Само имунитетът го спира.
157
1
 
1
 
! Отговори
az преди 4 години
С пурите едва ли ще стане. Трябва си никотинячка у дробовете най-вероятно, че да обезсили короната.
156
1
 
3
 
! Отговори
Трудно е преди 4 години
да се правят проекции и математически екстраполации при липсата на достатъчно данни, но ако допуснем, че 1/10 от населението е достатъчно показателно, за да се правят обощения, нека вземем Исландия. Там са направени тестове на 1/8 част от населението и са изявени 1750 случая на заразени. Това e 4% от тестваните. За простота допускаме, че 50% изобщо няма да се заразят, а от останалите 3/8 ще се заразят също 4%. Или общо 7000 души от 360 хиляди.Тоест 140 000 за България при тотално тестване.
155
10
 
13
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Тиквун си избра Коремен хирург вместо вирусолог за председател на щаба .Какво може да очаквате от неук пожарникар който има само евтина харизма която се харесва по повечето Българи защото са Неудачници -Ид.иоти
154
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия парцали дето ги наричаме "маски" ги носим за да може после правителството да си избърше ръцете да каже че виждате ли ние направихме всичко възможно защото ако не са задължителни хората ще кажат защо бойко не задължи хората да носят маски...
153
15
 
14
 
! Отговори
az преди 4 години
Тоя с вид на алкохолик не му ли писна да прави изказвания от *** по ***? Още не помня на кое го отсвириха хората. Май на онова да сме следвали стадния имунитет на Англия беше.
152
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не му вярвайте! Стей Хоум още 6 месеца!
151
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До северозападточно както за маските той категорично отрече от тях да има полза - дори обратно дават фалшива сигурност и оп след няколко дена маските са задължителни... тези хора освен че вече си противоречат и честно казано незнаят какво да правят.
150
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали 70% ще се срещнат с болеста, защо трябва да се изолираме, щом 90% дори няма да разберат че са прекарали заболяването. Това не го разбирам, болен си но нямаш симптоми. За мен това е друг коронавирус, не този който убива.
149
8
 
3
 
! Отговори
Непушач преди 4 години
Цигарения дим в частност въглеродния двуокис и катрана действат на Covid -19 така както химио терапията на Тумурните образования.Вреди на теб но убива вируса .Пушачите също боледуват но НЕ развиват пневмония и прекарват вируса безсимптомно .Това в момента е най-доброто лечение .Не се коментира от медиите за да не се стимулират хората да пушат .2-3 цигари на ден вършат същата рабога както 1 кутия .Аз немога да пуша но си взех пури .Надявам се да имат ефект въпреки че дима едвали ще го гълтам!
148
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО КОГА ЩЕ ПУБЛИКУВАТЕ ГЛУПОСТИТЕ НА ТОЗИ ПСИХИЧНО БОЛЕН ЧОВЕЧЕЦ,НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЧЕ МНОГО НЕДОСТАТЪЧНО УМНИ (ПРОСТИ) ХОРА МУ СЕ ВРЪЗВАТ НА ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ ?
147
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е провал на герб, защото заразата се развъжда и те я внесоха от ЕС.