Рискова ли е била първата помощ при Милен Цветков?

Лекар: Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ
Обновена: 23 апр 2020 10:17 | 23 апр 2020 10:14, Анисия Иванова
236

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов.

Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност.

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
8
 
! Отговори
есе, есе, есе преди 4 години
Лекарите са виновни! Не! Кръстовището е виновно! Не, 5г е виновно! Не, самолет е напръскал точно преди катастрофата. Може и ХАРП да е направи гео-магнитно-волтово-анормално излъчване. Напишете есе, конспиратори!12 мина - време е за лекарствата
119
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е гледал клипа с катастрофата, да не коментира. Милен беше спрял, а дрогираният го връхлетя и добре, че нямаше хора да пресичат. А сега търсят под вола теле.
118
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпрос на време е да се появи и версия от бездушните адвокати за повредени умишлено спирачки на Кристианчо. И затова да няма спирачен път. Тцтцтцтцтцт няма да е изненада и такава версия.
117
1
 
17
 
! Отговори
Офф преди 4 години
До АнонименKак така да закопча дилърите ???? Само-закопчване ли да си направи ???? Бате Боце като дойде на власт преди 12 години първото което направи е да прати куките и жандармерията по лабораториите и да си ги присвой. Всичкото амфетамин в Бг е производство на Боката, ако щете го вярвайте, *** с нещасниците ....
116
0
 
33
 
! Отговори
ист преди 4 години
Някой от десетте адвокати на Кристиан ще пледират че неквалифицираната помощ на минувачите е причина за смъртта. Други ще кажат че тези които не са се притекли на помощ. Трети ще кажат че асфалта е некачествен. Щом като асфалта е виновен, виновен е Бойко. Нинова веднага ще внесе вот на недоверие.
115
3
 
0
 
! Отговори
Георги Г. преди 4 години
До АнонименСлучая на сена беше преди 27 години. Случая с трактора - удара не беше поет от колата, а Жул Бианки, влезна под него и удари трактора само и единствено с главата си. Всички останали случаи във формула 1 за последните 27 години са без жертви. Ако искаш може да google - неш катастрофата на Кубица във формула 1 преди 10 - тина години в гол бетон с над 250 км/ч. Човека беше способен да кара в следващото състезание 2 седмици по късно. Други подобни примери във Ф1 бол, почти всяка кодина!
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Георги Г.Как са невредими? Кокпита на Сена не бе деформиран. Но като го извадиха, под него се образува локва кръв. Всичко е било разкъсано след удара в стената. Затова слагат няколко реда гуми преди огражденията. Последната жерва по време на състезание като се блъсна в трактора в Япония?
113
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах видеото и не виждам с какво оневинява по какъвто и да е начин виновника за произшествието.Ясно обаче казва, че ако изваждането на Милен не е било наложително е било по-добре да е бил оставен в колата до идването на компетентни лица. След като е в съзнание и има дишане по-добре е потърпевшия да не се мести.Един от очевидците беше казал, че са помогнали на Милен да му извадял езика, което е и едно от нещата което се казва във видеото: проверява се дишането.
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Милен за съжаление си отиде.Дали е можело да бъде спасен или не, може би само аутопсията може да покаже.Но крайно време е българинът да научи, че при тежки травми ако искаме да помогнем единственото, което можем да направим е да се опитаме да държим пострадалия НЕПОДВИЖЕН.За това даже няма нужда да си завършил курс в БЧК.
111
1
 
37
 
! Отговори
не ви е срам! преди 4 години
Колко ли са му платили на този, за да говори глупости? При авария първо се обезопасява периметъра. А ако друг джигит беше минал да довърши? А пожар ако имаше? Хората, които са искали реално да помогнат ли са го убили? Сега ще се почнат едни локуми да се точат. Ама не е трябвало да го пипате, вие сте го разместили и той затова е починал. Нашето момченце само минавало оттам дъвки да си купи, а лошите полицаи-конспиратори са му подхвърлили дрогата и са го надрусали в ареста.
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе човече, колко водача на автомобили трябва да се притекат на помощ????Някои били подминали. Е като има 3-4-5 човека да се намесят, още 500 ли трябва да има. Ми това е глупаво да има много хора на едно място, първо се отнема кислорода на пострадалия, второ сме в особен период на коронавирус. Аман от такива изказвания.
109
1
 
22
 
! Отговори
... преди 4 години
Какви ли не версии ще изкарат само и само да оправдаят маминия наркоман. Започна да граничи с пародия това... Нещо като онова пребитото момче в Перник, което го изкараха, че е починало от естествена смърт
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце ако беше загрижен за здравето и живота на българите щеше да закопчее дилърите на дрога. Всички деца в училищата знаят кои са, само полицията разбираш ли не знае. От коронавируса умират стари и болни хора, а от дрогата - млади и прави. Аман от лицемерна загриженост!
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 118:Все пак живееш в банановата държава - адвокатчетата на мама ще се разплатят където трябва, този ще се разболее ей така изведнъж и нещата ще се протакат не само година а няколко.Държавата цирк
106
1
 
16
 
! Отговори
Верно ли? преди 4 години
Сега ще търсим други виновни? Кристиан сега ще остане на задан план? С някое обвинение за средна телесна, а хората, които се опитваха да помогнат ще излезнат виновни? Ай сиктир ве...бай дъ уей: Защо убиецът Йоан Матев е пуснат?
105
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Делото не трябва да се протаква с такива измислици. Всичко е ясно, заснето на камери, посред бял ден с много очевидци. Кръвните проби на наркомана са категорични. Аутопсията също. Трябва до седмица да е в затвора. Не виждам причини за забавяне.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо никъде нищо не пише за подобен инцидент (Слава Богу, без жертви) на изхода на София вчера?
103
1
 
39
 
! Отговори
Българин преди 4 години
На видеото ясно се вижда, че му помагат да стане и това е нещо напълно човешко. Никой не го дърпа и не го разтяга. Аутопсията е категорична - 4 несъвместими с живота рани. Множество вътрешни кръвоизливи. Няма как тази теза, че ако не били хората да му помогнат да стане, е можело да оживее Милен Цветков. Лекарите го казаха ясно. С такива наранявания имаш шанс ако си до 5 минути на операционната маса и лекарите предварително знаят точно какво ти е.Дрогираният убиец трябва да получи максимално.
102
1
 
7
 
! Отговори
Стефанов преди 4 години
До мак Адвокатът може да си говори каквото си иска, не носи наказателна отговорност за достоверността на тезата си. Въпросът е СЪДЪТ как ще тълкува такива приказки, особено съпроставени с твърденията на лекари, че Милен Цветков не е имал никакъв шанс след такъв удър, имал е разкъсване на аортата.
101
10
 
1
 
! Отговори
Георги Г. преди 4 години
До БубуВ дълбока грешка си пич. Отговори си на въпроса, как при удар с 200 във формула 1 са невредими, и какво ще стане ако ти се плеснеш в дирек със 70 с 15 годишна ***? Нали и в 2 - те коли има живи хора и би трябвало да са подвластни на същите сили?