Рискова ли е била първата помощ при Милен Цветков?

Лекар: Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ
Обновена: 23 апр 2020 10:17 | 23 апр 2020 10:14, Анисия Иванова
236

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов.

Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност.

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
39
 
! Отговори
Българин преди 1 година
На видеото ясно се вижда, че му помагат да стане и това е нещо напълно човешко. Никой не го дърпа и не го разтяга. Аутопсията е категорична - 4 несъвместими с живота рани. Множество вътрешни кръвоизливи. Няма как тази теза, че ако не били хората да му помогнат да стане, е можело да оживее Милен Цветков. Лекарите го казаха ясно. С такива наранявания имаш шанс ако си до 5 минути на операционната маса и лекарите предварително знаят точно какво ти е.Дрогираният убиец трябва да получи максимално.
114
1
 
7
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
До мак Адвокатът може да си говори каквото си иска, не носи наказателна отговорност за достоверността на тезата си. Въпросът е СЪДЪТ как ще тълкува такива приказки, особено съпроставени с твърденията на лекари, че Милен Цветков не е имал никакъв шанс след такъв удър, имал е разкъсване на аортата.
113
10
 
1
 
! Отговори
Георги Г. преди 1 година
До БубуВ дълбока грешка си пич. Отговори си на въпроса, как при удар с 200 във формула 1 са невредими, и какво ще стане ако ти се плеснеш в дирек със 70 с 15 годишна ***? Нали и в 2 - те коли има живи хора и би трябвало да са подвластни на същите сили?
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бубу Само като видя, че пишеш за "траш тестове" и ми е ясно, че си просто чен ге -***.
111
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дърпали са го бърза ли са и може да му причинили травми. ------Аз честно не видях някой да го дърпа.Видях, че му помогнаха да отвори вратата и той сам излезе.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е сега Нинова да каже че асфалта бил виновен както при случая с автобуса?
109
5
 
3
 
! Отговори
Бубу преди 1 година
Стига сме си правили упражнения на този нещастен случай особенно колегите му журналисти .Истината е следната : Това една кола колко звезди има на траш тест няма нищо общо с чистата физика Само трябва да се сравни масата на спрялата кола с масата на движещата се кола и всичко става ясно.Траш тестовете се провеждат при специални условия и самите немци казват ,че простата физика не може да надхитрим.Това е доказано също с тестове.
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Учебника по травматология пише, че мигновено ускорение над 8G води до вътрешни увреждания, несъвместими с живота.--------Не, не пише такова нещо.
107
0
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
СЕГА ГРАЖДАНИТЕ СА ВИНОВНИ ЧЕ НЯМА ДЪРЖАВА
106
2
 
2
 
! Отговори
--- преди 1 година
До АнонименА на Славчо Учиндолски какъв е джипът, в който го возят? И какво общо има това със случая с Милен Цветков? Дааа, по времето на Луканов, Виденов, Костов и Станишев нямаше пияни и дрогирани шофьори, които помитаха невинни хора на пътя!!! Мога да ти дам стотици примери за такива случаи, другарю!
105
5
 
1
 
! Отговори
Георги Г. преди 1 година
До ЧичетоУдара е бил с много повече, това е ясно. Друго - защо не са се активирали системите за автоматично спиране на Q7 - та? За ускорението при удар, да може да пише нещо в сайта на Тойота, но тук има няколко променливи - каква е масата на удрящата кола? Как са проектирани crash зоните на удрящата и удряната кола? В случая значение има и системата против камшичен удар на удряната кола. А разлики там също има. Примерно във Волво и Мерцедес системите са на светлинни години от на други коли.
104
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 година
Според мен Милен беше контактен, излезе, изправил се е и пак седна в колата, затова хората предположиха, че не е тежко ранен. Освен това инстинктивно искаха да помогнат и да го отдалечат от мястото, за да не го връхлети друга кола. Но адвокатина ще използва това едва ли не като единствена причина за смъртта.
103
0
 
1
 
! Отговори
Днec.бг преди 1 година
Не, била е безрискова.
102
1
 
7
 
! Отговори
- преди 1 година
Ченалова преди два дни написа какъв ще е сценария -едно къв едно!Ганьоландия!!!
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Боко Тиквата джипа е брониран, няма проблем, тежи 5 тона. Боко е в пълна безопасност на пътя, няма проблем. Трябва да го блъсне влак, за да го помести.
100
0
 
15
 
! Отговори
сериал преди 1 година
Утре очаквам техническа експертиза на аудито, която съобщава, че ABS-а се е повредил точно в този момент.
99
0
 
3
 
! Отговори
сериал преди 1 година
Утре очаквам техническа експертиза на аудито, която съобщава, че АБС-а се е повредил точно в този момент.
98
2
 
9
 
! Отговори
язе преди 1 година
Реално е правилно че са го преместили защото не се знае да ли при тази ситуация не се е разтекло гориво и е било възможно пожар и взрив. Въпросът е е, че масово хората не знаят как да оказват първа помощ.
97
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ксто цяло не е рисково... Ами направо в забранено. Като човек не е професионалист.. Няма мам да знае, какво да прави. Дърпали са го бърза ли са к може да му причинили травми. Реално смао лекари трябва да го правят при възможност. Ако не гори кола или нещо друго.
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смята. Според моите сметки маминия синковец трябва по-скоро да влиза в панделата за предумишлено убийство