Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение

Премиерът заяви, че разходите за борба с болестта са публични
Обновена: 28 апр 2020 11:35 | 28 апр 2020 11:35, Камелия Цветанова
235
Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение
Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До аз-ътСи се объркал, ама нищо.Отчети колко са принципно негласуващите. Те ще решат оставането на ГЕРБ на власт. Видяха ви колко струвате, ще са мотивирани да ви изтрият от социалната карта на България. Умен човек, ако вижда дългосрочна полза от действията си, може да се лиши безкрайно дълго време от практически всичко. Той е спокоен, защото има визия. Вие ще истерясате, защото сте еднодневки и ценностите ви са порочни.Дано да е разбираемо...
62
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 4 години
Времето /керванът/ си тече, положенията само се променят.
61
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава чиновниците и полицаите да пълнят хазната(личната каса на Бойко).
60
1
 
12
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Така и така е крайно време да се озапти самозабравилото се и нагло простолюдие. --*** никой не те е карал да илизаш насила бе пляскач. Колко пъти го пиша, стой си вкъщи бе- кибик на терасата и пърдел пред телевизора с децата, може да се редувате -веднъж те- веднъж ти, да се не издушите.Има си такива мишоци, никъде не излизат и без карантина, аз познавам такива - за вас това е дюшеш. Ама недей на мен да ми казваш, как ще живея, че ще ти се случат неприятни неща,както ми е писнало, не отговарям
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък ако можеше и едно Белене да се направи, че да се слагат там егоистите и пречещите на глобалните процеси... Ей, личи ви, че с партията на г-жа Лъжа сте с едни корени.
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обичам платени писачи да ми разправят как черното било бяло... ама всички се кефели на мерките... кефите се най-вече вие щото някой ви плаща за да пишете глупости, утре като спре да ви плаща ще ви гледаме сеира треторазрядни ***
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше Радев, сега и коментар нямаше да можете да напишете. Веднага щяха да обвинят 5 човека за фалшиви новини (основателно или не) и щяхте да замълчите форевър.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чиновник:Чиновник!
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберите съвсем оплетоха конците.След като ореваха света, че народът масово е недисциплиниран, сега пък 80% от хората спазвали мерките и им били "ОК".
54
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
аз така и не разбрах бълг разузнаване знаеше ли за тази пандемия или не и когоинформираха за идващата заплаха
53
4
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Т.е. КАРАНТИНА ДО ДОГОДИНА ! Аз ви го пиша от 2 месеца тва ! Ай честито на всички гербери, изолационисти и пляскач-терасаджии. Искахте го - получихте си го. Герберчета сега четете внимателно. Това с рейтинга го забравете-тва е ефекта на кокошката, при криза пилците се струпват, около квачката без значение дали я харесват или не. Временно е, ще мине. И есента и зимата, когато народа изгладнее, именно пляскач терасаджиите ще ви изритат. И този мандат няма да изкарате. Свърши се вашата, това бе.
52
0
 
7
 
! Отговори
маус преди 4 години
очакваме просперитет и преизпълнение на петилетката с невероятно сготвен план
51
20
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Така и така е крайно време да се озапти самозабравилото се и нагло простолюдие. Това не се отнася само за България. Не сте единствените, които прекалявате с наглото си и егоистично поведение и процесите, които сега протичат са глобални.
50
0
 
18
 
! Отговори
инфо преди 4 години
Тук в Лондон всички се разхождат кадето си искат.В България мерките срещу Corona Viris са много по стриктни !!!Пълни лъжи е написаното в поста !!Пълни малоуницци пишат лъжи те си !!!
49
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - който мечтае да намали световната популация.Ти ли ще храниш 10 милиарда? От които 9 са тежест - без знания, без идеи. Може и да са способни да полагат труд, но той ще е ненужен за важния 1 милиард, значи ще е безполезен труд. Един вид, ще се опитват да се самоизхранят.Да, но когато знаещите и можещите им спрат потока от научни знания, как ще се изхранват? Камъни ще ядат или ще се убиват с цел консумация?
48
29
 
5
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Мерките са си ок, този сайт тук е смехотворен, има статистики, които ясно показват, че масово ама МАСОВО хората са с 2 ръце за мерките. тук в форума са безработните и безработни много преди Ковид, бираджиите и пейка лузерите :)
47
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Борисов: Ако имаше план, който да гарантира икономиката, щяхме да го препишем"Такива ни управляват- двойкаджии и преписвачи. И ако никой няма антикризисен план, корабът потъва, щото празната кратуна няма от кого да препише.
46
2
 
28
 
! Отговори
Гласуващ за ГЕРБ преди 4 години
Баце, хайде маските някак ще ги носим и дистанция ще спазваме, ама КПП-тата на базата на кой закон ще ги оставиш без извънредно положение ?Това си е извънредна мярка, която не може да се прилага в нормално време. Да не говорим, че е безсмислена.
45
1
 
9
 
! Отговори
тиква преди 4 години
котлоните и фурната са в кабинета на боко само чака продуктите от делянчо и започва готвенето
44
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чиновник - Ей, ама как в тоя сайт са се събрали всичките ***, които сте против мерките.Обективно тези 20% се изявяват като 101%. Интелигентния човек напише нещо веднъж, максимум да даде разяснения по написаното и се оттегля. Маргиналът си пее едно, разчитайки, че като вика по-силно, думата му тежи повече.От там идва усещането, че "народът е против мерките". На повечето от народа мерките са си му ОК. Хората стабилизираха жизнените си параметри, изчистиха изостанали задачи, релаксираха.