12 000 безработни без обезщетение, били са без договор

Хората от сферата на изкуството получават помощ по отделна мярка
Обновена: 29 апр 2020 09:30 | 29 апр 2020 09:30,
42
12 000 безработни без обезщетение, били са без договор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

291 000 са регистрираните безработни към бюрата по труда, а без възможност за обезщетение са около 12 000 души към момента, обясни социалният министър Деница Сачева.

Става въпрос за хора, които са били без трудови договори, на различен процент, които са работили в заведения и ресторанти.

Още по темата

Хората от сферата от изкуството и културата ще се възползват от отделна мярка за отпускане на три минимални заплати.

"Мярката 60/40 обхваща хора от сферата на туризма и хотелиерството. 42,6% от всички одобрени са от този сектор. Мярката е предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи", каза пред "нова тв" Сачева.

"Към този момент 7 130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона", добави социалният министър.

Сачева обясни, че е възможно схемата за помощ да продължи и след извънредното положение.

"Трябва да се има предвид, че цената на тази криза трябва да бъде поета от всички. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства", каза още социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
ИМА МНОГО БЪЛГАРИ КОИТО РАБОТЯТ БЕЗ ТРУДОВ ДОГОВОР НЕ ЗАЩОТО НЕ ЖЕЛАЯТ А ЗАЩОТО СА ПРИНУДЕНИ. ЩОМ СОБСТВЕНИКА МЕСТЕН ФЕОДАЛ ТИ КАЖЕ ДА ЩЕ ТЕ ВЗЕМА НА РАБОТА НО НЕМА ДОГОВОР. ИЗБИРАЙ. И АКО ГЛАДА Е ГОЛЯМ ЩЕ ИЗБИРАШ ЩОТО У ДОМА ЧАКАТ 2-3 ГЪРЛА ГЛАДНИ. СТИГА СТЕ ГИ ОБВИНЯВАЛИ. ТАКАВА ДЪРЖАВА КАТО НАШАТА НЯМА НИКЪДЕ.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като заспорити с тези заплати. По света правят статистика заплати по браншове, а не на всички. Само че, не отчитат факта, че 70% от работещите са с доход под СРЗ. Това много го подминавате. Дори и в София хората работят за 700-800 нето, не се заблуждавайте и това са заплати в общински структури и доста частни фирми.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без договори, без мед. документи от боята.
32
3
 
11
 
! Отговори
Данъчните спят преди 3 години
Горанов? Тоя НАП какво прави освен да ни пуска свободно данните в Интернет?Защо не е направено нищо да се защитят правата на хората без договори? Или всички които нямат кръстник с луксозен апартамент и часовници за 30хил евро са маргинали?
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработните са хиляди а помощ от държавата получи Домусчиев.
30
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как са били без договори? Нямаше ли агенция с милиарден годишен бюджет и принципал министъра на финансите, която да следи тоя да не се случва
29
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29Ние говорим за България, а не за други държави. И стига сте давали за пример къде как било. Очевидно в България са неприложими практиките, които имат в другите държави, тъй като населението тук не обичате законността и реда и съответно живеете като скотове.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори ромите представящи се за майстори които рекетират клиентите им казвайки по некое време след започване на работа, че не може без договор! После искат капаро и накрая ти излиза солено 12 пъти повече.А Полиция и Прокотатур ти казват, че нямало престъпление защото те искали а ти даваш.
27
7
 
18
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Няма такова не искам я отиди в Италия да видим дали някой ще те наеме без договор глобата е 50 хиляди Евро за работодателя
26
10
 
3
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Ганче, добре ли сте???
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработни са само тези които са на борсата а там си само за няколко месеца реално безработните са тези които са над 18 и не внасят осигуровки.
24
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви договори бе, на *** договор не му требе. Той е тарикат и се е разбрал УСТНО за парите и там за другите неща. С тия договори само ще трябва да плаща излишни пари НА ТАЯ CKAПAHA ДЪРЖАВА. И сега *** писка същата тази CKAПAHA ДЪРЖАВА, която презира, да му дава пари наготово. Ами Ганче, не стават така нещата, бате. Като не си дал, няма как сега сега да получиш.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди короната безработните бяха 250 хиляди сега станаха 300 но по тв казаха че 150 хиляди заради заради карантината останали без работа колко са общо безработните се пита в задачата хах
22
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ся лъсна лъжата 300 хиляди безработни от 1 милион работещи това не са 4 % безработица както ни лъжат и това са официално регистрираните колко още има нерегистрирани не се знае пк 12 хиляди без договори че как бе господа нали беше незаконно без договор да работиш
21
6
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
УСПЕШНА ИКОНОМИКА НЕ СЕ ПРАВИ С СЕДЯЩИ ПО БЮРА СЕКРЕТАРКИ И РАЗНИ ПУЯ-ЦИ С ПАГОНИ И ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ ПРИДАВАЩИ СИ ВАЖНОСТ ЗА ЕДИН ПОДПИС!! ТЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НИЩО!!ОБИКНОВЕННИЯТ РАБОТНИК Е ДВИГАТЕЛЯТ ЗА УСПЕШНИТЕ ДЪРЖАВИ!!
20
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм ходил на интервю за работа където са ми казвали, че няма да ме осигуряват и съм се отказвам, но са ми казвали по добре нещо отколкото нищо. Работил съм 4 години без договор даваше ми всеки петък 125 лв. За 12 часа на ден през цялото време търсих и щом намерих веднага со тръгнах обаче и на новата работа с договор вземах малко с 100 лв. Повече ама имах осигуровки. България нямаш ли връзки си роб.
19
7
 
7
 
! Отговори
До Ф.С.В. преди 3 години
Добре ли сте???
18
5
 
17
 
! Отговори
Повече са преди 3 години
Безработен съм, но не съм се регистрирал за сериозната сума от 90 ЕУРО месечно.Имал съм договор.
17
8
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ДО 18--Ако смяташ за работа- полицаи и военни и всякакви секретарки и обслужващ персонал -То ТОВА НЕ Е РАБОТА!!- МОТОРА НА НАЦИЯТА Е ДРУГ!! ВСИЧКО ДРУГО Е *** НА ГЪРБА НА РАБОТНИЦИТЕ!!
16
5
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Отвори сайта на НСИ и си провери сам. Няма какво да споря с тебе, ти ги знаеш работите, затова и бачкаш за има няма 1500лв..