Кристин Лагард споделила на Борисов, че е ваксинирана с БЦЖ

Премиерът съдействал на Центъра по заразни болести за лекарство
Обновена: 29 апр 2020 14:00 | 29 апр 2020 12:28, Веселина Йорданова
77
Кристин Лагард споделила на Борисов, че е ваксинирана с БЦЖ
Снимка: БГНЕС, архив

Центърът по заразни и паразитни болести е в процес на разработка на лекарство в помощ на борбата срещу коронавируса.

Изчаква се да излязат последните анализи, стана ясно при посещението на премиера Бойко Борисов в Центъра, където се помещава Бул Био - НЦЗПБ ЕООД - търговско дружество, 100% държавна собственост, с принципал Министерството на здравеопазването.

От думите на премиера се разбра още, че той е съдействал съставка за лекарството да дойде от Германия.

Един от приоритетните инвестиционни проекти на дружеството е за нова производствена линия на БЦЖ ваксини. Пред премиера бяха представени различни проекти, за които държавата ще осигури финансиране за около 20 млн.лв.

Борисов обяви, че шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард му споделила, че й е поставена такава наша ваксина в миналото. Лагард сама повдигнала темата и казала, че по тази причина се чувства сигурна.

Борисов съобщи, че на заседанието на Министерския съвет днес е взето решение да се отпуснат 136 млн. лв. за образование и иновации. Ще бъдат закупени още PCR тестове и маски.

Премиерът отбеляза и статистиката, че в САЩ броят на починалите от вируса е повече, отколкото във Виетнамската война.

От МС съобщиха, че правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от БулБИО.
 
Директорът на дружеството Румен Кофинов представи пред министър-председателя трите инвестиционни проекта, които разработва БулБИО.

С новата производствена линия на БЦЖ ваксина ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз. Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване.

Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, храните и горите, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.
 
 

 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 месеца
Пичове, четете важните новини. За образование и иновации 186 милиона. Има ли конкретен повод или просто така за нали хора.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди да хапнеш фурма,премери костилката дали ще излезе после..(из десетте герберски заповеди)
66
2
 
4
 
! Отговори
МИС БИКИНИ преди 3 месеца
Дали е ваксинирана?
65
1
 
14
 
! Отговори
Друг пенсионер преди 3 месеца
До лекар пенсионер
Напълно съм съгласен с теб! В онези "лоши времена", в които нямаше банани и тоалетна хартия (като че ли сега има мангустани, личи и питахая!), имаше безплатно качествено здравеопазване. Всяка година пред нашата сграда цъфваше флуорограф и помдиректорът ни гонеше да минем оттам, както и задължителни изследвания в три кабинета в здравпункта! Наказание, ако не минеш прегладите - принуда! Ама бяхме здрави и бяхме с няколко пункта пред САЩ по "Очаквана продължителност на живота"!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставка на боце фурмата!!!
Ще му носим от ошафа в затвора!!!!
63
0
 
17
 
! Отговори
лекар пенсионер преди 3 месеца
До Анонимен 63 Колкото и да се плюе срещу социалистическа България ,тя и това беше направила -такива бабуняци като този са с пълен имунизационен календар срещу най-страшните и социално значими болести -ТБЦ,дифтерия,коклюш,тетанус,полиомиелит,вариоба ,варицела и др! Ха, направете го само това вие ''умните и можещите'' !Не можете и не го правите ,защото чиганьорите не са в училище а са плъзнали по света като въшки ,а българчетата не са в училище!
62
0
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 месеца
Според информация от научната литература БЦЖ ваксината в България е може би най-добрата. Неслучайно сме снабдител на Световната здравна организация (СЗО) за приложенията ѝ в Африка и Китай. Ваксината създава стабилен неспецифичен имунитет срещу всякакви потенциални нарушители на целостта на нашия организъм
61
0
 
11
 
! Отговори
дедо от село преди 3 месеца
Е и като прави тегели до сега като изоглавен какво от това? Резултат никакъв! Никой не ще да дава пари на крадци нали,защото и тези не обичат някой да е по-голям мошеник от тях ? Ха ха ха ха ! Яз и ние като сме от село недей да си мислите, че сега сме излюпени и ядем доматете с коловете!
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Васил
Васко, не обиждай бабуините - те са интелигентни и социални прримати! Този, за когото говориш е асоциален!
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Премиерът отбеляза и статистиката, че в САЩ броят на починалите от вируса е повече, отколкото във Виетнамската война
------
А умният ни всезнаещ г-н Премиер знае ли, че в 90-милионен Виетнам НЯМА НИТО ЕДИН ПОЧИНАЛ ОТ КОВИД-19, въпреки, че има дълга граница с Китай?
Дали пък не е Пръст Божий? Нещо като възмездие? Ще взема да повярвам!
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Във Франция и Англия БЦЖ е била задължителна до 2007 пък мрат като пилци. Пълни глупости са това, ние имаме по - добър имунитет точно защото не си слагаме противогрипни ваксини, които ги слагат масово на запад и то с приоритет на пенсионерите.
57
4
 
4
 
! Отговори
э преди 3 месеца
Виждам едно масово злорадстване и цитиране на други страни, които са далеч по напреднали и по демократични и точно за това по уязвими от фалшиви интерпретации.
56
2
 
15
 
! Отговори
Васил преди 3 месеца
Оставка на Бабуина от Б... и неговите министри-калинки !
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Циркът "корона вирус Европа" скоро ще свърши, вечен ще си остане кллоуунът боце фурмата с вечната си роля на просяякк!!!
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само че, скрил от госпожата важната съставка към БЦЖ - фурми - за да има за тези дето му вярват!!!!
Герберугиии, харни ли са фурмите, бре!???
53
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
До Зомбиленд,колко пъти искаш да ти напиша,чебивш комунист няма,както и малко бременна жена,съшо бивш ***,и малко милиционер,запомни това,и друг път не бълкай.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако беше малко по-скромен, нямаше да го хулим чак толкова!
51
2
 
7
 
! Отговори
Бойко преди 3 месеца
БЦЖ - Бързо Целувай Жената.
50
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Кристин му казала,обаче,той дали е разбрал,какво значи,тази абвиатура БЦЖ,в шопския език е непозната.
49
1
 
14
 
! Отговори
До 50 преди 3 месеца
Голямата разлика е, че Бойко фалира България с твоето съдействие.