Как да разпознаваме истинския дезинфектант?

МЗ започва проверки за нерегламентирани продукти на пазара
5 май 2020 10:55, Ния Христова
8
Как да разпознаваме истинския дезинфектант?
Снимка: Pixabay
Редица козметични продукти за ръце се предлагат като дезинфектанти. Здравното министерство започва да извършва проверки за нерегламентирани продукти в търговската мрежа. Как да разпознаем истинския дезинфектант и кои са най-подходящите гелове за поддържане на хигиената във времето на коронавируса?
 
В началото на пандемията от коронавирус на пазара се появиха различни козметични продукти за ръце, които твърдят, че убиват вируса. Те привличат потребителите с надписи "антибактериален", "антивирусен" или конкретни съставки. Обаче не са минали каквито и да е тестове, и проверки, аларамираха от здравното министерство.
 
"Аз лично подписах над 100 писма до производители на козметични продукти, които имат претенциите да са дезинфектанти. И им дадохме срок – или да ги изтеглят от мрежата, или да променят надписите на етикета", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова ТВ.
 
Всички козметични продукти за почистване на ръцете могат да достигнат до пазара само след писмено уведомление от производителя до портала на ЕК. Дезинфекциращите продукти, наричани биоциди, трябва да имат специално разрешение от здравното министерство. То се получава само след преминаване през редица тестове.
 
"Биоцидът има за цел да дезинфекцира и намалява вредното въздействие на микроорганизмите. Ако продуктът бъде одобрен от Министерството на здравеопазването значи е качествен и върши работата, за която е предвиден", посочи Димо Аладжов – ръководител на лаборатория.
 
Номерът на разрешителното за пускане на пазара задължително трябва да е изписан на етикета на дезинфектанта. Така, всички потребители могат да са сигурни, че продуктът е преминал тестовете и има дезинфекциращ ефект в действителност, както и че е напълно безопасен за употреба.
 
"Необходимо е да прочетем етикета. Трябва да обърнем внимание дали продуктът има издадено разрешение от Министерството на здравеопазването за пускане на пазара и съответно да го открием изписан на етикета на продукта", обясни Вълчанова - маркетинг-мениджър във фирма производител.
 
Експертите препоръчват спиртът в дезинфектантите, който убива коронавируса, да е между 60 и 80 тегловни процента. 
 
"Компаниите в последните години се насочили към групата 60-65 %, защото това е абсолютно достатъчно количество алкохол, за да бъде превантивна мярка срещу вируси с обвивка, какъвто е и коронавирусът. Те трябва да могат да се справят с такъв тип микроорганизми, трябва да имат достатъчна ефективност. Като времето за експозиция трябва да е подходящо от употреба от хора", разясни Димо Аладжов – ръководител на лаборатория.
 
Експертите са категорични, че не трябва да правим опити сами да произвеждаме дезинфектанти в домашни условия. 
 
Производството на всякакви препарати за дезинфекция на повърхности, така и на дезинфекциращите гелове за ръце става само при строги правила.
 
От асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" съветват да купуваме дезинфектанти само от търговските вериги, дрогериите и другите големи магазини. Също така предупреждават да се внимава с покупките на гелове и течности с неясен състав и произход от железарии, магазини за 1 лв. или пазари, тъй като много повечето от тях носят риск за здравето ни. 
 
При препратите за дезинфекция на повърхности в дома и на работното място - най-вече важно е да се дезинфекзират дръжките на вратите, ключовете на лампата, хладилника, шкафовете, пода, масата и местата, където оставяме храна.
 
От Здравното министерство започват да извършват масови проверки за да избегне нерегламентирана продажба на продукти без регистрация, които имат съмнителен антибактериален ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно съгласен с коментар номер 2.Не купувайте скъпи дивотии с спирт денат.Етилов спирт 95% и в пуловеризатор.
1
3
 
12
 
! Отговори
Хамериканец преди 3 години
Много просто как - Като отпийнеш от дезинфектанта!От личен опит!