Банов спокоен за зрителя, отсече: Абсурдно е артисти с маски!

Подкрепят културата с още 5 млн. лв. за нови постановки
Обновена: 11 май 2020 16:19 | 11 май 2020 14:26, Веселина Йорданова
26
Банов спокоен за зрителя, отсече: Абсурдно е артисти с маски!
Снимка: БГНЕС

5 млн. лв. подкрепа за културата след разговор с премиера Бойко Борисов обяви ресорният министър Боил Банов на пресконференция в МС.

Още по темата
Ще се създават нови театрални постановки - с 500 хил. лв., също по толкова са предназначени за нови музикални и танцови постановки, и още 500 хил. за една съвсем нова програма - проекти в областта на визуалните изкуства.

С 800 хил. лв. ще бъде отворена малко по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства, тоест за вече готов продукт, обясни Банов.

Той припомни, че до момента вече е осигурена подкрепа от 2.5 млн. лв. за културата. 700 хил. лв. във Фонд "Култура" ще бъдат предназначени за единични артисти и целят да провокират изява чрез интернет, съобщи още Банов.

Той посочи, че отделно във Фонда има 1.9 млн. лв. за проекти и програми, някои от които вече са стартирали.

Като знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм прие министърът на културата новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес, с която се позволява посещаемост на галерии, музеи, кина при спазване на здравни мерки и запълване на капацитета до 30%.

На въпрос как точно ще се осъществяват постановки на открито, той заяви, че е абсурдно да бъдат изкарвани артисти с маски и се дава възможност на самите колективи да решат въпроса. Банов посочи, че например може да се насърчат моноспектаклите, по-камерните заглавия. Министърът каза обаче, че ще е най-спокоен за зрителя заради мерките, които се предприемат.

Много е рано да говорим за театри, опери, филхармонии на закрито, каза още той и уточни, че за кината това е разрешено, защото няма артисти на сцената.

Министърът на културата напомни, че досега държавата пое издръжката на културните институти, като няма намаление на бюджетите в условия на коронакриза. Банов уточни, че се обсъждат и други мерки за подкрепа, които зависят от динамиката на ситуацията.

В момента сме като едно новородено, търсим правилните решения, разясни той.

В последните два месеца артисти и културни оператори изработиха и предложиха пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност. 

Тяхното изпълнение пряко зависи от увеличаването на бюджета на Министерството на културата с част от европейските средства за справяне с кризата. Културата беше определена от ЕС като един от 5-те приоритетни сектора, които се нуждаят от спешни действия, а Европейската комисия и Европарламентът многократно апелираха националните правителства да й обърнат специално внимание. 

Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други. Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки. Смятаме, че имаме шанса да излезем от кризата с нови възможности и с програми, съответстващи на добрите европейски практики. Призоваваме българското правителство да вземе предвид призивите на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството.

Секторът остава обединен зад възможността за диалог и бързи и целенасочени действия в синхрон с европейската перспектива и усилия за справяне с кризата.

 


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има артисти дето трябва не маски,а противогази да носят и да мълчат,че много бездарни1
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Кера

И как ще играеш Ромео с маска при условие че Ромео не е носил маска.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Артистите няма как да играят с маски освен ако в пиесата няма герой носещ маска ама той ще е само един.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този винаги изгвкжда вчерашен по време на интервюта, а тази немита косица. Малар че доста от артистите миришат на пепелник и са хипстъри, да не кажа друга дума, така че сигурно си го харесват и са доволни от него
21
4
 
7
 
! Отговори
Кера преди 4 месеца
Артистите не са специални. И те са хора и не трябва да бъдат поставяни в специална категория над правилата за всички други! Щом един шофьор, готвач или лекар трябва да бъдат с маски, то и артистите трябва да го направят! Правилата са за всички!
20
3
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 месеца
До Избирател:)Боязливо шубе си ти:):)Ние Виденов и Орешарски ги изгонихме с многохилядни протести:):)
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бе нали трябва да видим кой е бил последния хирург - чице, носле, ушенца и.т.н.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 16
Махай ги тези Китай,не са за пример в нищо. Артистите играят с лицата си,които изразяват емоции..не става с маски..Изобщо тези маски не стават вече,навън е жега.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ние спасяваме Левски, тоя за театри и артисти ми говори!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво е абсурдно? В Китай, Япония и други от векове играят с маски! Нашите артисти искат да живееят като холивудски звезди само защото са артисти. Без да има покритие.
15
0
 
5
 
! Отговори
Mopcku_ преди 4 месеца
Как ще се отиграват сцените на близост ? Ужаст ... нема повече целувки и милувки ...
14
0
 
7
 
! Отговори
Унуфри преди 4 месеца
След края на ВСВ Финландия например е съсредоточила финансирането си именно в култура и се вижда че днес са на челни позиции в почти всички показатели.
България 45 години финансира ТКЗС-та и още 30 гербаджии и други уж сини .
Съдейкинпо някои коментари по-долу се вижда дали има нужда от култура
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

Древна Гърция са били македонци.
12
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 месеца
По този въпрос най компетентен е господин Пламен Карталов! Десетилетия вече представя постановки на открита историческа сцена! Обикновено изпълнители и публика са подпийнали порядъчно, горят факли, изпускат дим и вируса скача от Лобната скала на Царевец и загива в полите на Янтра!
11
2
 
10
 
! Отговори
Веско преди 4 месеца
От сутрин до вечер по телевизиите плачат всякви "артисти" как помощите били смешни и не били маргинали. Само не разбрах как карантината пречи на художници, поети и музиканти да продължат да си работят. Ограничени са само представления пред публика. А там пък е такава халтура, че даже е полезно малко почистване. Куцо и саката е актьор, певец водещ на авторско предаване!?
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Театрите са празни и никой няма да стъпи ако рискува после племония.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Актьорската игра в българските сериали е гола вода. Доста от актьорчетата ни дори не могат да говорят като хората.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А в древна Гърция дали са имали Бойко особено пък министър да им правят финансови инжекции?
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Древна Гърция са играли само с маски и театъра е бил на такова ниво, че още се помни...
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е,пак хайлайфа и таканаречената култура и изкуство ще напълни Витошка и ще кибичи там денонощно на уиски в дълбок творчески размисъл и алкохолен делириум)))Давайте им нашите пари на тез лентяи бе!Няма ли кой да взриви тоз Tyмор Софето бе)