Българинът демонстрира туристически патриотизъм, ще пътува с кола

Сънародниците предпазливи с плановете зараи коронавируса
18 май 2020 14:48, Красимир Ангелов
190
Българинът демонстрира туристически патриотизъм, ще пътува с кола
Снимка: БГНЕС

Българинът е склонен да почива в България това лято заради икономическата криза, породена от пандемията от коронавируса, и така да подпомогне родната икономика. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", целящо да покаже нагласите за почивка преди летния туристически сезон.

Още по темата
В условията на коронакризата България закономерно получава предимство пред външните туристически дестинации в плановете на българите за лятна почивка. Извънредната ситуация създава сериозни цялостни пречки пред туризма. Наред с това обаче, декларира се и своеобразен туристически патриотизъм.

Проучването е проведено преди обявяване на част от правилата и мерките, свързани с възможността за почивка у нас и в чужбина (карантина, декларации и пр.).

Според резултатите мнозинство от 70% оценява потенциала на България за летен туризъм като добър или много добър. Една четвърт са на обратното мнение, а малцина се колебаят. Кризата около коронавируса явно не променя принципната представа за предимствата на туризма у нас.

Както може да се очаква, кризата е направила българите много по-предпазливи по отношение на конкретните планове: спрямо декември, декларираните намерения за организирана почивка (на море, планина и т.н.) в летния сезон са намалели близо три пъти. Сред онези, които продължават да плануват почивка това лято, структурата на плановете се променя видимо в полза на българските дестинации – с десет пункта нараства делът на предпочитанията за лятна морска почивка в България, главно за сметка на море в чужбина.

Социолозите обаче уточняват, че има сериозен абсолютен спад и при плановете за морски почивки у нас във връзка с пандемията от коронавирус.

Както може да се очаква, много по-видим е спадът при намеренията за лятна почивка на море в чужбина – изчисленията показват намаляване от около 1 милион и 100 хиляди души, планиращи такава почивка преди месеци, до около 300 хиляди души сега. Близо две трети от онези, които все пак вазнамеряват да отидат на море навън, се насочват към Гърция, а трийсетина процента – към Турция.

Регистрира се и вълна на своеобразен "туристически патриотизъм". В актуалния напоследък дебат, над 80% от анкетираните избират позицията, че е необходимо родният туризъм да се подкрепи – чрез избор на такава дестинация за почивка пред алтернативи в чужбина.

Подкрепа за оказване на държавна помощ за българския туризъм пък изразяват 72% от пълнолетните граждани. Подкрепата е до голяма степен автоматична и това показва ясен обществен инстинкт в кризата заради коронавируса.
 
За над 80% от планиращите лятна почивка намеренията са за пътуване с автомобил. Регистрира се очакван отказ от авиотранспорта, като едва 6% от анкетираните смятат да пътуват със самолет за своята почивка. Само 4% пък ще заложат на влак, а 15% - на автобус.

Планираната продължителност на лятната почивка (9 дни средно) незначително нараства. Относителният дял на планирани по-високи разходи също нараства (1321 лв. средно). Но и в двата случая трябва отново да се направи уговорката, че базата е силно стеснена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
9
 
! Отговори
демо турист преди 3 години
Бе, що не си...
109
1
 
26
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Пак си поръчаха социологическо проучване, с което да манипулират хората да им пълнят присвоените хотелчета, на мутричките от жълтите павета..
108
2
 
18
 
! Отговори
2 месеца без работа преди 3 години
А мен българската икономика с какво точно ме подпомагна?Благодаря...51552
107
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм я разбирал тази миграция на маси хора през лятото. Като пингвините.
106
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 109Ама то ще си загуби чара бе!
105
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако спрат изтичнатео на фекални води в морето, може повече хора да решат да похарчат пари за почивка в България.
104
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно кой още е луд да се къпе в *** в нашето Черноморие.
103
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, мафията е решила пак да раздава помощи на своите. Хубаво, ама що трябва да ме занимава и зорлем да ми пробутва тези патриотични мурафети. Раздавайте им парите, а ние ще си ходим където си искаме.
102
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с кемпер патриотично ли е?А ако ида с кемпера в Гъция?Нали България на три морета е патриотично?
101
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият проблем на българското черноморие е, че има прекалено много българи.
100
1
 
8
 
! Отговори
няма пари преди 3 години
"ще пътува с кола" - а пари ???
99
1
 
15
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
В този момент гледам + - по НВ. , *** - ота ни казва ,че било чудесно на Елените и Дружба , и да йне ги хулим ,а не казва ,че са ден стаята струва 400-500 лв. !
98
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези рекламни статии ги знаем. Подобни излизат и за имотите, как ама точно в този момент било добре да се купува ... ама всъщност все търсят балами
97
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само виж какви оферти има за Италия. Патриотите да си ходят на Мичурин, там си е точно като за тях.
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаХодил си по островите на Панчаревското езеро и си плувал по Искър. А за слъвчака си ходел един пътпреди 5 години, но ще разправяш пред блока в Надежда 5 още 5 години. Хайде сипи си 2 ракии и се успокой, че се оля.
95
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В закона си го пише .Плажа е изключителна държавна собственост , тоест никой няма право да ви спира и под какъвто и да е предлог да ви отказва достъп . Ако ви се сучи подобно нещо , снимайте и пращайте на медиите . Само така ще си извоюваме морето обратно да е за всички нас -безплатно Ай с-и-к-т-и-р 50 лева ще ми иска за сянка , аз си имам шапка , а пясъка е държавен ....
94
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът ще демонстрира т'ъпизъм, ако се излъже и тръгне да се размотава по различни места в условията на епидемия.Това ще е резултата.
93
0
 
14
 
! Отговори
селянин преди 3 години
Ще почивам с приятели на река Велека в Страджа планина 1 седмица както винаги ,а там 1 човек не виждам за това време !!
92
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе да, почти ви повярвах. На българското черноморие ще отида по своя воля само когато целият бетон се срути и природата си върне полагащото й се. И после малки семейни хотелчета. В тях ще отида на драго сърце. Но в това което е Черноморието в момента - никога. Ходих миналата година във Варна по работа, навсякъде се строи, няма къде да се разходиш, няма къде да си купиш 1 кафе, по плажа се лее съмнителна вода от нечия канализация. Айде няма нужда.
91
18
 
0
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ти ако щеш ми вярвай:):):)Петък,Събота цяла София къде сме тук по заведенията сме на Слънчака:):):):)Бедрум,Планет,Джани:):):)Са от време на време в Гърция също важи:):):):)Лично аз много харесвам Гърция даже я обожавам Лятото:):):):)Ходил съм с яхта сигурно на всички острови:):):):)Но и на Слънчака ми е екстра,мазало правиме:):):):)