Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!

Кметовете ще създадат организация и мерки
Обновена: 19 май 2020 16:06 | 19 май 2020 11:11, Веселина Йорданова
114
Детските градини отварят от 22 май, държавата апелира: Останете вкъщи!
Снимка: БГНЕС

Детските градини отварят от 22 май, но държавата апелира децата да си останат вкъщи.

Кметът и общинското ръководство ще имат последната дума по организацията за отварянето и вземането на мерки, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в МС.

Още по темата
Медицинският контрол ще бъде сериозен, ще има непрекъснато медицинско наблюдение, каза Ананиев. С нормален живачен термометър ще се измерва температурата на децата в първия ден.

Родителите ще трябва да декларират, че са запознати с мерките, които се вземат в градините и да не пускат децата си на градина, ако са болни.

Просветният министър Красимир Вълчев апелира децата да останат вкъщи, ако има възможност. Не препоръчваме родителите да ги пускат на градина или ясла, особено, когато вкъщи има възрастни хора и за придвижването им се използва обществен транспорт, заяви той.

Здравните власти обявиха, че нямат притеснение за здравето на децата, а за персонала, който работи там, и евентуално да не пренесат заразата вкъщи.

Социалните помощи няма да бъдат обвързани с отварянето на градините. Няма да се изисква медицинска бележка за връщането на децата.

Очакванията са за 12-18 деца в група. Вълчев уточни, че засега няма притеснение, че ще липсва персонал в забавачките. Най-лошата хипотеза е полудневен образователен процес в детска градина, посочи той. Министърът апелира по-голяма част от времето да се прекарва навън.

Предвижда се дезинфекция на детските площадки и сградния фонд с най-добрите препарати, увери Кирил Ананиев.

Хронично болните деца също ще могат да се върнат на детска градина, но отговорността за преценка на това е на родителя, подчерта Вълчев. Той посочи, че родителите трябва да мерят температурата на децата си ежедневно и тя не трябва да надвишава 37.3 градуса.

Ще бъде създадена организация да няма струпване и контакт на родители и учители, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107: Интересно ми е, кой ще ви гледа невръстните деца, когато сте на работа, а наблизо няма баби и дядовци на които да ги оставите и които да са способни да се грижат за тях.
104
5
 
0
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Работещите в детските градини с нищо не са по-ценни от останалите работещи хора в държавата. Повечето българи дори се радват, че вече са по работните си места. Много въобще не са прекъсвали работа. Как ли пък няма да плачем сега, че някой си навил на пръста да отлежава вкъщи до семптември и да получава заплата /било то и ниска/, ама не му се отворил парашутът?Защото за мързел и тарикатлък на дребно става дума , за нищо друго.
103
1
 
0
 
! Отговори
Георги Иванов преди 3 години
Работа без ГРАМ РАЗУМ . Защо 22 , а не 26 май ?
102
1
 
4
 
! Отговори
безобразие преди 3 години
Може ли такова нещо - на нарочен брифниг да се отделят по-малко от 10 минути по тази тема! За матурите ни проглушиха ушите - как щели да са по еди си колко в стая, не могло да се проведат след 4 и 7 клас, дълги и напоителни обяснения за 4 (четири) часа, в които учениците ще проведат матури. В детските градини, където децата са много и са по цял ден - някакви мижави обяснения и тва е. Можеха да прекъснат тъпите журналистически въпроси, защото не са по темата. А може би и не знаят какво да кажат.
101
1
 
5
 
! Отговори
и кво стана? преди 3 години
никой нищо не гарантира, никой никаква отговорност не поема - само на хартия. Декларации, глупости... Щаба си изми ръцете и каза -оправяйте се.
100
2
 
1
 
! Отговори
даааам преди 3 години
Прав/а е 100, затова се говори, че някои чистачки в някои учреждения вземат повече :)) Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
99
0
 
0
 
! Отговори
до 96 преди 3 години
Хвала и на "таквизи" неграмотници!
98
1
 
4
 
! Отговори
и още нещо до 97 преди 3 години
Някъде, в някоя частна детска градина, където са надули таксите до небесата, може и да получават четирицифрена сума. В масовия случай не е така.
97
1
 
3
 
! Отговори
до анонимен 97 преди 3 години
Четирицифрено число??? Ай, по-леко... Не заблуждавай. Няма такова нещо. Чистата сума, която се получава е трицифрено число. Ще ти кажа колко чисто получавам аз, след удръжки за данъци, осигуровки и т.н. - 850! Не го крия, информацията е достъпна навсякъде - виж колко е минималния щат за детски учител и си сметни, ако не можеш само - помоли някого да ти сметне след удръжките колко се получават чисто.
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така с тия карантини много престъпни елементи могат да се укрият от властта, по принцип.
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28 с код 48565, който не знам защо е изписал, но по важно е какво е написал, а именно цитирам:"Хайде толкова работните родители като тая патица под мен, да си затварят човките."
94
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"за минимална заплата." едва ли, учителските заплати са четирицифрено число. Но колко на практика са реално отработени часове и дни примерно тази година.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подозирам, че "Некадърна калинка" е даскал. Нали е "некадърна". А и колко ли "некадърни" калинчици е народила/създала...... Ще станем една прекрасна Калинковска държава от некадърници. Хвала таквизи калинки!
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата не боледуват, но са най-големите преносители на заразата. Не знам в банките да влизат по 20-30 деца за банкови кредити и пр. услуги.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама то останаха ли семейства все още сега като се изпоразведат какви деца сега като им вземат апартаментите за неплатени кредити банките къде ще спят тия деца на улицата ли.
90
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Публичните домове кога отварят
89
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
В крайна сметка, родителите си носят отговорността, така са решили хората, класика - искахте градини - ей ви градини. Айде сега следващото - всички кандидатствали тази година за градина да получат служебно точка за месторабота 😊
88
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
държавата апелира...какво е държава???,останете си в къщи ама ще ви пратим колекторските които финансирахме през вашите данъци да си платите на аверите ни...проценти имаме да вземаме...модерен фашизъм в 21 век финансиран и легитимиран от ЕС...превърнала се в несправедлива,тромава е нечовешка организация,финансираща мафиотски режими грабещи невинни хора..Бог да пази Кралицата
87
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиците са на първа линия, нали така?! Ами хайде и те да кажат като учителите - страх ни е за живота и здравето ни, няма да работим!!! Къде отиваме тогава и защо въобще някой има наглостта да казва, че няма да работи??? Каквото е до медиците , това е и до учителите, и банковите служители, и до продавачите в супермаркетите, и до работниците от чистотата!!! Хайде да не се вземаме за повече от който да е друг!!!
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
80 Каква борба в детска градина , всеки има избот дали да работи , мед сестрите ни са застаряващи , но си работят . В градините не е като в болница , а повечето се заразяват точно там .