Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния

Тя е във възможно най-семпъл вид
Обновена: 19 май 2020 19:31 | 19 май 2020 14:24, Нели Христова
119
Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния
Снимка: БГНЕС

С двустранни декларации ще се влиза в Сърбия и Гърция, това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Споразумение още не е постигнато за падане на 14-дневната карантина за български граждани в Румъния.

Той показа декларацията, на която са се спрели лидерите.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

 "Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи света, камо ли България", заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отвроят ресторантите на закрито.

"Гърците вече имат правителствено решение да отворят ресторантите на закрито от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни, имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда Балкански поток, магистрала "Европа" към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала Струма", обясни премиерът.

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

"Много заводи има в България, които са поръчали машини от там. Трябва да дойдат инженерите, да ги монтират. А и България е една от любимите дестинации на германците за туризъм, така че се надявам да стане бързо всичко", каза премиерът.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

 Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ще е есентта, ако отново стане заразяване на населението българско . Болниците и здравната каса дали ще са в състояние да поемат евентуален удар - за България говорим.
76
4
 
6
 
! Отговори
де е киро на кирия преди 3 години
Това устройва сърбите и гърците - ние повече ходим у тях отколкото обратното - у нас като туристи идват румънците - тогава какво печелим ние?
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше видиме...
74
2
 
5
 
! Отговори
Всемогъщия преди 3 години
Добре почна статията, която сигурно някоя подчинена калинка или мисирка ( сами си изберете ) е написала.Обаче когато се спомена за много заводи в БГ и ме изгубиха...хахах.Смея да твърдя че познавам икономиката на БГ и освен няколо завода, останали от миналото, почти нямаме.Дори държавния "Арсенал" си съкрати работниците.
73
0
 
2
 
! Отговори
С уважение: преди 3 години
Г-н Борисов дайте някой лев!!!
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Турция кога? Къде му е логиката? Гърция може, Сърбия може, Румъния може пък Турция не може? Завчера чухме за ново огнище на коронавирус в Сърбия близо до границата с България..
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терорът на безхаберието продължава.
70
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш"Вие това разбрахте ли му смисъла ?
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оле боже, каква прстотия и терор над населението!
68
0
 
9
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
До АнонименЕдно по едно, имай търпение. В Германия първо отвориха с Австрия, сега се обмисля и с Полша. Отделно облекчение има между Прибалтийските страни (Литва, Латвия и Естония). Постепенно ще се отвори всичко, споменаха че ще става поетапно до към 15 юни. Естествено, че последни ще са страните с най-много заразени, каквито са Италия, Испания, Франция. И Германия беше с много болни, но вече над 90% са оздравели.
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принтирал съм си Бойко на тоалетната хартия. По-добре ме улизва от нормалната.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другите дестинации?Щот некой техните търсят да го бият и то иде.
65
5
 
6
 
! Отговори
АЙДЕ БЕ, преди 3 години
ЗАБРАНИ НИ ДА ХОДИМ В ГЪРЦИЯ БЕ! НАЛИ МОГО СЕ ДУЕШЕ?АМА НАЧАЛНИЦИТЕ ОТ ЕС ЩИ ДЪРПАТ УШИТЕ...
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65Вярвам на Виросолози, спокоен съм и ще ходя на море! Ти си стой заключен в къщи, дишай с противогаз и вярвай на Майтапчийски!
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Манипулир. резултатиПада ти п'ростата кратуна...Кой ти каза, че има имунитет? Мангъров с паник атаките си ли?2300 заразени от 7 милиона... това ли е реално бройката?
62
9
 
1
 
! Отговори
Манипулир. резултати преди 3 години
до 59 В декствителност всички вече изкарахм екорона ГРИП-ътСега ще видите как уж все по-малко и по-малко ще откриват. Въпреки че няма да има никаква карантина. Това ще бъдат със цел манипулирани медицински резултати, в опит да оправдаят никому ненужните, излишни и струващи милиарди карантинни мерки!Дори ще се опитат да изкарат че видите ли бройката падала щото мерките работели.Да аме не могат - Щвеция, Африка??Бройката на тежко болните пада, защото хората вече развиха ЕСТЕСТВЕН имунитет!
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква декларация ще попълни ***, който е заразен, но няма симптоми, а Бойко?В момента умишлено създавате предпоставки и условия за разнасяне на заразата...Точно обратното на това, което беше през април...
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще отворят , ама друг път ! Само за бизнес, хуманитарни, семейни и транспортни пътувания. Неволно са пропуснали "туристически"
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИЗВИНИСЕБЕ!Кои протести?
58
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** в поредната заблуда...Това, че с 1000 теста се намират малко заразени, не означава, че действително е така... Ще се заразят, пак много хора и ще останат без работа, заради времето в което ще стоят под карантина или да се изчисти организма им... Може ли толкова т'ъпи същества да има в тази държава?