Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния

Тя е във възможно най-семпъл вид
Обновена: 19 май 2020 19:31 | 19 май 2020 14:24, Нели Христова
119
Ще влизаме в Гърция и Сърбия с декларация, чакаме Румъния
Снимка: БГНЕС

С двустранни декларации ще се влиза в Сърбия и Гърция, това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. Споразумение още не е постигнато за падане на 14-дневната карантина за български граждани в Румъния.

Той показа декларацията, на която са се спрели лидерите.

"Тя е максимално семпла. Попълват се трите имена, нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм с обстановката, пътувам на собствен риск и телефон за контакт", обясни премиерът.  Декларацията ще може да се принтира и у дома. Тя ще се дава на граничния пункт заедно с паспорта или личната карта.

"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.

 "Вие виждате, че данните са такива, че можем с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира доходите на хората, както и приходи в бюджета. По този начин трудно ще издържи света, камо ли България", заяви Борисов. Той заяви, че от 1 юни може да се отвроят ресторантите на закрито.

"Гърците вече имат правителствено решение да отворят ресторантите на закрито от 15 юни. Така че, в сферата на тези държави, всички действаме по подобен начин. А от 1 юни, имам уговорката и с президента Вучич, да види как се изгражда Балкански поток, магистрала "Европа" към Белград, а с колегата Мицотакис съответно интерконектора с Гърция и магистрала Струма", обясни премиерът.

Активно се водят разговори с Австрия и Германия.

"Много заводи има в България, които са поръчали машини от там. Трябва да дойдат инженерите, да ги монтират. А и България е една от любимите дестинации на германците за туризъм, така че се надявам да стане бързо всичко", каза премиерът.

"Трябва да се научим да живеем с вируса. Предупрежденията, които валят към нас, са от достатъчно сериозни институции", каза още той.

 Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
6
 
7
 
! Отговори
ЕЙ, преди 3 години
ИМАТЕ ГОЛЕМ КЪСМЕТ, ЧЕ ВИ УПРАВЛЕВАМ ЕЙ!ДОБРЕ ЧЕ СЪМ АЗ, НЕ КАТО ГУПАЦИТЕ ПУТИН И ТРЪМП, ТАКЪВ КАТО МЕН НЯМА В ГАЛАКТИКАТА!АЗ СЪМ НАЙ -ВЕЛИКИЯТ, НАПОЛЕОН РУПА ДЖЕНКИ ПРЕД МЕН!НЕ СЕ Е РАЖДАЛ ТАКЪВ РЪКОВОДИТЕЛ КАТО МЕН ПО ЦЕЛИИ СВЕТ!
56
7
 
6
 
! Отговори
ИЗВИНИСЕБЕ! преди 3 години
ЩО НАМАЛЯХА ЗАБОЛЕЛИТЕ КАТО ПОЧНАХА ПРОТЕСТИТЕ БЕ?
55
14
 
14
 
! Отговори
Бойко... преди 3 години
Сега, като тръгнат напред и назад заразени хора без симптоми и ще се върнем пак в април месец с КПП-ТА и маски навсякъде...Абсолютна п'ростотия!
54
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ??тука какво искаш,във фекалии ли да се къпят,ти телевизия не гледаш ли.
53
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Само за секунди,гледах пресконференцията му,и като му се обади Еди Рама,изгасих телевизора,но скоро и ЛАУРА,ще му се обади.
52
16
 
4
 
! Отговори
?? преди 3 години
За Българските хотелиери щеше да е най-добре да задържите карантинакта към Гърция и Турция, но да премахнтете тази от Румъния.Сърбите пари за харчене нямат много така че с тях и без тях.. Но Българите защо трябва да ходят по чужди морета?
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Декларацията е проста и в нея трябва да пише - Боко чао, Тикво чао, простако чао чао чао!
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е к ра де ц
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоВъпросът е за извън точно това споразумение. Защо един с декларация, а друг с карантина, все от ЕС държави (без Сърбия). В повечето ЕС страни бройките вече са по-малки от в България. За ЕС държави стандартът би трябвало да бъде единен.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В декларацията мога ли да посоча телефон, който не е на мое име?Това води ли се неверна информация?
47
2
 
0
 
! Отговори
гала преди 3 години
До Анонименвсичко ни е псевдо,дори ай де не продължаавам
46
5
 
2
 
! Отговори
гала преди 3 години
До ДАтова,че не са съобщили за други държави,не значи ,че не е прието.Просто не казват,гаврят се с нас.Отпада карантината за цяла Европа.Брат ми живее в Германия и още рано сутринта ми писа.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Целта е ако някой твой близък се окаже болен с коронавирус, да те намерят и да ти кажат да се прибереш", обясни Борисов.aaa как ще те намерят в архива от 15000 хартиени декларации?да не говорим, че аз нямам мобилен номер, освен да им дам стационарния, който е в София... или ако ходя в Гърция трябва да си купя телефон?
44
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казах- от седмица съм в Гърция и работя от вила на морето. Ще стоя тук още месец. 2 седмици карантина към днешен момент. После на връщане- сигурно още 2 седмици карантина. Не ме вълнува. Харесвам лукса, добрата храна, качеството, доброто обслужване. Предпочитам да си стоя 4 седмици карантина и да си работя дистанционно, отколкото да "почивам" на море на бетономорието. И последния прекрасен плаж- Силистар го съсипаха, така че адиос. Сбогом.
43
2
 
2
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Е,защо само с тия държави!?А другите-кога!?
42
1
 
1
 
! Отговори
haha преди 3 години
До Анонименс джипката по полета и работещите планини, така ще да е.....
41
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До ДевняАлоу функционално неграмотния. Споразумението е между България, Сърбия и Гърция. Не четеш ли? Четеш ама не разбираш, ясно комунист :)))))))))))))))))))))))))))))))
40
6
 
8
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Само усложняват и без това трудния живот на хората !
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кажи кога махашИ финансовия чичо Бананиев на Горанов.
38
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такъв култ към личността,като този към Бойко Борисов,нокога не е имало в България.Тодор Живков си беше направо репресиран,в сравнение с тоя ***.