Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките

0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, заяви той
21 май 2020 10:20, Анисия Иванова
112
Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките
Снимка: БГНЕС

"България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят. При нас нещата се случиха много по-рано, много по-навременно, не толкова в драстичен вариант. Фактите са факти. Мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери своите резерви, за да си произведе защитни облекла и други неща, за които да не бъде зависима от внос, на фона на един глобален дефицит", заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Още по темата

Той подчерта, че се върви масово към освобождаване на мерки.

"Разбира се, това се случва в един определен график и с внимание какъв е ефектът от тяхното разхлабване. Ние оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Най-сигурният начин да се предпазим е като спазваме мерките. България е пощадена, което е успех. От средата на април месец коментираме как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне 5 графика, накрая се реши, че се опираме на един. Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят", категоричен е ген. Мутафчийски.

По думите му  Щаба има известни резерви за ресторантите.

"Трябва да се отчетат ефектите. Мнението ще дойде от БАБХ и РЗИ-тата, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките. Няма хаос в отпускането на мерките. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем внимателни. Мнението на специалистите е различно - че епидемията ще изчезне сега и няма да се появи никога. Или че тя ще протече с още една вълна, която ще е септември и зимните месеци. Тя е в различни пикове и спадове в бъдещето. Досега не може нито да бъде отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупването за знанията на вируса стават все по-големи, но отново искам да заявя, че той крие повече неизвестни, отколкото известни ", каза още генералът.

Той заяви, че не трябва да се бърза с разрешаването на тренировките на открито.

"За процента на заразяване - първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто проучване – там бяха 5,5%. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса", посочи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че ако се добие групов имунитет, който се добива с ваксинация, която е достатъчно сигурна, надеждна и безопасна, която да дава надежден и дълъг имунитет, можем да бъдем спокойни дори при наличието на вирус.

Генерал Мутафчийски благодари жена от София, която е на месечна социална помощ, но е дарила 25 лева за персонала на ВМА и е написала дълго благодарствено писмо.

"Тя е дългогодишна наша пациентка. Това са неща, които трябва да се разказват. Този случай много ме впечатли", сподели той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
12
 
! Отговори
Лицата от снимката преди 3 години
Лицата от снимката пак нарушават дистанцията и не носят маски защо????????????????????Също така лицата които разпорстраняват и всяват паника по онтошение на корона трябва да носят съдебна отговорност .в ТОВА ЧИСЛО МЕДИИ ЖУРНАЛИСТИ ПОЛИТИЦИ И ВСИЧКИ ВКЛЮЧЕНИ В ОТНЕМАНЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА И РАЗСИПРВАНЕ НА ИКОНОИКАТА ТРЯБВА ДА НОСЯТ СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕПРЕСИИТЕ КОИТО ИЗВЪРШИХА НАД БЪЛГАРСКОТО НАЕЛЕНИЕ.По поведението им се вижда ,че готвят нещо лошо за бългрския народ
57
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
българите се стрякат само когато ножа е до шията. Това че в Бразилия, Италия, Китай, САЩ, Обединеното кралство поголовно умират хора от коронавируса за тях е нещо далечно. На улицата хората вървят по двама-трима ще ще блъснат направо във вас. Бабичките не спазват никакви извънредни часове. Нека да почнат да падат трупове по улицата за да се стреснем, българинът се стряска само кога стане нетърпимо!
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарност за изпраната униформа на г-н професора. Сега по-прилича на лекар.
55
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
53 - и е напълно прав. Глобално измират една 20 от заразените при пол-отпуснат режим. Това означава че трябва поне 250 000 българи да измрат. Засега щаба бави топката защото болничните легла не могат да поемат наведънж толкова заразени, но ако пламне изведнъж цялата страна ще стане страшно. българите като че не проумяват размерът на бедствието събират си се по ресторантите. никой не може да ме убеди че нямат пари. Ако нямаха пари нямаше да ходят по ресторанти. Нека да падат трупове!
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя каза:''Ше видите сега колко много хора ше измрат!Яко ше измрат!''
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много платен *** всяващ паника,много нещо. Кой им плаща не тези?!
52
3
 
9
 
! Отговори
Ни преди 3 години
Премахнете неадекватните мерки по пазарите ! Създавате излишни тълпи поради невъзможност да излезе човек по-рано от края на пазара!!!!Хаотично е да работятт моловете на климатик , а да не работят нормално откритите пазари .
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли някой от коментиращите,който да е видял изследвал коронавируса и да е лекувал болни от коронавирус?Ако няма такъв и не сте такъв,моля да не коментирате и да не пишете глупости!Мангъров също не е виждал такъв коронавирус,нито е лекувал болн от негои,така че, да си затвори чофката ,този !
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТИЯ ФАЛИРВАТ БЪЛГАРИЯ!ВИДЕНОВ ЩЕ НИ СЕ СТОРИ КОМИК..
49
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата ни е в голяма опасност ако се смени властта,в голяма опасност,трябва Цветанов да се върне и настоящото правителство да продължи да управлява и след изборите!
48
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Аве не го съди толкова Мутафчийски, изтърва си нервите, но не вярвам да е мислил лошото за народа.Лично за мен, просто стана за смях, особенно след Бенатова.Много добре знае че ще го провокират, трябваше да запази самоконтрол и да отговаря като мъж на честа.Вие бихте ли си поверили живота на фронта с генерал, който си изпуска нервите.....?
47
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ШИЗИТА, БОЛНИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ, А ВИЕ ОТХЛАБВАТЕ МЕРКИТЕ! НЕЩО НЯМА ЛОГИКА?ЕДНО ГОВОРИТЕ, ДРУГО ПРАВИТЕ!ЛЪЖЦИ
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Радка Аргирова(доказан вирусолог и епидемиолог) каза в интервю за ***.бг, че епидемията у нас отминава. Вирусът е мутирал и не е така опасен. Деликатно отбеляза, че ако я попитат по въпроси на хирургията (Оня с мундирите?) няма да коментира, защото не е в нейната област !
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от брифинга ми стана ясно, че имаме слаби юристи и слаби журналисти.Интересни неща казаха Катранджиев и Мутафчийски .Никой не се сети да попита за асмиптоматичните.Такъв е случаят в Пазарджик.
44
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩО ОТПУСКАТЕ МЕРКИТЕ?ЗАЩО? СЛЕД КАТО МАНГЪРОВ НЕ Е ПРАВ????
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 47А ти продължавай да си вярваш на толупите и тяхните марионетки ! За мен Мангъров дава РЕАЛНАТА ОЦЕНКА а на вас не ви харесва че неговата теория отхвърля прилапаните от Борисов и неговите марионетки заслуги на правителството ,за мен това правителство не даде шанс на българските пенсионери да доживеят до пандемията! Непрекъснато ни плашеха с починалите в Италия и Испания само дето не казаха че там големият процент са възрастни на възраст до която българите не доживяват заради бедно
42
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата, Годжи, Ананиев- отменяйте маските, бе скaпaняци! Колко още ще трябва да отбиваме номера като влизаме в магазини и градски транспорт? 1 месец 1 година? Вашта ***...ка!
41
23
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Мангъров е уникален глупендър.Толкова смехории наговори сутринта сухата съчка,че не е истина.
40
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров каза, че докато не го преболедуваме тоя вирус 70 процента от населението - няма спасение. Ако слушаме него ще ни прати в моргата. Отваряме, магазините, отваряме всичко, нищо че в момента производителите в Германия, Китай и пр. са свили производството си, но ние да работим на "празни обороти" с едничката цел да заразяваме хората, за да отмира по-бързо вируса. Мангъров въобще не отчита мутацията на вируса и че за два месеца той е станал от тип А в тип Б в тип С в тип Д
39
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Именно заради странни като Англия, Италия, Китай ние очаквахме да има "пик" и "спас". но в България се развиват вируса по съвсем друг начин. ЕДна от тезите е, че много повече хора са ваксинирани срещу белодробни болести спрямо Италия да речем, но това е хипотеза. Засега няма с кого да се сравняваме и не можем да се сърдим на Щаба за действията им защото действат на сляпо. Ако отпуснат изведнъж мерките и умрат 600 души на ден, по-добре ли ще е? Да, може да не стане, ама ако стане?

Спонсорирани публикации