Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките

0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, заяви той
21 май 2020 10:20, Анисия Иванова
112
Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките
Снимка: БГНЕС

"България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят. При нас нещата се случиха много по-рано, много по-навременно, не толкова в драстичен вариант. Фактите са факти. Мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери своите резерви, за да си произведе защитни облекла и други неща, за които да не бъде зависима от внос, на фона на един глобален дефицит", заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Още по темата

Той подчерта, че се върви масово към освобождаване на мерки.

"Разбира се, това се случва в един определен график и с внимание какъв е ефектът от тяхното разхлабване. Ние оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Най-сигурният начин да се предпазим е като спазваме мерките. България е пощадена, което е успех. От средата на април месец коментираме как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне 5 графика, накрая се реши, че се опираме на един. Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят", категоричен е ген. Мутафчийски.

По думите му  Щаба има известни резерви за ресторантите.

"Трябва да се отчетат ефектите. Мнението ще дойде от БАБХ и РЗИ-тата, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките. Няма хаос в отпускането на мерките. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем внимателни. Мнението на специалистите е различно - че епидемията ще изчезне сега и няма да се появи никога. Или че тя ще протече с още една вълна, която ще е септември и зимните месеци. Тя е в различни пикове и спадове в бъдещето. Досега не може нито да бъде отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупването за знанията на вируса стават все по-големи, но отново искам да заявя, че той крие повече неизвестни, отколкото известни ", каза още генералът.

Той заяви, че не трябва да се бърза с разрешаването на тренировките на открито.

"За процента на заразяване - първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто проучване – там бяха 5,5%. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса", посочи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че ако се добие групов имунитет, който се добива с ваксинация, която е достатъчно сигурна, надеждна и безопасна, която да дава надежден и дълъг имунитет, можем да бъдем спокойни дори при наличието на вирус.

Генерал Мутафчийски благодари жена от София, която е на месечна социална помощ, но е дарила 25 лева за персонала на ВМА и е написала дълго благодарствено писмо.

"Тя е дългогодишна наша пациентка. Това са неща, които трябва да се разказват. Този случай много ме впечатли", сподели той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
42 - думите които цитираш са извадени от контекста, но пак се разбира.Наблягам, че нито една държава не знае на сто процента как се развива вирусът, България съди по това как той се разви в Италия, и на база факта че "стартирахме" със "закъснение" от две-три седмици се прогнозираше кога ще е пика. Пик като при Италия нямаше, в смисъл трупове да падат по улиците, и никой не може да обясни защо е така, но е факт, че преди Великедн имахме по 4-5 души умрели, а след него - по 35-40 души.
37
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък вярвам на анализа на Мангъров тази сутрин че у нас няма толкова починали само защото продължителността на България е 72 г. и сме на 81 място а в Италия и в Испания продължителността на живота е с 10 г. отгоре т.е. 81-82 г. и починалите там са най-много над 75 г. а у нас хората си измират предварително от мизерни пенсии и от платено здравеопазване т.е. от вируса Борисов !
36
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
37 - извинявай как да не си зипуска нервите. Излиза, казав нещо и на другия ден Бойко го отменя. Или назначава неговите врагове начел с Мангъров и Костов в друг Щаб да говорятг обратната теза. ИЗлиза Бенатова да го пита интервю. Час и половина! Какво е това интервю, то цял филм! и му задава все провокативни въпроси. Да, човек е генерал ще си изтърве нервите. Борисов колко пъти си изтървава нервите и никой не му прави забележка.
35
13
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
същите мерки трябва да се вземат и за в бъдеще идва есента и зимата а с тях и грипаот сега предупредете хората за маските и ръкавиците никакво говорене по телефонитев гр транспорт а за поликлиниките да не говорим те са наи големия развъдник
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И грам не ви вярвам на бойковата стъкмистика !
33
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че в началото когато бяха много затегнати мерките имаше по 2-3 умрели, сега като ги отпуснаха има по 35-40 умрели. Сега ще видите като дойдат англичаните, който са една от нациите с най-много заразени как ще "пламнем" Всички чакат втори пик през октомври, е при нас ще дойде по-рано заради туристическия сезон. А нашите гл-аци вече правят реклама на туристическия бранш.
32
8
 
6
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
Да.Професорът не е глуповат военен.Мозък е.
31
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Аве Мутафчийски ме кефеше в началото, ама за военен с чин генерал, взе да си изпуска нервите.Верно че в БГ могат да те направят да си говориш сам, ама нали е генерал, трябва да има самоконтрол.
30
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шоковото отпускане на мерките ще доведе до нов пик. Какво значи че се плашат хората?БСП и нейната предподница БКП криеха от нас, че Чернобил е гръмнал за да не всеят паника и ние си хрупахме марулите. БСП са на принципа "круша крий" Те проведоха шествие на Шипка, когато в Италия и Киталий умираха с хиляди. Не биха могли да знаят как ще се развие вируса в България.
29
9
 
9
 
! Отговори
Прага преди 3 години
Кога ще отмениш 14-ет денната карантина, за да мога да се върна и си оправя къщата? Ако някой знае? Вече ми писна от глуп(аци)ости.
28
6
 
6
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
До Венци"България е пощадена, което е успех." Самият Ковидир Майтапчийски ясно осъзнава, изпускайки тези думи,че от щабът с име "НОЩ";))) нищо не зависи в Годината Сомор,наистина една много тежка година, едно много тежко начало на Цикълът. И тя не е преминала още... Но, Нощта е бременна с Утрото, дами и господа. Славете Тангра,защото именно Тангра е в основата на Милостта! Защо, обаче? Не, заради вашите сини очи, а заради шепата Българи по територията;)))
27
3
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
ЯКО !!! А Фантомас ???
26
22
 
9
 
! Отговори
Експерт преди 3 години
Да се разберем:Професор Мутафчийски е лекар.Не е армейски генерал.Неговият чин Генерал е по причина ,че е шеф на ВМА.За интелигентните ,образовани и умни хора, професорът говори много ясно и компетентно.Винаги аргументирано и точно.За останалите ,които не могат да го разберат има други "източници".
25
3
 
19
 
! Отговори
Менци преди 3 години
До ВенциМожеш ли да опишеш подробно, теб точно как те спаси ЩабЪ?!
24
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски е най-доброто което ни се случи през последните 15-20 годиникомунетата сега вият защо плашил хората.Ако не беше взел мерки обаче първите дни, а бяха умрели хора щяха да питат защо не съ взети мерки и че хората измират по улицата. На тях не може да се угоди. Никой в целия свят не знае какви мерки да наложи, виждате че това което е добро за една държава не е добро за друга. В началото у нас мерките бяха по-строги докато стане ясно че не умират чак толкова много хора, сега ги отпускат
23
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се що за човек би трябвало да си, за да работиш професията "платен форумен ***". И да пишеш някакви мало.умни коментари с никнеймове от типа на Ужасена, Раздразнена и т.н. Съдбата няма да ви подмине, помнете ми думата!
22
25
 
9
 
! Отговори
Венци преди 3 години
Простият българин или по-точно бай *** така и не разбра, че точно Националния Щаб го спаси! Навременните мерки бяха животоспасяващи за цялата Нация!Но бай *** плюе ли плюе, той няма благодарност защото има само две гънки, за ядене и тоалетна!
21
2
 
15
 
! Отговори
Mda преди 3 години
До УжасенаПрекръсти се на параноичка. После хващай към гората да поживееш 5-6 г откъсната от света и хората и ще се спасиш от вируса.
20
1
 
13
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Те в Бг повечето министри са калинки и компетентни колкото него - за това и държавата е на това дередже и толко години се поддържа хаос във всяка една сфера.
19
1
 
10
 
! Отговори
Нане преди 3 години
До ужасенаТова, ако не го пишеш на майтап...)Си запази част при специалист сестро...

Спонсорирани публикации