Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките

0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, заяви той
21 май 2020 10:20, Анисия Иванова
112
Мутафчийски: Няма хаос в отпускането на мерките
Снимка: БГНЕС

"България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят. При нас нещата се случиха много по-рано, много по-навременно, не толкова в драстичен вариант. Фактите са факти. Мерките изиграха своята роля. Не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха. България е една от държавите в Европа, която намери своите резерви, за да си произведе защитни облекла и други неща, за които да не бъде зависима от внос, на фона на един глобален дефицит", заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

Още по темата

Той подчерта, че се върви масово към освобождаване на мерки.

"Разбира се, това се случва в един определен график и с внимание какъв е ефектът от тяхното разхлабване. Ние оставаме с ясното съзнание, че този вирус е между нас. Най-сигурният начин да се предпазим е като спазваме мерките. България е пощадена, което е успех. От средата на април месец коментираме как ще излезем от тази ситуация. Бяха съставени поне 5 графика, накрая се реши, че се опираме на един. Некоректно е към хората да се дават надежди, а след това да се подменят", категоричен е ген. Мутафчийски.

По думите му  Щаба има известни резерви за ресторантите.

"Трябва да се отчетат ефектите. Мнението ще дойде от БАБХ и РЗИ-тата, които имат задача да проучат как заведенията спазват мерките. Няма хаос в отпускането на мерките. Светът е много внимателен и ние трябва да бъдем внимателни. Мнението на специалистите е различно - че епидемията ще изчезне сега и няма да се появи никога. Или че тя ще протече с още една вълна, която ще е септември и зимните месеци. Тя е в различни пикове и спадове в бъдещето. Досега не може нито да бъде отхвърлена, нито потвърдена. Бъдещето ще покаже. Натрупването за знанията на вируса стават все по-големи, но отново искам да заявя, че той крие повече неизвестни, отколкото известни ", каза още генералът.

Той заяви, че не трябва да се бърза с разрешаването на тренировките на открито.

"За процента на заразяване - първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто проучване – там бяха 5,5%. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса", посочи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че ако се добие групов имунитет, който се добива с ваксинация, която е достатъчно сигурна, надеждна и безопасна, която да дава надежден и дълъг имунитет, можем да бъдем спокойни дори при наличието на вирус.

Генерал Мутафчийски благодари жена от София, която е на месечна социална помощ, но е дарила 25 лева за персонала на ВМА и е написала дълго благодарствено писмо.

"Тя е дългогодишна наша пациентка. Това са неща, които трябва да се разказват. Този случай много ме впечатли", сподели той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма да се оправи, докато няма единно общество. Тоест никога. Народът е 80% овце, които само във форумите са много велики. Комплексари!
17
2
 
15
 
! Отговори
Яко умрял преди 3 години
Значи оставихте в Банско да доизкарат зимния сезон, сезонните работници да разнесат навсякъде, събрахте индиго хората с бг паспорти от цяла Европа и те да разнесат навсякъде, и после - карантина, декларации, стойте си вкъщи, слагайте си парцали на муцуната.Ами - F*#k Off, ама яко!
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите НЕ са благодарни на хората, които искат да им вземат и малкото, което имат - тоест политиците и техните ***. Мутафчийски е *** на властта!
15
9
 
5
 
! Отговори
до Нане преди 3 години
Бенатова за журналистка ли се води.
14
3
 
15
 
! Отговори
Аз Клавдии преди 3 години
На тоя генерал няма ли кой да му поддържа питиетата с разхлабително /ама яко/ да го държи разстройството една седмица в ***-далече от телевизионния екран. Ако не може да си вдигне гащите едва ли би си помислил за студио, аман от нежелани досадници.
13
7
 
1
 
! Отговори
Ганчо преди 3 години
Агнешкото, ракията и зелената салата излизат
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре разкарвайте го тоя вече. Употребихте го достатъчно!
11
32
 
5
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
Генерал Мутафчийски благодаря Ви за високата компетентност и отговорност, за това че запазихте живота и здравето на хората!Искам да апелирам обаче да върнете строгите мерки защото вярвам че сте прав, че вируса ще се върне! Върнете КПП тата, маските на открито и високите глоби за безцелно разхождане на хора по улици, паркове и обществени места! Българина разбира само от строги мерки и правила!
10
4
 
12
 
! Отговори
Прага преди 3 години
Аз от тоя нищо не разбрах?!
9
5
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Този сега на добрата фея ли се прави?Какви мерки и резултати, като в България се правят твърде малко тестове. Продължават да не тестват масово и да говорят измислици. Как ще знаят реалните цифри, като хората не са тествани. Тестват малцинствата по махалите, ако това броят...
8
8
 
15
 
! Отговори
Барни Ръбала преди 3 години
Мутафчийски и Гещеф доле
7
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рупам Ряпа къде е другари, кога ще раздават пушките в пенсионерските клубове? Стягате ли редиците
6
4
 
24
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Тий нали обвиняваше лекарите в Банско,че били укривали умишлено болни от вируса. Що не се извини след това като се оказа,че не е така.
5
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** иска да гледа трупове за да се стресне ама пак не е сигурно че ще има файда
4
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е в световния сценарий на пандемията, нищо по-особено не се случи в у нас, отколкото в целия свят.* * *А сценарият "Яко ще ***" къде е, или само страх се всяваше с него?
3
11
 
20
 
! Отговори
Нане преди 3 години
муфтаджийски *** си!Една мисирка те напраи разноглед!Що за генерал си ти?!
2
11
 
19
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 3 години
Няма ХАОС в отпускането на мерките , но има ОГРОМЕН ХАОС В ГЛАВАТА ТИ , МУТАФЧИЙСКИ !!! Вземи го оправи , ако изобщо може да се оправи нещо там... И вземи се скрий малко от Медийни изяви. Ходи да правиш хирургически интервенции и си мълчи. " ЩЕ МРЕМЕ ЯКО" , а?!?! Ще бъдеш ли така добър да споделиш откъде имаш такава сигурна информация , ДругарЮ Мутафчийски ?!?! .....
1
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарим на щаба и на правителството за адекватните мерки, трябва да се внимава защото работата е сериозна

Спонсорирани публикации