Наплив към болниците, тежко болни напълниха отделенията

Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции
54
Наплив към болниците, тежко болни напълниха отделенията
Снимка: Pixabay

Tежко болни напълниха отделенията в лечебните заведения. Заради противоепидемичните мерки опашки се извиха пред столични болници. Най-голям е напливът към кардиологичните отделения и към хирургиите. Часовете при специалисти кардиолози, уролози и алерголози са запълнени за месец напред.

Още по темата
Много от хората с различни здравословни проблеми от страх да не бъдат заразени с коронавирус са изчаквали да попремине епидемията и чак тогава са потърсили медицинска помощ. Някои не са я дочакали.

“Имаме случай на пациент, който почина преди да насрочим операцията му. Като се обадихме да го търсим, за да кажем кога ще го оперираме се оказа, че си е отишъл. Отишъл си е, защото не е дошъл на време”, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев.

Той обясни, че пациентите се завръщат, но много от тях са толкова уплашени, че още не смеят.

Медицинският директор на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център” проф. Иво Петров, каза че след като беше дадена зелена светлина за прием на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно.

Националният консултант по кардиология заяви, че заради страха от зараза, много пациенти са пропуснали дори задължителните си прегледи. “Седем пациенти чакаха за имплантиране на минимално инвазивната клапа и когато се обадихме да идват, двама бяха починали”, разказа пред “Труд” проф. Петров.

Според последния анализ на “Индекс на болниците”, приблизително 30% по-малко българи с кардиологични заболявания са потърсили лекарска помощ по време на извънредното положение.

Има много случаи, при които се наблюдава усложняване на състоянието на пациентите, поради това, че бяха забранени профилактичните прегледи, а и достъпът до кабинетите беше затруднен, коментира шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

Мениджърите на болниците са категорични, че рестартът на здравната система ще рефлектира върху бюджета. Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции и процедури, които са били отложени по време на извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че починаха много хора заради невъзможен достъп до мед помощ заради измислената истерия с измисления вирус. Но както винаги наказани няма да има. А те са всички тия дето плашеха народа и блокираха държавата. Мутрите им ги гледахме по тв всеки ден. Единокнижния и погребалния агент с три цвята униформижс очакванията и надеждите яко да измрем. Е измряха доста, които не влязоха в статистиките, заради мерките.
9
2
 
24
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
Сега смъртността ще се нормализира, защото по време на коронавирусната "епидемия" беше под обичайната за последните 5 години за същия период от годината.Сега по болниците отново ще започнат да "лекуват"!Каквото и друго да кажа, ще е нецензурно!
8
6
 
19
 
! Отговори
Майтапчийски преди 3 години
Плешивия пъпеш е виновен
7
3
 
24
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Е сега вече идва сезона на чувалите , като народа тръгне към болниците !
6
7
 
13
 
! Отговори
Ели преди 3 години
До филм на ужаситеА вие деца ли сте, че все имате нужда някой да ви пази? Казваха реалистично възможно развитие по телевизията. Един възрастен човек, без психични проблеми, би трябвало да реагира адекватно, а не да изпада в ужас. Животът не е предварително предъвкана приказка.
5
3
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
Я сега да бвидим,Кои са истинските болни! А не тези от "коронката" измислена!-:) Че те не можеха да се вредят бре от тези които "толерирахме" до сега с месеци вече!! Хайде уважаеми "статистици" стъкмистици да ви видим сега?! Ревнеше ли др Борисов му вадехте всякакви "статистики"! И не показахте Ни една статистика през тия 3 месеца.Аджеба по колко български граждани,Умират в рамките само на една година в България. И то от старост,злополуки или болест?! Ама иначе за "коронката" всичко! И нищо за.
4
3
 
6
 
! Отговори
Помним, че преди 3 години
Иво Петров лекуваше коронавируса с лекарство за краста.
3
6
 
31
 
! Отговори
филм на ужасите преди 3 години
вървеше по телевизията в него хората от щаба говореха за чували морги ,трупове по улиците ,масова смърт и как лекарите ще избират кой ще живее....много е добре да им се потърси сметка ,че да се научат какво може да се говори и какво не.....и деца гледаха сутрин в 8 тв--то ,а сга тези дъщите ги героизират...
2
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Не това са резултатите от Мангъровия манталитет: не спазвайте правилата и си интерпретирайте кое как ви дойде. Лекарите предупреждаваха МНОГОКРАТНО хорнично болните пациенти да не си пропускат прегледите, но няма кой да слуша. Имаше изрично позволение заради тях за ходене по болници.
1
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това са резултатите от боковите мерки