Да се нарича ли в ЕС кирилицата българска азбука?

От страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия
Обновена: 1 юни 2020 17:08 | 1 юни 2020 17:07, Камелия Цветанова
159

"Отдавна започнахме мащабна кампания (б.р. в ЕС кирилицата да се нарича българска азбука), в която включихме учени от БАН - специалисти по езикознание, историци, големи имена. Но от страна на политическата класа - интерес, близък до нулевия", каза д-р Милен Врабевски, инициатор на идеята кирилицата да се нарича в ЕС българска азбука, по повод 24 май, претенциите на други, съседни нам страни относно кирилицата и изложбата в Руския културно-информационен център в София, в която Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука".

"Преди време чрез евродепутата Андрей Ковачев се свързахме с комисаря по мултилингвитета (б.р. - многоезичието в ЕС) и говорихме по този въпрос. От друга страна Мартин Шулц (б.р. тогава - председател на ЕП) отговори на едно писмо на д-р Андрей Ковачев с мнението, че да, има основание поне във служебната, вътрешната кореспонденция на ЕС, кирилицата да се нарича българската азбука," каза в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Но след това нямахме никакво развитие на въпроса, защото според мен те очакваха едно официално писмо от премиера, външния министър или някой от вицепремиерите на България, в което да се покаже позицията на българската държава, за да се задвижи въпросът. Според мен те (б.р. - европейските институции) биха изпълнили една такава молба", коментира д-р Врабевски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19За коя азбука говориш и кои държави наричаш "славянски"?
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според СДС и Пешо Коня кирилицата не беше ли равна на комунизъм ? Щяхме да слагаме латиница, за да потвърдим своя "цивилизационен избор" (по думите на Костов, да се свети името му)... Сега пък ще я правим българска ?
21
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаааа, Магура звучи горе-долу като Магнаур.Може пък основателите на Магнаурската школа да са искали да кажат, че се чувстват приемници и продължители на делото на онези, които са надраскали нещо по скалите на Магурата. Знае ли човек?
20
2
 
7
 
! Отговори
КАКВА ВИЗАНТИЯ преди 3 години
ДО СВЕТА ГОРА, ВСИЧКО Е БЪЛГАРСКО И Е МАКЕДОНСКО...!
19
6
 
6
 
! Отговори
Пенделска политика преди 3 години
Великоморавският княз Ростислав е поръчал азбука за всички славяни. Половин Европа е покръстена благодарение на славянската азбука разпространена благодарение на България, която се покръства. Но в 21век Сърбия не е в нато следователно дай да променим историята и да изтрием всичко.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Имаш ли представа кога за първи път е употребено названието Византия?В Магурата кога са изписани онези знаци, които се припокриват с повечето от буквите в нашата азбука? Ами да наречем азбуката си Магурианска, в такъв случай. Няма да бъде съвсем неоснователно, в генома ни все ще е останало нещо на тогавашните обитатели на Балканския полуостров.
17
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип, тезата, че славянската азбука е българска, не се поддържа в нито една от 13-те славянски държави...
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Точно така и това е и азбуката за която става дума да бъде наричана "българска" в официалните ЕС институции.
15
12
 
8
 
! Отговори
Стефан Караджа преди 3 години
Типично по байганюфски ще си присвояваме нещо пренадлежащо на всички славянски народи.....о бедни ми бай *** това ли е най-важното?!?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде мутрата да си Напише именцето на БЪЛГАРСКИ.
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пет пари не давам,Кирилицата е българска азбука създадена от Климент Охридски,под покровителството на българския княз Борис,под неговото покровителство са създадени Охридската и Плиско-Преславската школи,килийни училища и са образовани над 3 500 ученици,които обучават останалото население за кратко време,във времена и векове, когато над 95% от населението на Европа е било неграмотно и дори владетелите им не са умеели да четат и пишат,с изключение на Византия.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Коя азбука да се нарича "византийска"?
11
1
 
7
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
До Анонимен византиецВече 20 години наричам шльокавицата на есемесите балдуиница.
10
7
 
12
 
! Отговори
НЯМАМЕ СЛАВЯНИ преди 3 години
САМО БЪЛГАРИ ИМА У НАС!
9
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирил и Методи са византийци. Да се нарича византийска азбука.
8
2
 
11
 
! Отговори
Логика преди 3 години
До На кой лиОбъркал си логиката на обемите, скъпи. Фашисти и социалисти са кръстосващи се понятия. Не всички фашисти са били и социалисти, напр. Тисен и Круп далеч не са били социалисти, но са подкрепяли фашистката идея и са били основни спонсори на Хитлер. И, разбира се, далеч не всички социалисти са фашисти. От факта, че някои жаби са земноводни, не следва, че всички земноводни са жаби.
7
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Латиницата да се нарича американска азбука.
6
12
 
17
 
! Отговори
ЕСТЕСТВЕНО! преди 3 години
АЗБУКАТА Е БЪЛГАРСКА!САМО ЛЪЖИТЕ СА РУСКИ!!!!!
5
8
 
7
 
! Отговори
ЕСЕ преди 3 години
Като погледна ДОЛНИТЕ коментари и ми става ясно,защо сме толкова зале като държава. :(
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трансджендърска азбука. Герберастите нали се опитаха да пробутат джендъризма. Дайте им и азбуката.