Предложение: 24 май да е Ден на българската писменост

ВМРО иска да отпадне определението "славянска"
3 юни 2020 22:30, Нели Христова
131

ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението "славянска".

Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

"Подменят се исторически достоверни и доказани факти с чисто пропагандни клишета, с ясни политически и геополитически интереси", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му е факт, че в българската държава се създава кирилицата - азбуката, на която пишат народи и държави и от Централна Европа до Далечния изток.

Доц. Михов заяви, че предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание.
"Отзивите са положителни и тук не можем да водим политически дебат, защото историческите факти са такива. Ако се вгледаме във възрожденските икони на братята Кирил и Методий, ние ще видим надписите "български просветители", допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
7
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 78Не ставай смешен! По онова време като "славени" са били известни саво траките от групата на гетите. Другите " славяни", приемат това име 1000 години по-късно. Цитирай източник, който да потвърди твоето твърдение.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука след войната е стъпил Сталин и каквото кажат руснаците това се случва.Кога ще го разберат някои?Ако искат България да има независима политика(а това е невъзможно),трябва да се махнат първо всички паметници на съветските окупатори!Тръбата за газ дето я строят пак е руска,ама някои ще го разберат след 20 годинки!Лукоил е пак джоб на руснаците и стотинка данък не плащат тук!Писна ми от ''умници'' дето само дрънкат неща които народа иска да се случат,но нямат топки да ги направят!Патриоти ли?!!
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имало е държава Великоморавия, славянска. Това и децата го знаят. Спрете да бълвате глупости.
61
4
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 73Никак не е"просто" да се създаде книжнина и трябват държавни усилия.По онова време българската държава е били най-древната "славянска" държава.Имало силна България, но е нямало държава "Славяния", която да въведе новата редакция на писмеността, защото старата е обявена за еретична.Политика.Всъщност в древността, само траките гети/готи и скити/ са наричани "славени", пише Самоката. Днес тези славни траки, заедно с мизите са основна част от българите, както и при много съседи.
60
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24 май е църковният и националният празник на светите братя Кирил и Методий, а те навсякъде са казвали, че са създали славянската азбука и писменост
59
3
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 73През Средновековието българският е бил книжовен и рилигиозин език в Изт. Европа, както латинският на запад.След 8-вековно влияние, на българска основа /лексика/ възниква преди 200г. книжовният руският език и сръбският, пище авторът на етимологичния речник на руския език, Макс Фасмер.Под българско влияние/лексикално/ се оформя "славянската" група езици.А във Влашко и Молдова, българският е книжовен допреди 160-180 години. После започва латинизацията по политически причини.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред! Науката е слънце, което във душите грей!Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч,духовно покори страните, които завладя със меч!..."Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни...О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте,, Новото познание'', на журналиста Стойчо Керев от 22.05.2020 г. -,, Кой създаде буквите ни'' Интересна и много съдържателна гледна точка на доц. д-р Веселина Вачкова
56
3
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 68Допълвам, че кирилски букви има в писменостите на нашите предци траките, преди още гърците да се домъкнат по тракийските земи след изгонването на тези етиопски бежанци от Египет.Вярно, те възприемат не само древната тракийска култура, но и много от египетската.А писмеността на нашите деди траки на балканите е по-стара с 2000г. от тази в Шумер и Египет.Тук е възниква първата цивилизация.Българският е древен и единствен аналитичен език, без падежи като всички "славянски" и гръцкия.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много лесно е да обявиш азбуката за българска, а не за славянска. Тогава, обаче, възниква въпросът защо честваме тази азбука в деня на светите братя Кирил и Методий? Знае се, че Методий поне 15 годи от живота си прекарва във Великоморавия като епископ. Той е изпратен там по молба на княз Ростислав, за да проповядва на родния език на неговите поданици и за да подготви ученици, които да продължат да правят това. Защо Ростислав отправя молбата си до ромейския василевс, а не до българския владетел?
54
1
 
3
 
! Отговори
Марокански гаф преди 3 години
Макар за кратко в Маракешсъс мен ти можеше да си щастлива.Но щом не искаш ако щешне съм умрял за твойта слива.Ти моята любов не заслужаваштя може да е евтина и скъпа,съмнявам се че *** ка притежаваш,защото си безчувственна и тьпа.Не проявих към теб нахалност крайнаи няма да те намразя отивай в п*тката си майнавърви на майка си в гъзъ.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабо Мецо, ти си леснас тази тутифрутка тесна.Ами питаш ли ме менес тази гега до колене?И къде е зайко-байкода направим славна тройка.Ще го спукам, леле майко,с тази пушка огнебойка.И тогава баба Меца се намръщи и избреца:- Кумчо Вълчо, ти си много жалък,щото ти е много малък !!!!!!!!!!!!!!
52
3
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
До Анонимен 59Много трябва да четеш. Кирил и Методий само са актуализирали старата ни писменост, която е продължение на Линеар Б и е на близо 4000г.На нашия.На родния си тракийски език е писал своите "Записки" и император Константин Велики, строител на Плиска, Преслав и Дръстър, според запазените документи. А гърците пишат, че Орфей им е дал азбуката.Възприели са от траките боговете, митологията, медицината и т.н.Братята са осъвременили глаголицата, която съвсем не е на "гръцка" основа.Чети!
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оказва се че глаголицата датира по Българските и балканските земи още от Христово време. В Хърватска става масова през 4век.Кирил и Методи само са я пипнали леко за мисията във Великоморавия. Те не са стъпвали в България. После учениците им създават Кирилицата в България. Правят синтез между гръцката азбука и Глаголицата. 24гръцки букви, 12 от глаголицата. Всичко това приспособено за българския славянски говор. Тогава езикът на славяните е бил почти един и същ във всички славянски държави.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52 нали ти обясних, че 11 май (24 май по нов стил) е църковният празник на св.св. Кирил и Методий, който е превърнат в училищен празник на светите братя от найден геров през 1853 г., бе , кратунчо
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е кирилицата - това са 24 гръцки букви плюс 12 букви от глаголицата за звуци като ж, ш, щ, ц, ч, ф и така нататък, за които в гръцката азбука няма знаци. И ние какво сме измислили тогава - гръчголица плюс глаголица. Всичко са измислили Кирил и Методий - и букви, и славянска терминология и старославянски език - това всичко накуп се нарича СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ. А Константин Кирил Философ в Рим застави папата да я благослови.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кирели Методи немат почти нищо общо с България. Глаголицата са я направили за моравците (чехите) и словаците. България тогава е била езическа държава, а западните славяни са се покръствали, Двамата братя въобще не са стъпвали в България. По-късно Борис I поканва учениците им. Вероятно оттогава дарира панславизмът - Борис е усетил, че с помощта на новата писменост може да прилапа всичките славяни под неговата власт.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На българската писменост написаха своите творби Пушкин, Лермонтов, Толстой, Достоевский, Тютчев, Чехов, Есенин, Горкий, Бунин, Маяковский, Пастернак, Шолохов, Ахматова, Гамзатов, Айтматов и стотици други великани на словото.На българската писменост писаха трудовете си гениалните руски учени.Какво направихме българите с българската писменост? А, Пунта Мара? А, Шкембе "войвода"? А, тълпи калинки?На всяка министерска и учрежденска врата дублиращ надпис на английски!Големи патриоти станахте, бре!
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешници.Кирил и Методи са гърци и нямат нищо общо с България.Те са Славянски просветителиТакава и мисията им.Да създадат Азбука, вариант на гръцката, на която "Вси славяни книгс да четат".Надминахте и македонците ей...
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чърчил е умрял предо 70 години, а Путин се изявява сега.