Предложение: 24 май да е Ден на българската писменост

ВМРО иска да отпадне определението "славянска"
3 юни 2020 22:30, Нели Христова
131

ВМРО поиска промяна в Кодекса на труда, с която 24 май да бъде опреден като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението "славянска".

Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

"Подменят се исторически достоверни и доказани факти с чисто пропагандни клишета, с ясни политически и геополитически интереси", заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов в студиото на Bulgaria ON AIR.

По думите му е факт, че в българската държава се създава кирилицата - азбуката, на която пишат народи и държави и от Централна Европа до Далечния изток.

Доц. Михов заяви, че предложението вече е внесено в деловодството на Народното събрание.
"Отзивите са положителни и тук не можем да водим политически дебат, защото историческите факти са такива. Ако се вгледаме във възрожденските икони на братята Кирил и Методий, ние ще видим надписите "български просветители", допълни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40 Говориш за Путин, а защо не кажеш за Чърчил. Чърчил беше толкова гневен на България, че бълваше змии и гущери срещу нас с пяна на уста и казваше, че държава с името България не трябва да съществува. Това не е случайно, а защото нашите управници все вървят с г.за напред - били сме се и с англичани, и с французи в интерес на Германия и Турция. Не дразнете властелините, които решават съдбините на света, че има да се чудите защо сега има македонска държава - това ни е наказание от тях
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 40Баща им е бил грък
42
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 40 преди 3 години
Умен, Солун и един ден не е бил български! За византийските учени, лингвисти, дипломати братята Кирил и Методи няма данни от каква народност произлизат! Баща им се е казвал Лъв. Толкоз! Братята изпълняват политически културно-религиозни мисии при арабите, хазарите и западните славяни. Последните са искали от Византия помощ срещу агресивния духовни и политически натиск на Свещената Римска империя. Историята е много ясна и просветените я знаят! Велика е заслугата на цар Симеон Велики, приютил учен
41
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празника е на БЪЛГАРИЯ... Както когато е имало война между държави в съюз... Ние празнуваме за България.. България е направена от Славяни и Прабългари...Славяните са живели в Византия, но просто като жители. Държавата- България е направен от Българите с ВОЙНА срещу Византия..Вероятно думата - "Славянска", е измислена от сърбите в Югославия, както и "македонизма""Глаголицата е Азбука направена за Славянските народи в Европа. Кирилицата е Българска АЗБУКА и е направена от БЪЛГАРИ.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги се е чествала българската писменост и култура.Това го измислиха след 44та години за да се харесат на братята.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви ли омръзна да се навеждате и да му ближете патъците непрекъснато?Вие не сте българи.Зимайте си чемоданите и заминавайте у райския живот.Може да ви даде земица някъде зад Сибир.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде месите руснаците сега? Говорим за празника. А на него винаги се е чествала славянската писменост и култура.Другото е израз на национализъм и малокнижие. И двете - негативни качества.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29, никаква история не си ти.Празникът е много стар и се е чествал на 11.05 точно като ден на славянската писменост и култура. Кирил и Методий са си гърци с майка славянка и това е една от причините да бъдат избрани от императора да сътворят славянска азбука. Не българска.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пъти да ви повтаряме, че азбуката, която Крил и Методий носят във Великоморавия е глаголицата, с която любимите ви руснаци нямат нищо общо. Азбуката, която приемат руснаците е Кирилицата, създадена от учениците на Кирил след смъртта ме. В Търновската школа.Като се прави на много всезнаещ любимия ви Путин трябваше поне това да научи.А и вие си научете историята.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, байрам рамазана - каква забележителна уйдурма през май - тъкмо за национален празник на всички антибългари
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5, естествено, че не е за двойка този, който е наясно, че двамата братя са с майка сланянка / не пише, че е българка, хайде спрете с този национализъм, че сте смешни/. И азбуката е създадена по поръчение на визангийския император, с цел приобщаване на славяните, не на българите, към християнския свят. Не случайно са пратени във Великоморавия, не в България.Хубава е да четеш, не да се ежиш. Откачате вече.
33
5
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Може в Солун да са се родили или работили, но после отиват в Охрид и основават Охридската школа. И създават глаголицата. При Борис в Търново създават Търновската школа учениците на Кирил и Методий. Именно кирилицата приема Русия, именно на кирилица са написани църковните книги, които е занесъл първият им Патриарх, който е бил българин.Ама *** предпочете да се направи на разсеян. И си мисли, че ще мълчим и ще се съгласяваме с лъжите му. ДА АМА НЕ!
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато те освобождават само да могат после да ти дуднат вечно колко не си признателен и как не седиш постоянно наведен - празникът горчи. Всичките ни възрожденци - дори и Ботев са били против Русия.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24ти май се е празнувал още преди 1878ма. По-точно по стария календар се е празнувал 11ти май.
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви македонски земи?Тогава там е било България.И нарочно не каза България.Той България я споменава само като трябва да ни размахва пръст.
29
2
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Ко ши прайми с паметницити на гръцките братя Свети Свети Кирил и Методий?Махнети им главити и служети тиквата на *** вуйвода той е дибел кокот двамата.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срам и позор. 24 май е първо ден на славянските първоучители Кирил и Методий, откакто съществува този празник: за първи път на 11 май (24 май по нов стил) 1851 г. в училище Св. св. Кирил и Методий в гр. Пловдив от Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров това е общият църковен празник на двамата светии. Сега се явиха нови яничари да изопачат и един от най-великите ни празници
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24ТИ МАЙ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.3ТИ МАРТ НОСИ ПРЕКАЛЕНО МНОГО НЕГАТИВИЗЪМ.
26
0
 
9
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 3 години
Толкова голяма подмяна има на едни истини с други, на едни доктрини с други във времето от 1000 години и отвъд. Но това обръщащо ни време ни показва как предците ни са били мъдри и винаги печелили дори от привидното загуби. Затова сме задължени да следваме този утъпкан път, за да не ни се смеят по нашенски от небето.
25
2
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
И сега е на нея! Тия са същити полукнижни калинки кат гробарастити.Туй *** дет го придлага ку му са напрай изпит пу история дал ши земи 2 на релси?