Уточнено: Починалите от коронавирус с 12 повече, но те са случаи от април и май

Новите болни от COVID-19 у нас 34, изписаните – 68
Обновена: 5 юни 2020 12:17 | 5 юни 2020 11:52, Красимир Ангелов
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

35 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, стана ясно от брифинг в Министерството на здравеопазването.

От тях 8 нови хоспитализирани има в болничната помощ, новите излекувани са 68 души, съобщи заместник-министър Жени Начева.

По отношение на тестовете Начева съобщи, че за последните 24 часа са направени 1276 теста, а доскоро системата е показвала само 223, защото това е била цифрата към полунощ на предишния ден.

Начева уточни, че в последното денонощие няма нови починали пациенти, но бройката им е скочила с 12, като става въпрос за случаи от месец април, които са актуализирани сега.

Разликата идва от хартиения носител и електронните и затова има 12 жертви повече, уточни Начева.

Тя допълни, че всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

"Щеше да има голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата", призна професор Тодор Кантарджиев. Той посочи, че се работи до късно и затова се получава разлика с числата.

В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените болници, те са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта. Едва след като е ставал ясен раболаторния резултат – тогава хората са писани като починали от коронавирус, уточни Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой в Министерството на здравеопазването или Националния щаб няма интерес да лъже затова колко са тестваните или дали починалите от коронавирус са с 10 повече или по-малко.

"Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни", заяви още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
12
 
! Отговори
ЗА ПРИМЕР! преди 3 години
Я кажете честно сега...Чули ли сте верно някой някъде да ни дава за пример, както вика Бойко Борисов?Аз не съм чувал подобно нещо от никъде, изключая от неговата уста. Но пък съм виждал от МВФ да казват, че Борисов използва Шенген за да извлича политически дивиденти. Казват го с идеята да заличат представата, че реки от пари ще залеят България, когато приемем Евро-то т.е. спекулации от Бойко Борисов.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Омотахте се като се пиле в кълчища,със лъжите и популизма,ама то човек като погледне шефа ви Борисов,какво ли да очаква от подопечният му Ш'Таб!
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите *** които преди месец виеха срещу карантината , сега са ЗА карантина. Гнусотия ви казвам.
51
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доверието към Щаба е напълно сринато. Лъжи, всяване на страх и манипулации нон-стоп три месеца. Пълно безсрамие и липса на отговорност!
50
1
 
0
 
! Отговори
И друго: преди 3 години
И не забравяй Пун Пун - Христос те обичаше, но Христос го няма вече. И кой остана мислиш? О дааааааааа, о даааааааааа you don't see it coming right?
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите съседи Македония и Турция отново с рестрикции,ама при нас всичко е шест(6)да не би случайно да счупим хатъра на някой наш(на дебелият крадец)авер който очаква да захлебва от туризма!
48
0
 
2
 
! Отговори
Абе не бе ... преди 3 години
То майтапа с малка айкидо зала под секс шоп и до тях галерия е едно. Ама майтапа с порнофилмите на двадесет метра от училище, под маската на "адвентистка църква" е това е уникалнооооооооооо, неповторимоооооо изживяване, невероятно, фантастично ...
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някоя статийка така да напишете за отказа на прокуратурата да започне разследване срещу Тиквата по барселонската афера? Не че испанците ще се спрат пред това, ама поне да не ви се смеят хората колко сте клекнали пред мутрата от Банкя?
46
5
 
6
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 3 години
Все пак трябва да подкрепим Бойко Борисов за решението му да паднат ограниченията от 15.06. Ковид-мовид- да изолираме този въпрос в здравната система, а не цялото общество да не функционира, в крайна сметка, всички ще умрем от нещо, кой по-рано, кой по-късно, такъв е животът.
45
0
 
8
 
! Отговори
До43 преди 3 години
Неее,днес ще ни замажат очите с поредната Акция на Каскетя,и стадото доволно ще блееее!
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 371 000 лв ли нямаш ? Eла бе ще ти направим теста безплатно, като си скъсан все ще те уредим някак, като социално слаб какво да те правим няма да те оставим нетестван и без имунитет.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквонийй нали се праскаше с новата информационна система,която била"супер, мега, хипер добра"
42
0
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Всъщност не са 12 новите, а 15. Просто Бойко си е взел стандартните 20% от тях.
41
1
 
1
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Едно нещо не ми е ясно, лицето Доносчиев може да махне всичките кръстове и железните и каменните от адвентистката църква на 20 метра от училище. Но ми обяснете господин премиер как 50 страници донос за последните десет години, които твърдят даже, че съм самия сатана и какъв е този продължителен и упорит интерес към моята личност. Според закона лицето Доносчиев е подсъдно за столкинг и преследване господин Премиер. Но дали пък му не отива фамилията Доносчиев ъъъ Колев!
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От смотан по - смотан мила моя майно льо!5 цифри не могат да кажат без да се оплетат като в кълбо с прежда.Хайде сега почвайте пак извънредните брифинги да мажете стреса от сутринта с тия 12 починали!
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна лудница! ОСТАВКАТА на Ананиев и Начева кога да я чакаме?
38
2
 
15
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Аааа, разбрах!Тъй,като Борисов нареди от 15-ти да се приключва с пустия му вирус,сега статистиката,ще я пишем разминаване,на числа?!Според мен е поредната МАНИПУЛАЦИЯ на масите,но...Богатия български език, позволява да се каже/напише всякак!!!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35Кои па сте вие? С радост бих си направил тест, но страната в която съм, прави тестове безплатно само за хора със симптоми или контактни. Иначе е 1000 лева, а не ми се дават, освен ако не е налитащи.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шокирана и ужасенаБал па страшно ... в Дания бяха по 600-700 на ден в най-страшното. Умряха 500 онкоболни дето така или иначе, нямаше д а изкарат до лятото. Споко!
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пак Ела и ще ти направим тест не е пробелм ,ама се криеш зад монитора ? Даже може и да тe ваксинираме с малко кръвна плазма да придобиеш имунитет ако все още нямаш антитела вземи и Мангъров със себе си.