Уточнено: Починалите от коронавирус с 12 повече, но те са случаи от април и май

Новите болни от COVID-19 у нас 34, изписаните – 68
Обновена: 5 юни 2020 12:17 | 5 юни 2020 11:52, Красимир Ангелов
97

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

35 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие, стана ясно от брифинг в Министерството на здравеопазването.

От тях 8 нови хоспитализирани има в болничната помощ, новите излекувани са 68 души, съобщи заместник-министър Жени Начева.

По отношение на тестовете Начева съобщи, че за последните 24 часа са направени 1276 теста, а доскоро системата е показвала само 223, защото това е била цифрата към полунощ на предишния ден.

Начева уточни, че в последното денонощие няма нови починали пациенти, но бройката им е скочила с 12, като става въпрос за случаи от месец април, които са актуализирани сега.

Разликата идва от хартиения носител и електронните и затова има 12 жертви повече, уточни Начева.

Тя допълни, че всеки ден ще се подготвя съобщение до медиите, за да няма интерпретация на данните, които ще се обновяват в полунощ за предходния ден.

"Щеше да има голямо учудване, ако нямаше разминаване с числата", призна професор Тодор Кантарджиев. Той посочи, че се работи до късно и затова се получава разлика с числата.

В началото на април, когато една част от болниците са влизали в системата, и то най-натоварените болници, те са правили грешка с 1-2 случая да не ги качат, защото са приемали друга причина за смъртта. Едва след като е ставал ясен раболаторния резултат – тогава хората са писани като починали от коронавирус, уточни Кантарджиев.

Той бе категоричен, че никой в Министерството на здравеопазването или Националния щаб няма интерес да лъже затова колко са тестваните или дали починалите от коронавирус са с 10 повече или по-малко.

"Ако имаше пълно съвпадение на данните, аз щях да се съмнявам, че те са манипулирани. Напълно нормално е да има разминавания. Който работи, той греши. Болниците и лабораториите, които не са пипнали един пациент с COVID-19, нямат сгрешени данни", заяви още професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ болниците получават по $30-50 000 за всеки починал от Covid-19. Тъй като хората спряха да ходят в болниците, повечето са пред фалит и пишат всеки, даже и такива излекувани преди 2 месеца, за починали от вируса, стига да се покаже наличие на антитела.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбирате ли защо смъртните случаи в Швеция изпъкват, защото там пишат "починали с ковид" всички които са били носители на вируса в момента на смъртта, без значение дали е починал във вкъщи или старчески дом и реално от ковид или не. Над 90% от регистрираните смъртни случаи в Швеция са извън болница.
32
7
 
12
 
! Отговори
пак преди 3 години
Пак ще напиша - направете проба с три поредни дни по 3 хил теста и да видите к'во ще излезе. С уговорката да не се занижава изкуствено бройката.
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-вероятно е че ГЕРБ и лекарите крият срещу заплащане най-малко 1200 смъртни случая ако не и повече.
30
4
 
7
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Тази сутрин се обадих на американските колеги да пишат като причина за смъртта на Джордж Флойд COVID-19. Придружаващи заболявания задушаване и сърдечен арест.
29
6
 
19
 
! Отговори
крият преди 3 години
Крият бройки, за да върви туризма, т'ва е истината. Вижте к'во става в Македония!
28
6
 
15
 
! Отговори
Жули преди 3 години
1 месец ли ги чакат тия тестове? И ще кажат ли какви са тези починали? Години, придружаващи заболявания?Нещо ми се струва, че първия ден след като спряха сутрешните изяви се опитаха да мушнат едни 12 трупа. Сега да не се окаже, че точно тези са младежи на по 20-30 години без придружаващи. Но иначе отваряме ресторанти и граници.
27
4
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
аз не чух за една аутопсия кои от какво е умрял и кои органи са поразениот вируса
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом допълнителните 1000 лева се отпускат на база лекувани, резултатът няма как да бъде реален! Всяка болница си е правила сметката, за да вземе едни пари. Това означава, че 100 дни НОЩ са хранили една шепа хора, а са стресирали и застрашили живота на 5-6 милиона души!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората си намериха други интереси и занимания спорт, книги, романтика пътешествия, а във фашите задимени заведения какво предлагате освен алкохол и газирани напитки от които се дебелее ? Чакайте ще дойдем, идвайте да ни посрещнета, аха.
24
10
 
20
 
! Отговори
Шокирана и ужасена преди 3 години
35 нови заразени! Вечеря бяха 20 и няколко, онзи ден 13-15, по-онзи ден 6 !!!! Стана страшнооо! Връщайте маските, забраните за паркове, кафенета и фитнес зали... КПП-таааа! Защо махнахте генерала? Защото каза истината че МНОГО ХОРА ЯКО ще умрат ли?
23
2
 
13
 
! Отговори
Болни и умрели търси преди 3 години
През Януари, Февруари и Март имаше и грипна епидемия, понякога усложняваща се с пневмония и смърт при старци. Както си е всяка година!!! Да не ги припишат и тях на covid-a!?
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Разликата идва от хартиения носител и електронните и затова има 12 жертви повече, уточни Начева..."Това изречение "утрепа" българската граматика ;)
21
2
 
11
 
! Отговори
Зарко Попа преди 3 години
Националноотговорно поведение е да починеш от ковид, а не като някои безотговорни тул упи от диваните, дето по цял ден нищо не правят, и *** от каквото им падне, от такива хора ме е срам, че са българи.
20
3
 
12
 
! Отговори
Гешев-закон и ред. преди 3 години
Тези трябва да бъдат разследвани за измама!
19
2
 
19
 
! Отговори
Посмъртен късмет-cov преди 3 години
Значи имало умрели от други неща, които са описани и в смъртния акт. След няколко дни обаче дошъл лабораторен резултат, че болният бил заразен и с covid.Това обаче не може да отмени другите описани причини за смърт в смъртния акт. Или го анулираме стария смъртен акт и пишем нов?? Дали е законно да определяме причина за смърт отпреди 2 месеца, несъществуваща в смъртния акт. Или те докторите си пишат смъртни актове едно към гьотере!? Що да не пишат за някой - умрял от любовна мъка!?
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златена е тъпачка.
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от пишман-професори и псевдо-специалисти!На две магарета сламатата не може да разделите ама иначе "герои"
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Абе и тебе не те харесвам, ама смърдиш тука във форума.
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Мутафчийски си беше пич.... чист, изгладен, избръснат със скромна военна униформа. Какъв е тоя каскет със тоя селски мустак и костюмар не го харесваме.