Тестването на родна ваксина срещу вируса - през есента?

Какъв е разумният срок тя да стане факт?
Обновена: 6 юни 2020 16:10 | 6 юни 2020 16:10, Веселина Йорданова
41

Тази есен има шанс да започне тестването на българската ваксина срещу коронавируса. Това каза за Bulgaria ON AIR доц. Андрей Чорбанов, който е ръководител на българския екип, разработващ прототип на биологичния препарат.

Българският екип от учени работи с универсални за коронавирусите агенти. Това означава, че ако в БАН създадат ваксина, тя ще действа и срещу нови поколения вируси от същото семейство. Всяка стъпка в правенето на препарата е от изключителна важност.

Първият винаги е концептуален - тогава се решава какъв ще е дизайнът, тоест това, което ще се включи във ваксината.

"Чрез ваксината можем да стимулираме специфични групи от клетки, с които да се атакува тази клетка, която е заразена. Самият вирус не се разхожда в кръвта", обясни доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

"1 година е много кратък срок, ние можем да имаме прототип на ваксината срещу коронавирус до 1 година, но след това трябва да се включат в клинични изпитания голям брой хора", каза директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова.

За да се стигне до този етап от създаването на ваксината, трябва да преминат поне няколко стъпала на научни доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Това за движението на къси вълни или ускорително и спирачно, че лекува, се вижда най-вече когато се спре на едно място, движите се, и когато спрете на едно място, тогава почвате да светите и синеете.
17
5
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
ВАЖНО ЗА КОРОНАВИРУСА:Що преливате хранителни вещества на болните и им давате да ядат и вещества за покачване на апетита, като вирусът е па-ра-зит и трябва да се гладува??Целият щаб, тая простата муйна мутафчийски и министерството на здравеопазването в затвора!!!!!!!!!!!!!!!!! Ясно??! И като се дават витамини,се дават витамини, без минерали..
16
1
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
и ускоренията са къси вълни, качвате се в колата и газ-спирачка, да се излекувате.
15
0
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Това е важно да се знае. Движението на къси вълни лекува. Бийте чи-кии или правете секс по цял ден да ви мине.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАЩОТО ВАКСИНА НЯМА. ДАЖЕ СПЕЦИАЛИСТИТЕ НЕ ЗНАЯТ, КАК ЩЕ МУТИРА ТАЯ ШИТНЯ. А АКО ИСКАТЕ, ДАЙТЕ СИ ДЕЦАТА НА ЕКСПЕРИМЕНТИ. ТОЛКО ЛИ ИЗПЕРКАХТЕ?
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 10 става въпрос за внуците на един друг. 11 предлага ваксината да се изпробва най-напред върху децата и внуците на изобретателите, а 13 предлага големият брой хора, върху които клинично трябва да се тества ваксината, да се осигури в лицето на научните работници от цялата БАН и техните семейства. Щом се считат миропомазани и мислят БАН за свой частен периметър, който всички ние сме длъжни да финансираме, нека сега и те да направят една жертва в името на доброто на народа, който ги храни.
12
0
 
9
 
! Отговори
Предложението № 13 преди 3 години
е справедливо, защото ежегодно над 100 милиона лева отиват за издръжка на БАН, само за да добруват там 2 500 храненика, а други 3 500, които също са служители на БАН получават заплата, за да слугуват на тези 2 500 хрантутника и да им вършат работата. 12 пита защо и върху внуците да се тества ваксината. Ами защото още от люлка на тези дечица им се пази място в БАН, ако случайно решат да отидат да работят там, защото не са намерили нещо по-изгодно.Човек трябва да си заслужи привилегиите, нали?
11
0
 
10
 
! Отговори
Над 2 500 човека преди 3 години
в БАН са абонирани за заплати, като заемат научни длъжности и папат бюджетни пари.Предлагам тази ваксина да бъде поставена най-напред на тях и на членовете на семействата им. Така ваксината ще се тества на поне 10 000 човека - ето ти включване в клинични изпитания на голям брой хора.Който учЕн откаже да се включи в експеримента или се опита да не включи някой от близките си, да бъде лишаван от научните му степени и звания и лишаван от правото пожизнено да заема научна или преподавате
10
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-10 ,защо въру внуците,нали той е герой,нека да видим геройството му,след него ,всички евроръководители,ще го направят,както с ДДС-то,нали сам се похвали,че видели от него,че го е свалил.
9
1
 
10
 
! Отговори
Бреееей! преди 3 години
От чуждестранни научни центрове към престижни университети чухме, чете ПРЕДПОЛАГАТ, че ще успеят да създадат такава ваксина за около една година.БАН-аджиите се изцепиха, че "ще я сглобят за три месеца"!Сега родните учЕни твърдят, че през есента, точно в сезона на ваксинациите срещу грип, щяла да бъде готова българската ваксина. Разбирай парички, парички, парички за да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО купувано изобретението им.Аз пък предлагам през есента тази ваксина да бъде тествана на децата и внуците им
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1во да тестват ваксината на внуците на мутряка. После ще си говорим.
7
6
 
1
 
! Отговори
кожена игла преди 3 години
През есента. Ще ги бият с дебели инжекции за народа.
6
4
 
6
 
! Отговори
Били преди 3 години
Защо харчите народна пара бре безумци.Смерика за България ще ви предостави безплатни 12валентни.
5
3
 
1
 
! Отговори
лаборант черен преди 3 години
Нали ни ваксинираха от въздуха . Още миналата година. Или то беше нещо друго .
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който откаже ще ходи ли в затвора?Ако да . Да хващам гората. В Канада.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега и опитни овце ли ще сме. Менгеле пасти да яде.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Али ББ събра около себе си всички дърти ДС ченгета. От другата страна другарката Лъжа събра другите дърти ДС ченгета. Обединени срещу ЗАПАДА лъжейки че е в името на патриотизмъ.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Али ББ и БКП разбойниците.