Хасърджиев за COVID-19: Може това да е стартът на по-сериозна ситуация

"Няма шега, няма измама - това е вирус и той се разпространява“
8 юни 2020 09:19, Елка Василева
126
Хасърджиев за COVID-19: Може това да е стартът на по-сериозна ситуация
Станимир Хасърджиев. Снимка: архив, БГНЕС

"Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на хората за спазването ѝ". Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пред БНР.

Той посочи, че продължава да се разпространява мнението, че пандемията от COVID-19 е измислена ситуация и конспирация.

"Поради факта, че не видяхме камионите с трупове, които някои други държави видяха, това накара много хора да вярват, че нещата са се разминали", коментира той.

Според него много малко хора ще се включат в отговорното спазване на евентуално повторно въвеждани мерки срещу заразата.

Още по темата

"Няма шега, няма измама. Това е вирус и той се разпространява и се подчинява на определени правила на природата. Нещата не опират до това дали вярваме, или не, а до наука", каза д-р Хасърджиев.

Той коментира също така появилите се нови гнезда на COVID-19 в страната и реакциите на властите за овладяването на заразата.

"Властите реагират спрямо данните, които науката им дава, спрямо историческите уроци и спрямо реакциите на населението. Трудно се намира баланс, но водещи трябва да се научните данни. ... Всяка мярка, която се прилага спрямо общественото здраве, трябва да стъпва върху доказателства как тя би подействала и доколко ефектът от нея надвишава негативните последици от нея", каза експертът.

По думите на Станимир Хасърджиев е силно притеснителен фактът, че за такъв кратък период се обърна тенденцията и вече се наблюдава увеличаване на броя на новозаразените в страната.

"От тенденция, че едва ли не всичко е приключило и дайте да отиваме да работим, към една тенденция, която показва, че нещата могат да се влошат драматично за отрицателно време. Нека да си спомним как се получи в Италия“, каза експертът.

„За съжаление в България сме на път да се сблъскаме с един сценарий, който отдавна предположихме, че ще се случи. Ние рано влязохме в карантината, което отложи с много месеци истинската епидемия в държавата. Много е вероятно това, което виждаме, да е стартът на една много по-сериозна ситуация от това, което видяхме и което да наложи връщането на мерките“, каза д-р Хасърджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно хора се събудиха, развръзката наближава.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май целят американска ситуация да се разпространи. Понеже тук няма чернокожи, ще използват друг метод да я предизвикат. Само не знам като се отприщи напрежението те къде ще ходят.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Аз Опитвам се да ти сложа плюс но не мога. Тотален контрол.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67"По плюсовете ще ги познаете."Мда, плюсове за *** мнения за чипове във ваксините ....
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65"Теорията за скритите носители на вируса е вече отхвърлена."От кого?
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хихи "Който вярва, че Бил Гейтс ще му монтира някакви чипове в кратуната е с много нисък умствен капацитет." По плюсовете ще ги познаете.
63
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Иван"Дишайте си въглеродния двуокис под маските"Меко казано, не си много умен :)
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Властите реагират спрямо данните, които науката им дава, спрямо историческите уроци и спрямо реакциите на населението." Никога до сега по време на чумата и на холерата не са изолирали ЗДРАВИ хора. Изолират се болните и тези, които се чувстват застрашени. Теорията за скритите носители на вируса е вече отхвърлена. Непрекъснато медиите повтарят като папагали че се търси ваксина и че ще бъде задължителна, което е абсурд за респираторно заболяване. Това да не е едра шарка или туберкулоза...
61
6
 
21
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Който вярва, че Бил Гейтс ще му монтира някакви чипове в кратуната е с много нисък умствен капацитет. По минусите ще ги познаете.
60
5
 
1
 
! Отговори
знам много преди 3 години
и първи че си сложим ваксината и че си спим спокойно ама нема да си я свалям маската много ми е удобна под брадата
59
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Който не се е изказал до сега , може да го направи. Какво става със срещата на Б.Г. и евросъюза. Ние ще пристваме ли? Ваксината е отдавна е готова , може би преди пандемията! И не е ваксина.
58
4
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ей, аман бе ! Който е с хронични заболявания да се пази - маски. изолация и прочее....Другите що ??? Или идеята е друга - тоталния контрол и да няма организирани протести ?!
57
4
 
7
 
! Отговори
знам много преди 3 години
Требе да се въстановат сички мерки за соцялна изолация и па да си останеме у къщи пред телевизоро. Много е здравословно. По вънка да се ходи само по голема нужда.
56
3
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Дишайте си въглеродния двуокис под маските и така ще се спасите от вируса. Въглеродния двуокис е добро лекарство. Аз даже си спя с маската и дори в банята не я свалям.
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателНяма паника, защото има мерки. В България мерките падат. Не знам, може по селата хората да се чувстват в "безопасност", но в големите градове във Франция хората си носят маски, също и в Германия. Намерил си си работа в Западна Европа. Радвам се, сам ще се убедиш, че ти се променя визията за това кое как е. По-рано от теб само въздух под налягане, сега май по-малко глупости чета. Генерално в България масово е властваща неграмотността, затова хората приказват каквото им падне.
54
0
 
5
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До 53-тиНаистина не мога да я определя.Изключвам железните немци,в България не съм бил от месец и половина.Просто тук паника няма.Това исках да кажа.Базата ми е във френско село,но парадокса е че пазарим в Германия,защото магазините са по близо.Разбира се и по френски такива ходим,защото колкото и странно да звучи,месото е по качествено във Франция.И така,едните с маски,другите който иска. Отстоянията от 1,5 м се позабравиха отдавна,при все маркировките...
53
3
 
1
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Съдя по това, че при същата ситуация сега няма мерки. Но щели да се въведат.
52
1
 
0
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До 52-риЗабравил съм!Отдавна не съм действащ шофьор!:)
51
2
 
3
 
! Отговори
Dickest преди 3 години
Пинокио?
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателВ Лион не съм виждал човек без маска в магазин и се спазва, защото има глоби (135 евро), затова те попитах. В кои френски градове си го виждал това?Между другото, ти пита дали във Франция и в Германия има паника, затова те питах дали виждаш как е там. Сега разбирам, че в България мерките за носене на маски в магазини и в градския транспорт ще паднат от 15 юни, та, според теб, има ли разлика?

Спонсорирани публикации