Хасърджиев за COVID-19: Може това да е стартът на по-сериозна ситуация

"Няма шега, няма измама - това е вирус и той се разпространява“
8 юни 2020 09:19, Елка Василева
126
Хасърджиев за COVID-19: Може това да е стартът на по-сериозна ситуация
Станимир Хасърджиев. Снимка: архив, БГНЕС

"Най-важната мярка е социалната изолация и ключова е отговорността на хората за спазването ѝ". Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, пред БНР.

Той посочи, че продължава да се разпространява мнението, че пандемията от COVID-19 е измислена ситуация и конспирация.

"Поради факта, че не видяхме камионите с трупове, които някои други държави видяха, това накара много хора да вярват, че нещата са се разминали", коментира той.

Според него много малко хора ще се включат в отговорното спазване на евентуално повторно въвеждани мерки срещу заразата.

Още по темата

"Няма шега, няма измама. Това е вирус и той се разпространява и се подчинява на определени правила на природата. Нещата не опират до това дали вярваме, или не, а до наука", каза д-р Хасърджиев.

Той коментира също така появилите се нови гнезда на COVID-19 в страната и реакциите на властите за овладяването на заразата.

"Властите реагират спрямо данните, които науката им дава, спрямо историческите уроци и спрямо реакциите на населението. Трудно се намира баланс, но водещи трябва да се научните данни. ... Всяка мярка, която се прилага спрямо общественото здраве, трябва да стъпва върху доказателства как тя би подействала и доколко ефектът от нея надвишава негативните последици от нея", каза експертът.

По думите на Станимир Хасърджиев е силно притеснителен фактът, че за такъв кратък период се обърна тенденцията и вече се наблюдава увеличаване на броя на новозаразените в страната.

"От тенденция, че едва ли не всичко е приключило и дайте да отиваме да работим, към една тенденция, която показва, че нещата могат да се влошат драматично за отрицателно време. Нека да си спомним как се получи в Италия“, каза експертът.

„За съжаление в България сме на път да се сблъскаме с един сценарий, който отдавна предположихме, че ще се случи. Ние рано влязохме в карантината, което отложи с много месеци истинската епидемия в държавата. Много е вероятно това, което виждаме, да е стартът на една много по-сериозна ситуация от това, което видяхме и което да наложи връщането на мерките“, каза д-р Хасърджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бате Бочко не каза ли че всичко е наред и мерките падат? Хората искат на морето и то да се гъчкат иначе не е интересно.
88
9
 
8
 
! Отговори
естествено преди 3 години
че е стартът - вие какво си мислихте - като забучите главите в пясъка и страшното ще е отминало. Ама се гответе за още по-лош сценарий - ЕС ДА ВИ ЗАБРАНИ ДА НАЛАГАТЕ КАРАНТИНИ! Щото те вече ще са добре и няма да иска бизнесът им да страда в булгурско. Е те тогава ще видите кон боб яде ли!
87
3
 
5
 
! Отговори
Мангърджиев преди 3 години
Хасър - кажи целата истина - 4е социалната изолация е временна мярка, докато здравеопазването ЗАРАБОТИ. ПО СВЕТА И У НАС! Като има задръстване по пътя не казваме най-важното е да не карате по пътя. А разширяваме пътя. Толкова ли е трудно да мислите?!
86
4
 
5
 
! Отговори
Дан сан преди 3 години
Дружно да го порицаем: УУУУ!
85
4
 
9
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
до анонимен 81Ти наистина ли се мислиш за толкова важен и ценен, че правителствата по целия свят се стремят да те контролират? Или ще кажеш, че не по целия свят, а само българското? И как ще те контролират, може би със чип от ваксината на Бил Гейтс?
84
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление много е прав , за това,което казва..
83
1
 
1
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Всъщност,нека приключим тоя СЕЛСКИ спор!Поне аз го спирам.Нямах намерение да я докарвам до тук,никога,ама никога не съм имал подобно намерение...Понякога,като всеки нормален човек и аз се разпалвам.
82
0
 
2
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До 83-ти:)Защо реши,че се движа основно сред българи?!Странно,аз съм застанал с лицето си и реалния си профил,и съвсем точно и ясно споделих,кой съм,а ти само критикуваш и разправял,колко си наясно с всичко,без дори да споделиш с какво се занимаваш?Да написа в едно изречение,че си в Лион и това е!!!Моите уважения,ако си тамошния кмет!!!
81
18
 
20
 
! Отговори
khh преди 3 години
Стига глупости.Втори път с маски и КПП-изключено.Минавате границата на търпимостта ни.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателТи май не можеш да четеш. Това което написах няма нищо общо с това дали си отговорник или не, а с това че контакта ти с "местното" население е минимален и се движиш главно сред българи и подобни. Оттам и коментара ми за "по Европа".Виждам, че не си каментирал нищо по основното, заради което пишеш тук, а то е: мерките покрай вируса, спазването им и и как е в други страни спрямо България. Изхвърли се тука, че не носят маски, *** се оказа, че не е съвсем вярно това.
79
0
 
1
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До 80-тоЕто,че се заяждаш.Десетима пъти написах,че съм български служител,командирован от българска компания.Никога не съм живял по квартири!!!Десетина пъти написах,че имаме огромна база с нужните условия и тъй,като аз съм ,как да се изразя скромно,съм тукашния отговорник да го кажа,имам къща,заплатена от компанията,съпругата ми е тук и мине технически сътрудник.От къде ти хрумна,че съм поредния, гастарбайтер,след като съвсем подробно ти споделих всеки за себе си.
78
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НЕКОЙ "Много е гнусно някакви хора да парадират, че много мислят за мен и моето здраве. Всъщност те искат контрол върху мен. Власт, която да упражняват върху мен." Абсолютно вярно и правилно заключение. Трябва да разберем как да противодействаме. Те няма да се откажат сами, а малодушните ги подкрепят. Те на това разчитат. В беда сме, но не заради вируса, а въпреки него. Ако не се осъзнаем не е на добре..
77
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирател"По Европа" :))))))Само да ти кажа, докато живееш по квартири с колеги и нямаш никакъв нормален живот заедно с хората от държавите в които живееш, си си точно "по Европа". Въпреки това е по-добре от нищо. Спомням си с теб сме имали няколко разговора, особено в началото на пандемията, когато обясняваше, че нямало вирус и пр. Затова казвам, че малко си намалил глупостите.Какво сподели. Накратко: 1)" .. в Европа паника няма"2) не носят маскиНали сме си българи .......
76
0
 
4
 
! Отговори
избирател преди 3 години
До 58-миИли не си ме разбрал,или чисто по български си тръгнал да се заяждаш?!От мнооого години съм по Европа,да кажем повече от 15.Да ,никога не съм бил по чужди полета с аспержи,служител съм на българска компания и съм командирован тук!Познавам всички държави и съвсем добронамерено се опитах да споделя впечатленията си,но...нали сме българи...Както и да е,успех на всички!!!
75
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 77Българина винаги масово си е бил ***. Преди бяха ясновидци и астролози, сега са ваксини. Само простотията се смени.
74
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е доживяхме и българите да са толкова прости че да си мислят за чипове във ваксините. Ми да ни е честито... Колко по лесно се маниполира един *** народ от колкото разумни същества.
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УплашенКойто заплашва и всява паника какво да го правим...
72
0
 
0
 
! Отговори
До До Иван преди 3 години
Даваш оценка, а самият нямаш капацитет за това, мухъл!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенчоДреме му дреме му на вируса, защото това не е вирус като вирус, а е КОРОНА вирус.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Да, този въпрос и аз съм си го задавал неведнъж! Любопитно, нали?

Спонсорирани публикации