Проф. Кантарджиев: Не искаме да плашим с крути мерки

Трябва да се спазват трите "Д" - дисциплина, дистанция, дезинфекция
Обновена: 10 юни 2020 08:47 | 10 юни 2020 08:47, Нели Христова
89
Проф. Кантарджиев: Не искаме да плашим с крути мерки
Снимка: БГНЕС

Днес премиерът Бойко Борисов ще събере щаба за борба с коронавируса, за да се обсъди продължаването на мерките. По думите на професор Кантарджиев, няма да има нищо в мерките, което да плаши хората.

"Готови са насоките, които трябва да се издадат. Не искаме да плашим с крути мерки, но трябва да се спазват трите "Д": дисциплина, дистанция, дезинфекция. Няма да има нищо в мерките, което да плаши хората", обясни проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

"Мерките не са кои знае колко сериозни - да имаш маска, която да си слагаш, като влизаш в магазина и в градския транспорт. Като си в заведение - да си на открито. И когато видиш приятели, които не си виждал от 100 дена, не се хвърляй да ги прегръщаш, особено децата им", заяви той.

Проф. Кантарджиев поясни, че най-вероятно се изгражда имунитет, а ако човек е бил в контакт с други коронавируси - заболяването минава много по-бързо.

"Вчера директорът на СЗО каза - когато нямаш симптоми, малко заразяваш, това е хубавата новина. Важно е обаче да се хващат първите проби навреме", каза проф. Кантарджиев.

За родителите на децата, които посещават детската градина в София с 3 заразени учителки, проф. Кантарджиев заяви, че трябва да се изследват.

Той разясни и начинът, по който се обработват пробите.

"Взима се материал от носа и гърлото, слага се в течност и се изпраща към лабораторията. В зависимост от броя на пробите, които получава лабораторията, в рамките на 1 час са обработени пробите", поясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
С други думи, мерки от тук нататък няма да има! Кой се зарази или да оздравява или да гушва букета. Работо трябва, щото мънита няма, пък и Господарите отвън нещо не искат да дават, пък и Божков го няма вече, да налива и той.
63
0
 
1
 
! Отговори
ИМЕ преди 3 години
СЪД ЗА ЩАБА !!!
62
0
 
2
 
! Отговори
S Z преди 3 години
oshte 2 golemi predpriqtiq imat zarazeni.Iskame istinata ne se strahuvaite che shte se panikosame.Trqbvashe da ostiskame oshte mesec dva strogite merki. Balgarinat e qk nqma da psihqsapsihqsvat narkomanchetata.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не плашете Балабанов от 7/8, пак ще плаче защо говорите за заразени и болни. Разрешава ви се да хвалите Нинова и да хулите Борисов.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки,заради неграмотните ни и недисциплинирани съграждани в някои села. Необразованите и недисциплинираните,трябва да бъдат принудително поставяни в карантина.
59
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До герберски боклук64До герберски боклук64 Понеже сибоклук,независимо какъв,кажи нещо за псевдопрофесора Мангъров,който пледираше за стаден имунитет,като преди това измрат много хора.
58
3
 
3
 
! Отговори
герберски боклук преди 3 години
xaxaxa
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПЬПЧАСАЛ ЦИРЕЙДобре си се определил! Защото си отвратен колкото пъпчасал цирей, даже и повече! И още толкова си ***! Това ли ти е играта , за да си повдигнеш самочувствието поне малко! Жалко, заблуждаваш се! Няма да успееш! Смешен и жалък си! Ходи се просветлявай и след това пиши във форумите.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен56Ма и ти си много ***! И като такъв лесно се поддаваш на манипулации!Какво си мислиш, че няма зараза ли? И с какво ти е виновен щаба!Много скоро ще разбереш , че има! Защото тя се развива! Дано да не достигне семейството ти по лошия начин. Както е засегнала стотици семейства в България!Защото тогава няма да имаш сили да се извиниш дори.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До идетрибуналТи добре ли си с главата! Четеш ли това, което пишеш! Явно си ниско цивилизован и от там ти идва бабаитлъка! Като не можеш да пишеш и четеш, смяташ ли, че ти е работа да коментираш толкова специализирани теми!!! Скоро посещавал ли си психиатъра си?! Ако отговора е не, време ти !!!
54
5
 
11
 
! Отговори
идетрибунал преди 3 години
Ей,кретенджиев има и едно четвърто Д-ДРАНГОЛНИК!Иде трибунал за умишлено в полза на антинародни и антибългарски сили разрушаване икономиката и поминъка на народа!За хунтата и НОЩ думите на Адама за СЦЗ и бай Ставри ще са незбъдната мечта!Има и милост-да се отворят отново урановите мини!
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С моралния авторитет на защитниците на карантината е свършено.Привържениците на карантината вече сгрешиха за маските, за равнищата на смъртност, за моделите и за толкова много други неща, че няма начин да знаем дали да им вярваме следващия път, когато се появят и започнат да се кълнат, че "този път вече положението наистина е бедствено!"
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя как така очаква хората да му вярват като още разчита на инструкции от мафиотите от СЗО.
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най -важно за спазване е 4-то Д а именно Да ви го начука човек в тъпите доктори нищо не вдяващи от вируси но се правите на големите спецове поблазнени от обещаните ви милиони покрай уж пандемията.Тези доктори които наистина разбират от материята и не съгласни с това народът да бъде правен на маймуни си казаха мнението различно от това на мафиотите от ГЕРБ и бяха изгонени да не им се чува гласът.
50
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мен ,точно крутите мерки ме успокояват.Причината е че населението продължава да неглижира нещата и се поддава на безумни манипулации.Това всъщност води до пълна липса на дисциплина
49
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
54- КАЗВАШ ВИРУСЪТ БИЛ НА 52...СЕГА ОЧАКВАМ МАНГЪРА ДА СЕ ПОЯВИ И ДА ПОЧНЕ ДА ПЕЛТЕЧИ КОЛКО ПРЕБЪРЗАНО СВАЛЯМЕ МАСКИТЕ И СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ВИРУС, ЧЕРВЕНА КОБИЛА ЩЕ ПРОПЛАЧЕ, ЧЕ СМЕ OБРЕКЛИ НАРОДА НА СМЪРТ КАТО СА ОБЛЕКЧЕНИ МЕРКИТЕ...ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ВИРУС ДАДЕ ОСНОВАНИЕ ЗА ЧЕРВЕНИ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ- СЕГА ВИЕ ИМ ВЗЕМАТЕ АРГУМЕНТИТЕ ОТ УСТАТА....
48
9
 
14
 
! Отговори
Do 52 преди 3 години
Хахаха ти нормален ли си беНикой не му дреме за тоя вирус хората си имат други проблеми
47
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е измислица, заради световния валутен рестарт. Скоро ще имате нова валута наречена феникс.
46
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато се информирате за световните новини на булгаристански език все няма да сте в час и ще ви се струва че ви лъжат.Само че реалността е много различна.Пандемията се разраства и фалшивото усещане за отминаване е нереално.Америка ГОРИ !!Индия и съседните и държави също.Африка започва да увеличава случаите също.Само Западна Европа се стабилизира НО със свалянето на част от мерлките пак ще пламне.Това е ситуацията в момента.Икономически щети ще има и ще са огромни за целият свят.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Шиле Маскаджия пак плаши нещо.