Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

76% смятат, че България се справи с овладяването на епидемията
11 юни 2020 12:03, Елка Василева
158
Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчита се доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен може да се счита, че в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

Още по темата

В проучването има и въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна.

Традиционно по всички теми хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи /43%/ са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук се отчитат по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Съществен е делът (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същия дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината.

39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Висок е делът (43%) на онези, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Някой има ли информация как се движи подписката на Корнела за доверието към правителството:):):):)В сайта на Бабикян пише,че вече срещу Бойко са се разписали някъде към 5 милиона Българи,обаче на него му нямам много много вяра:):):):)
52
4
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
вирусът е създаден в ам лаборатория и пуснат на пазара в ухан
51
8
 
9
 
! Отговори
hitko преди 3 години
Цял свят спря и губи милиарди, ние все най-знаещите!!! Познавам бизнесмени чийто бизнес е на карта и затова четат фалшиви медии и постват фалшиви новини за Пандемията, та да настройват тъпанарите срещу взетите мерки. Браво на правителството, че ги взе на време, че явно не сте гледали какво ставаше из болниците в Италия и Испания....И да не забравяме, че ние нямаме техния ресурс. Интелигентен означава да си дисциплиниран, при нас е май обратното....
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е 23, няма нищо вярно в процентите. Няма как когато разбираш нещата да вярваш на слухове и конспирации.А относно кръглата земя се е знаело още по времето на Ератостен.Тези 44 % уж вярващи в конспирации хора с високо образование са чиста лъжа. А процентите са писани по инерция.***, кво да им кажеш друго...
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чип се слага на застрашени видовеа ние и да изчезнем няма да липсваме на никого.
48
1
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
До 54.Е не всички де - аз ти и още само 80%
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100% от българите ша счупят тоз талавизор.
46
3
 
1
 
! Отговори
Станислав Рангелов преди 3 години
До АнонименНяма нито един ЗДРАВ човек, който е починал от вируса!!!
45
2
 
5
 
! Отговори
Били Гейтс преди 3 години
Аааа, няма да си хабя чиповете за българчетата, за какво са ми - да им следя гротескните мисловни процеси ли?
44
5
 
6
 
! Отговори
Интелектът преди 3 години
бива ограничен, граничен, пограничен (маргинален) и безграничен. Българите сме с безграничен интелект. Понякога се чудя защо не изпадам в благоговеен трепет от силата на българския интелект.
43
2
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Нация от д3били. Това проучване обаче ако е направено тук не е представително - само д3 били четат днес ... явно и аз съм такъв, но ще се поправя
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия доказва недвусмислено че по ограничена нация от българската няма! Много жалко!
41
3
 
4
 
! Отговори
Аз пък преди 3 години
съм държал изпит по теория на емпиричното социологическо проучване и за такива обобщения на база ограничена "представителна" извадка пишеха двойка. Ама сега явно учебниците по социология се пишат от тогавашни двойкаджии.И двама мои приятели починаха от коронавирус, както и една колежка на жена ми. За единия приятел писаха всички вестници, а другият си отиде безвестен.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** ПоповаРуските *** не ви се получава добре иронията. Жалко, че се гаврите с паметта на хората които наистина си отидоха от болестта.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки втори в България е специлиаст по всичко така, че нормално.
38
6
 
3
 
! Отговори
Нели Попова преди 3 години
Аз имам 43ма познати които се разболяха от корона вирус и 42ма от тях починаха.
37
9
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Дааа, май толкова бяха и гласувалите за Зеления чорап ! Явно са хората с тежко увредена мозъчна ***. Явно са хората със сърповете и ч.у.к.о.в.е.т.е в главите си ! Каква жалка констатация !
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко време ви трябваше за да зацепите че този вирус е бактериологично оръжие изпуснато от лаборатория. Това го пиша от първият ден на пандемията. Кой друг вирус е блокирал света. Нито птичия нито свинския нито еболата А най интересното е къде изчезнаха сезонните грипове. По това време всяка година имаше пуснато щамове на най различни вируси. Даже ни казваха кога кой ден и час ще ни заразят. Заради кураната немогат да пуснат вирусите. Тя е по силна от техните вирусчета.
35
9
 
3
 
! Отговори
Иван Петров преди 3 години
Аз имам 23ма познати които хванаха корона вирус и всичките се натършкаха защото не носеха маски.
34
1
 
4
 
! Отговори
Без коментар преди 3 години
До МИСЛЕЩДа, Мислещ, да, познавам. Но ти си задаваш въпросите на неправилното място. На правилните места търсят доброволци.

Спонсорирани публикации