Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

76% смятат, че България се справи с овладяването на епидемията
11 юни 2020 12:03, Елка Василева
158
Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчита се доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен може да се счита, че в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

Още по темата

В проучването има и въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна.

Традиционно по всички теми хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи /43%/ са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук се отчитат по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Съществен е делът (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същия дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината.

39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Висок е делът (43%) на онези, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88"На конспирации вярват не всички, а само тези," които са информирани.
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките."Само дето ходят с маски на врата и или на ухото, като обеца на ухото, ай си ...
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До House M.D.Ти за статистика изобщо чувал ли си? Хората учат 4-5 години за да научат как да извличат данни. И в рамките на статистическата грешка (1/2%) добрите специалисти винаги са прави.Няма как да питат всички.
70
2
 
1
 
! Отговори
Психодиспансер преди 3 години
Това обяснява всичко, от 111 място, до любовта към диктаторите.......
69
2
 
4
 
! Отговори
не преди 3 години
Не, не може да е истина. За мен тези социологически проучвания лъжат и са с една цел да крепят Тиквата. А, ако е истина---то тогава явно си заслужаваме Тиквоний Първи.
68
7
 
2
 
! Отговори
Корнелия преди 3 години
Докато народа не го начука на Бойко няма да имам спокойствие.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.......няма да казвате кой в какво да вярва,и на кой да вярва...Не съм съгласен, ще знаете. Дълг на умните и образованите е да обясняваме на тъппите и задръстените истината и същината на разните работи.
66
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато политизираш Пандемия за политически цели, резултатът е катастрофа. Но ние робите си харесваме вожда мутра и си го искаме на Кирилица. Въпреки, че няма пари за нов телефон. Ще му купим още една вила, но не в бацелона да не е капо. И хайде да им плащаме кражбите тихи!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз а като народ и държава сме гола вода.
64
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Кога успяхте да разпитате 2 300 000 българи, та го заявявате толкова категорично?Кога успяхте да разпитате всички българи, та заявявате останалите резултати толкова категорично?
63
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Брей , че компетентен народ сме ! От всичко разбираме и изказваме мнение . То не беше медицина , футбол , образование и много други области да си изказваме компетентно .Ужас !
62
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Кога успяхте да разчитате 2 300 000 българи, та го заявявате толкова категорично?
61
1
 
1
 
! Отговори
Значи преди 3 години
До ТонкатаАко подписката ми е също толкова представителна като това изследване, трябва да са събрали към пет милиона подписа. Чувам, че от 56 човека са се подписали 35.
60
3
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
Това е техника - опитват се да подкопаят всеки един интелигентен човек, който задава въпроси. Опитват се да създадат толкова много шум и опозиция около тях, че да започнат да си мислят, че си втълпяват неща, които не съществуват. ЦРУ създадоха термина за конспирации, защото никой не се връзваще на пропагандата, че един комунист го е убил.
59
6
 
9
 
! Отговори
Tusk преди 3 години
проф иво христов беше прав. 80 % от бгейците са дураци. То и за тва сте бедни,щастлив щото сте прости. За вас мизерия, простотия и чалга. Заслужавате си съдбата даже ви е малко
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** до *** в тази тема,и прокарват опорните точки,че хората са ***,защото си имат някакви убеждения,и си вярват в нещо си. Това си е тяхна работа,вие и вашите медии няма да казвате кой в какво да вярва,и на кой да вярва.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Млъкни ***,ти ще казваш кой какъв е,а сам се цанил за ***. ***.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечеството започва да боледува от някаква ментална болест. Реалноста (обективната) не може да се подмени, от това колко хора на какво вярват. Тя не се влияе и от харесванията и нехаресванията в каквито и да е социологически проучвания. А най интересното е, че нито една от тези вярвания не водят до реални промени в жизнената стратегия на индивида. Например нито плоската земя, нито изкуственно създаден вирус, като хипотези, реално не влияят на ежедневието. Но са дъвка за мисир и ***.
55
3
 
8
 
! Отговори
Болни мозъци преди 3 години
Кое не разбират глу.паците, че Пет-Джи атакува човешкия организъм и го прави уязвим към външни опастности. Това с Пет-Джи предизвиква корона е медийна манипулация, която се опитва да затворите устите на хората задаващи въпроси за тези две отделни неща. Електромагнитните вълни ни атакуват от телефони, рутери и прочие. Проблема с Пет-Джи е, че стойностите ще се покачат рязко от предните технологий и хората ще бъдат облъчвани невидимо с рискови за здравето норми.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2,3 млн. са горе долу всичките българи в България.По света - сложи още стотина хиляди но не и милион със сигурност, и те се претопяват бързо, защото българинът не се капсулира като някои други.

Спонсорирани публикации