Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

76% смятат, че България се справи с овладяването на епидемията
11 юни 2020 12:03, Елка Василева
158
Над 2,3 млн. българи: Коронавирусът е изкуствено създадена болест

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

След приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки агенция „Тренд“ тества нагласите на българите по темата. Отчита се доминираща положителна обща оценка - над три четвърти (76%) от анкетираните са на мнение, че България се справи с овладяването на епидемията от коронавирус. Едва 10% е делът на смятащите, че не се е справила.

Две трети от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. До голяма степен може да се счита, че в съзнанието на българите извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период.

Още по темата

В проучването има и въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях се оформи около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна.

Традиционно по всички теми хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това именно сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

Над 2 милиона и 300 хиляди българи /43%/ са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Малко над една четвърт (26%) са тези, които не се съгласяват с това твърдение.

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Тук се отчитат по-високи нива скептицизъм спрямо тази конспиративна теория – 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

Съществен е делът (40%) и сред мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен.

Над милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината (56%) не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Приблизително същия дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината.

39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Висок е делът (43%) на онези, които смятат, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм чувал от жена ми, когато била на фризьор на съседния стол една жена разказвала на фризорката, че имала приятелка от Враца която и разказала, че снаха и чула в работата, че една нейна колежка имала роднина който бил болен от корона вирус.
32
5
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Аз имам познат който почина от коронавирус.Преди години падна с мотор и му правиха сложна операция на белия дроб.Още в началото на пандемията ходеше без маска и той и баща му и двамата го закачиха вируса.Баща му го излекуваха,обаче той си замина.Имена няма да споменавам.
31
2
 
12
 
! Отговори
Е как така преди 3 години
От 1008 интервюирани българи 2 милиона и 300 хиляди смятат, че ковид-19 е изкуствен... Абсурдът в социологията и журналистиката стана епохален.Някой си е загубил ума вследствие на безсимптомно прекаран коронавирус.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МИСЛЕЩАз знам един, който твърди, че знае негов приятел, който имал болен колега. Ама бил прескочил трапа.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИНе е важно дали духаш или ти духат.Важното е да си духовно здрав.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива, като мнозинството пишещи преди мен, ако са живели през Средновековието и някой ги пита Вярвате ли, че Земята е кръгла? щяха незабавно да му скочат трупешката.., как тъй ще се рсзпространяват подобни небивалици!? ...всеки знае, че е плоска.Умните хора просто приемат, че нямат достатъчно информация и не коментират. Усмиването на инакомислещите показва единствено собствения ограничен интелект. Ами ако конспираторите са прави? Кой тук знае със сигурност кой е прав и кой крив?
27
1
 
5
 
! Отговори
Хах, не си прав преди 3 години
Забравяш за "проклятието на тесния специалист". Може да е най-компетентният в своята мъничка ниша, но да не разбира какъв аматьор и дилетант е във всичко останало. И започва да ръси тежки категорични мнения по какво ли не. И да се излага все повече, разбира се.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
прави са, вируса е създаден от бил гейтс и се инжектира безжично през 5G мрежата.При преминаване покрай кулата ви го вкарват отзад
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време, при бай Тошо нямаше никакъв коронавирус.Дойде ГЕРБ и чувалите с умрелите тръгнаха.ОСТАВКА!!!
24
7
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
"Днес българина е духовно болен!" -- Вера Кочовска.Тя си отиде с болката си !!
23
1
 
4
 
! Отговори
бай Трифон преди 3 години
какво е това коронавирус?
22
11
 
11
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
В тези 2,3 млн. влиза и лyмпeнa Радев, който се връзва на комикси и яростно защитава най- големите престъпници.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2,3 млн българи,Ковида е изкуственонатрапен опиум.Такава болест ,няма.Но ,режисурата зацикли и днес подгряват на тих огън, усещане заекстремност.Идейно сценаристите неса единни.А парите от ваксината илекарствата,се измерват в трилиони.
20
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 3 години
До Анонимен 23, мислиш ли, че човек, който работи сериозна работа, издържа семейство и се стреми да даде добро образование да децата си, ще отделя от дефицитното си свободно време да плете конспирации и да организира протестити против Бил Гейтс ? Мисля, че може сам да си отговориш на въпроса вече.
19
2
 
19
 
! Отговори
Енциклопедисти преди 3 години
От Тошово време още се знае, че българите сме експерти по държавното управление, футбола, общата медицина и особено по възпитанието на децата на други хора. Напреднахме сериозно и в генетиката, вирусологията и епидемиологията.Но май преди да овладеем цялото знание във вселената, тази самодоволна простотия ще ни дозакопае.
18
1
 
3
 
! Отговори
абг преди 3 години
Без да искат от днеса са улучили точно заглавието като накрая вместо вирус са написали болест. Не, че ако бяха написали "вирус" нямаше да е вярно, но така е по-точно понеже хем вируса е изкуствено създаден, хем не той причинява това заболяване.
17
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудно ми е всякакви любители на конспирации тип 5g, Бил Гейтс, световни измами и контрол на масите какво представляват като хора?! Около мен все високоплатени специалисти около 30-40- годишни и до момента нямам нито един приятел, който да е фен на подобни небивалици. Смятам, че подобни ***, антиваксъри и т.н. са с много нисък обществен статус. Иначе казано, мисленето им го издава. Как мислиш = колко пари получаваш и каква обществена класа си. Закон.
16
3
 
8
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
много непросветен и заблуден народ....
15
0
 
17
 
! Отговори
Стъкмистика преди 3 години
Попитали 100 човека, какво мислят за короната. От тях 40%(разбирай 40 души) казали еди какво си. После насложили тия проценти на 7 милиона и получили бомбастичната цифра, че 2,8 (не 2,3 тия не могат да смятат) милиона души мислят еди какво си.Дали грешка в методологията им, всеки може да прецени сам.
14
2
 
3
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Вируса сигурно го има, със сигурност е и опасен...Но това е пъклен план на либерастията и техните еурогейски пудели да свалят тръмп от власт... След, като не успяха с иймпичмънта и короната, размахаха коза на расизма... Обаче бай дони оцеля и сега ше има набиване на каски у празните либерастки глави...

Спонсорирани публикации