Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години

Близо 700 трябва да бъдат освободени в близките години поради възраст
75
Спад на докторантите в БАН, едва 274 са учените под 30 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 10% са намалелите защитилите научна степен докторанти в БАН през миналата година в сравнение с предходната.

Още по темата
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски това се дължи както на недофинасирането на Академията през последните години, така и на отношението към БАН като цяло.

Едва 274 са младите учени, които са под 30 години. В същото време в близките години БАН трябва да освободи около 700 учени поради възраст.

Въпреки това акад. Ревалски се похвали по време на приемането на годишния отчет на БАН от парламента, че качеството на научната продукция се повишава постоянно. 35 от публикациите оглавяват листата в съответната научна област. През 2019 г. 40 са регистрираните изобретения в приложната дейност.

Председателят на БАН увери, че субсидията се разпределя към най-добрите, а не поравно между всички институти на Академията.

"БАН е лидер в приложната и проектната дейност, а световната научна общност цени нашите резултати", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той уточни, че БАН винаги е била институция, която отдава изключително важно значение на проектната дейност, защото това е начин за привличане на средства извън институционалното финансиране.

"Това, което тази година е характерно и трябва да го отбележим е много силно увеличаване на допълнителните средства извън бюджетната субсидия. Има едно солидно увеличение, което се дължи на това, че започна масирана работа по така наречените центрове за върхови постижения и центрове за компетентност", каза още председателят на БАН.

Той посочи, че по отношение на "Хоризонт 2020" БАН има 18 нови договора.

По време на дебата Валери Жаблянов от БСП призова парламентът да помисли за фиксирани заплащания за отделните научни степени и звания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Е да де, ама за размерите на нашата страна е смешно. Освен това, днес има много повече хора, които попадат под категорията учени, особено след като Data Science е вече призната методология в научните проучвания. Ние просто вървим назад.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнгелАнгилйеее! В България частния сектор не дава една стотинка за наука. Даже и д а искаш, да се впуснеш няма д АТИ мине номера. Какво ще направиш? Нова технология за батерии? Супер, ама това на екип от 100 души ще им отнеме 5-10 години. На екип от 500 може да им отнеме 3-6 години. На 2000 може да им от отнеме 2-4.За това трябва много сериозни и вестници. Може и да се впуснат 5 човека, но ще умрат от старост, преди да постигнат нещо.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Не че нешо, но можеш да станеш научен сътрудник още в университета. На 25-6 вече хората пишат сериозни научни трудове. Тази бройка е просто ПЛАЧЕВНА.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Да течем, че си на 18, че си брилянтен и че искаш да се занимаваш с наука.В БАН дават 650 лева заплати. БАН е известна със застоялата си даза на развитие, с назадничава та си политика и с никакви значими научни разработки в последните 20+ години.Какво правиш? Ами отиваш да учиш в Германия, в САЩ, в Англия и прочие.ЗАЩО ще си губиш времето и усилията тук! Ай-много да те потупа някой случаен по рамото, че си забил на едно място.
20
4
 
14
 
! Отговори
88 преди 3 години
ПОЛОВИН ВЕК ОБИКАЛЯХА И КРАДЯХА ОТ СВЕТА И СТАВАХА ПРОФЕСОРИ И АКАДЕМИЦИ. СЕГА НЯМА КАК ДА СЕ КРАДЕ - НИВОТО И УЖАСНО ВИСОКО - КАКВИ НАУЧНИ РАБОТНИЦИ БЕ?
19
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умните хора както винаги се взимат на подбив от разни ***, които избиват комплекси. Още от училище са свикнали да се подиграват на знаещите и можещите защото знаят, че за нищо друго не стават.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата има спешна нужда от калинки и редови крадци, измамници, както и други видове антикомунисти. Какви са тия банаджии и антрополози дето ни занимавате?!?
17
1
 
8
 
! Отговори
ТалиБАН преди 3 години
Нали има сума ти дърти професори и академици, за какво са им млади кочове?
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена ми защити дистертация миналата година и съм много горд с нея :)
15
3
 
3
 
! Отговори
знаем бе преди 3 години
Ше опразнят банята. Най-сетне ще влезнат новите теляци да лъскат дедовия за титла.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Ето, един рустикален експерт вече смело заяви, че наука има само там, където се стреля с ракети. Старшинка от тиловите части в героичната БА е човекът, разбира ги "тез ралти", нищо, че има ИКИТ и български участия в определени космически проекти, като МКС ;)Мараба, старшинка-експертко!
13
8
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ми къв е смисъла от толкова учени като нямат никакво професионално развитие .Седят си на смешната заплата от БАН ,мизеруват и немогат да си ползват знанията така ,че да правят пари .Хора със средно образование се справят в живота много по добре от тея "умни" кратуни .Все чакат на държавата .Не им се впуска в частния сектор защото там не трябва само акъл .Трябва и работа,амбиция ,предприемчивост .Все качества за които не е останало място в отрупания им мозък !!!
12
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф мале... работническата класа тръгнала да коментира БАН... смях.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те повечете докторанти са из коментарите бълват интелект по всякакви теми.
10
6
 
15
 
! Отговори
Шенол преди 3 години
Цяла катедра млади докторанти измислиха маска с активен въглен от черупки на череши. Работено е 5 г. по това откритие. Всепризнато в цял свят. Към момента се работи по доусъвършенстване на чушкопека, престои да му се вгради йонизатор и озонатор за изпечените чушки, които ще придобият по- високи вкусови кчества
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дам пример. Учените от БАН признаха македонския език. Кое не е ясно и явно?
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН не ни трябва. Да се закрие незабавно!Имаме си един доктор на неуките, който гръмогласно обяви - Аз съм *** и вие сте прости, затова се разбираме!
7
4
 
5
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Масова емиграция това е варианта за всеки етнически българин. Тук е безмислено да съществува...
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До меАко знаехте какви пари изкарват някои доктори на науките по определени проекти, съня си ще загубите. По-добре е да не знаете, май ;)
5
1
 
1
 
! Отговори
Batka преди 3 години
NO MONEY.