Деца ядат от гробища, родителите ги изоставили за гурбет

Дете ги съветва да потърсят помощ на телефона за закрила на детето
17 юни 2020 10:33,
70

Колко и какви сигнали за тормоз и насилие са подадени на горещия телефон, който вече е под управлението на Агенцията за закрила на детето? Увеличили ли са се сигналите за трите месеца на изолация? Отговорите на тези въпроси потърсихме в "България сутрин" от д-р Елеонора Лилова, която е председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
Още по темата

"Телефонната линия е 116 111, тя винаги е била под управлението на ДАЗД, а се обслужваше 10 години от фондация. Дълги години консултантите бяха наети от фондация "Анимус", хиляди съдби са били обслужвани от тях. От около година обмисляме как ДАЗД да поеме този център за обаждания, както е записано в Закона за закрила на детето", заяви Елеонора Лилова.

Председателят на ДАЗД съобщи за изключително тежък случай на две изоставени деца, чиито родители са заминали да живеят в чужбина. Децата, на 8 и на 11 години, са оставени без храна и са били принудени да се хранят от местното гробище. Сигналът от тях идва през май, а за телефона разбират от друго дете, което ги съветва да се обадят. При сигнал и от кмета се потвърждава, че това не е шега.

Настанени са в център за настаняване от семеен тип. От ДАЗД все още не са се свързали с родителите на изоставените деца. Сезирана е местната комисия за борба с противообществените прояви. Социалните работници са оказали необходимата подкрепа и в момента децата се чувстват добре.

"Най-естествената среда е децата да се отглеждат от родителите. Първата подкрепа е на родителите да им бъде обяснено, да се видят причините да изоставят децата. Мястото на децата е при семейството", подчерта д-р Лилова пред Bulgaria ON AIR.

За последния месец изоставените деца са 9, в предходния месец случаите са били 4. Според д-р Лилова подобреният софтуер на телефонната линия отговоря на всички съвременни изисквания, а гражданите могат да се чувстват спокойни, тъй като информацията е напълно конфиденциална. Подобреният подбор на консултантите е изключително важен акцент, отбеляза тя.

Социалните в ЕС работят по над 300 случая на българчета годишно

"Поехме линията от 1 май. По време на пандемията все още "Анимус" обслужваше линията. Децата между 13 и 17 години са най-активни. Споделят типично детските си вълнения, приятелствата между момче и момиче. Новите консултанти предразположиха децата да не звънят с шеги и пробвания на линията. Около 3 пъти намаляха тези шеговити обаждания", каза още председателят на ДАЗД.

За 2019 г. сигналите и консултациите на телефонната линия са над 51 хил. 4230 са обажданията за любовни проблеми, 1479 са за семейни проблеми и 851 - за насилие. На линията работят професионални психолози и кризисни екипи.

"В последните месеци не се наблюдава специално увеличаване на случаите на насилие, но има повишен интерес към информация как да решават своите семейни проблеми. Линията е като анонимен приятел за децата и възрастните. Обаждат се не само родители, а дори кметове на малки населени места", разясни д-р Лилова.

Тя коментира и трагичния случай, при който две деца се удавиха в Бургас, скачайки от моста в морето. Предстои да бъде уточнено дали има нарушение от страна на Центъра за настаняване от семеен тип. Децата са излезли с разрешение да отидат в парка, но не са съобщили, че отиват на плажа.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изоставянето на дете трябва да се криминализира с ефективна присъда.
56
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Колко са детските на месец за истинските родители и колко се плаща на приемните родители? Защо е тази дискриминация?
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато бях тинейджър ходихме с приятели по гробищата да се напиваме с вино за без пари, тогава нямаше телефони и нямаше на кого да се оплакваме. Нямаше и от какво.
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
публикуваха снимки на голият спящ борисов с пачки и кюлчета злато в къщата му.потвърдиха се някои от серийните номера на банкнотитеза сравнение бяха пуснати и снимки от негово интервю когато беше поканил репортери у тях.
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суджука и неговото протеже Фандъкова да ги нахранат.
52
2
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 година
Не ни занимавайте с ромски истории, имаме си достатъчно проблеми и без тях!!!
51
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А някой заинтересува ли се ЗАЩО родителите са в чужбина и са изоставили децата при баби и дядовци или други роднини?
50
2
 
17
 
! Отговори
Детски надбавки преди 1 година
излизат от нашия джоб, също и други помощи за отглеждането на подобни деца, но явно всичко това изобщо не стига до тях.Иначе поне хляб и мляко щяха да могат да си купят.
49
2
 
24
 
! Отговори
До Демограф (44) преди 1 година
Да де, ама у нас техните деца стават наша грижа веднага щом се родят.Хем сме длъжни да отделяме от бюджета солидна сума за отглеждането им, хем тези пари не стигат до децата, хем самите дечица следват примера на родителите си и още на 12-13 г. започват и те да произвеждат още и още деца за хрантутене, от които впоследствие читави хора не излизат.Нужни са радикални мерки. Безотговорните родители да не припарват до децата си и да плащат издръжка. Децата в стабилен соц.дом, където да ги възпитат.
48
2
 
21
 
! Отговори
отвратитИлно преди 1 година
Хиляди Чантаджийки из тея агенции - Хиляди !всичките на хранилка на Данъкоплатеца , цял ден обикалят пазари и молове ,а заплатката осигурена си върви - няма началник ,няма зор !
47
5
 
20
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Тия са изгонени даже от Индия. Където хвърлят мъртъвците във река Ганг. Няма интеграция, това са скакалци. Убиват гостоприемника и отиват на смучат кръв от други. Идва краят. Всичкото ще се редуцира до нула. Паразитът е силен докато не е разпознат. Оттам нататък дезинфекция.
46
3
 
19
 
! Отговори
Mxz003 преди 1 година
Знаете, че децата се раждат като гъба и попиват всичко. Ако видят родителите че крадат, това го намират за пример и започват и те. Ако родителите си бачкат на мизерна заплатка, и децата ще го правят. Няма значение бял, черен, кафяв или жълт, или ако щеш бембян да си, възпитанието е важно. А родителите хич да не ги търсят. Отишли да крадат или да се еб*т, важното е че тия деца се будят една сутрин с х в гъ.
45
12
 
0
 
! Отговори
истината преди 1 година
Като дете най-сладко беше хапването на планина и на гробища.
44
1
 
6
 
! Отговори
/*/ преди 1 година
Е, че те и децата с родители и родителите правят същото.
43
9
 
8
 
! Отговори
ужас преди 1 година
Не им вярвам.Ако бяха толкова жалостиви,щяха да съдействат за намиране работа на родителите за да не ходят в чужбина или да им отпускат помощи,докато си стъпят на краката.Всичко е ,за да могат да се гепят деца по донос на зла съседка ,примерно,за да се угажда на некви НПО,чиято цел е заличаване семейните ценности и получаване на некви мангизи за тази дейност.
42
3
 
13
 
! Отговори
демограф преди 1 година
Не им завиждайте на тъмните, че се размножавали по много. Има естествен закон, че количеството не е важно, а качеството. И майката-природа си знае работата. Размножават се без да осъзнават че трябва да се грижат за потомството , защото такава е природата им.
41
6
 
7
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Жалко , но факт ! Това е истинската картина за многото хора в БГ. Останалото са хвалби на мафиоти и ояли се политици изпълзяли от провинциалния царевичак.
40
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо всички коментари са колко лошо е било при соца? Соца е бил преди 30 години? От първо, второ, трето и четврърто лице писачи на коментари ни убеждават колко лошо е било при соца. Какво ме интересува как е било преди 30 години. Сега как е, добре ли е сега - има ли писачи на коментари да ни информират от първо, второ, трети и т.н. лице?
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са от онези за които и у нас ляволиберални *** от американския колеж протестираха срещу расизма ,същите които вечно врякат ,че са дискриминирани...а в същото време нямат дори елементарни родителски инстинкти. При тях еволюцията е спряла и тръгнала назад.
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От много години и по всички гробищни паркове тълпи от индуси крадат храна,а това за гурбета е смешно,защото е ясно какво " работят" тези гурбетчии....Та какво искат да ни кажат с тази "новина",че не разбрах?