Коронакриза: 53% убедени, че най-лошото е минало, 13% не вярват

90% ще се съобразят с препоръките за трите "Д"
77
Коронакриза: 53% убедени, че най-лошото е минало, 13% не вярват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

53% от българите смятат, че най-лошото по отношение на коронавируса е вече зад нас. Според 13% пък най-лошото предстои, сочат данните от проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в средата на юни.

Значителен се оказва делът на хората, които не могат да преценят какво следва занапред – 34%.

Още по темата

45% от столичани твърдят, че лошото е вече зад гърба ни и също толкова са столичаните, които смятат, че ситуацията с коронавируса у нас е твърде неопределена и неясна.

69% от българите определят като адекватни ограничителните мерки от март до май, а 64% смятат като адекватни и мерките по разхлабване на извънредното положение от началото на май.
 
Неприемащите мерките на държавата - както ограничителните, така и разхлабващите, са равни дялове от по 17%.
Ограничителните мерки получават по-изразително одобрение от жителите на столицата и на областните градове – те са подкрепяни от по около 70% от жителите и на двата типа населени места.

Мерките по разхлабването са оценявани като адекватни най-често от жителите на по-малките населени места.

Симпатизиращите на партиите от управляващата коалиция значително по-често одобряват ограничителните мерки в периода март-май в сравнение с привържениците на опозицията. Това означава, че въпреки непартийната си природа, мерките се възприемат нееднозначно от партийните електорати.
 
В обществото като цяло има консенсус относно това, че и ограничителните мерки, и тяхното разхлабване са навременни и адекватни.

89% от българите твърдят, че по-скоро се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, дезинфекция и носене на маски. По-често това декларират жените, възрастните хора и жителите на големите градове.

9% от българите споделят, че те лично познават хора, които вече са преболедували коронавируса. В същото време се оказва доста висок делът на българите, които заявяват, че повечето им познати не вярват на информациите за разпространение на коронавируса – 54%.
 
Според 63% от пълнолетните българи пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията пред общата заплаха. Така, според изследването, хората се оказват разделени на здрави и болни, млади и стари, вярващи и невярващи в епидемията, спазващи и неспазващи социална дистанция и т.н. Най-често подобно делене прави впечатление на жителите на столицата. 73% от тях са убедени, че пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията.

Данните показват, че 62% от българите се самоопределят като хора, които намират за близко до собствените си позиции мнението на председателя на оперативния щаб - ген. Венцислав Мутафчийски. Други 34% споделят позициите на доц. Атанас Мангъров.

Най-много поддръжници на тезите на Мутафчийски има сред жените, сред хората на възраст над 40 години и сред 2/3 от жителите на София. Позицията на Мангъров пък се споделя най-често от хората на възраст между 30 и 40 г.
34% от българите посочват, че по време на епидемията не им се е наложило да прекъсват работа, а други 25% са били в отпуск - 16% в платен и 9% в неплатен.

5% твърдят, че са загубили работата си и още не са намерили нова, а 2,4% посочват, че са загубили работата си, но вече са намерили нова.

Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 6-13 юни. "Лице в лице" са интервюирани 1005 души в 89 населени места на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
До Тома Неверни 50 За какво да ходим на протести ?Колите като навързани една за друга , магазините пълни , за година се строи повече от Живков за 33г.Народа полудя по почивки в чужбина.Любителите на соца са на протести. Ама много малко , бе !
57
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Тези 53 % дето вярват че най лошото е отминало, са същите дето мислят че при БСП ще бъде по добре.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Борисов ***.Нинова проста.Пък ти селския овчар - сложен.Тц. тц. Тц
55
0
 
0
 
! Отговори
Курис Пичерядис преди 3 години
До 19 Г-н Иванов на какви медикаменти сте,споделете и ние да ги взимаме?Чубрица,Колумбийска салата или нещо друго???
54
1
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Нищо че преди 30 г. нямаше евробанкноти. Те са си там от тогава. Даже са първите напечатани. Сигурно. А бе тоя съвсем дет изперка, ами и нас ни взема за боядисани канарчета. И си вярва като говори и очаква ние също да му вярваме. От 30 години седяли в чекеджето на спалнята, пачки с банкноти от по 500 евро. Ти да видиш. И той не знаел че са там, той никога ама никога не е отварял това чекмедже. Ей, ей... :D
53
1
 
5
 
! Отговори
... преди 3 години
Не знам, ама като гледах вчера телевизия и извднъж - бацко. И казва "Радев лично с ръцете си управлява дрон и ме снима". Направо да ви кажа, първо много, ама много се смях. Тоя е параноик. И после като ми мина смеха, замислих се - дали веднага да не си купя билет (за където и да е, само да не съм тук) или да изчакам да видя още колко ще го тресе параноята тоя. Колкото за парите - "Ми то там нищо не е променяно от 20-30 години, може да са си били там".Да бе, чекмедже пълно с евро, седи от 30 г
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Който и да е, не вярвам да е по "интелегентен" от великия вожд.В смисъл щях да пиша че е т ъп, но знам че си от Днес и ще цензурираш, особено за Бойко.Те нещата си вървят, не си мислете че ако Бойко се махне и ще настане потоп...хахах
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един *** човек не може да създаде друга структура освен със себеподобни прости и зависими хора.Показателна е кризата с министрите на здравеопазването, които Борисов не можеше да търпи с изключение на наркозависимия.Лошото е, че Нинова е абсолютно същият кадър.Кого да изберем?!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тома НеверниНе ве човек, то е лесно да се приказва и да обвиняваш другите!!Баце си беше оплел кошницата и уж се чувстваше недосегаем, но виждаш че ще полудее още повече.Ако ги защитаваш ГРОБ, виж ги как се бяха наредили зад него като мекотели, които се чудят какво да правят.Държавата ни в момента е една мафия, няма повод за гордост....Даже си мисля че Баце го взимат за подбив, знаят че е изкрейзъл и си правят далаверите, естествено великия Вожд е също в играта.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпростяването на масовия жител на Земята, опрас-чването му с перманентни стимули за консумация превръща homo sapiens в някакъв друг дегенерирал животински вид.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управляващите ги е страх, че ще изпуснат контрола над масите.Какво правят от страх?-държат ни в мъгла т.е. прости.Обаче простият човек е много по-опасен от образования.Лошото е, че избирайки прости личности за управляващите в държавите, световното правителство разпространява простотията, защото няма *** човек, който да не е комплексиран от учения и като прос-так гледа да се обкръжи с прос-таци.
47
0
 
0
 
! Отговори
Тома Неверни преди 3 години
Мдаа хората не вярват на никой и с право..., но както не вярват бавно, неусетно почти ще им нахлузят хамута. Ко да прайш, в ционистките протоколи правилно е написано- един човек, едно мнение, двама човека, две мнения, трима и повече е анархия, а кой управлява контролираната анархия...? Медии, статистически институти, разни НПО, институти за изследване на димукрацията, правата на хората и т.н. и т.н. оплели са ви като пилета у калчища. Мъже срещу жени, гейуве срещу хетеро, комунисти срещу капитал
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тома НеверниКогато протестира човек го изкарват платен и фалшив, как да излезе народа като не вярва на никой!?Имаше случай дето един човек протестираше и го проснаха по земята човечеца, сам си направи изводите.Познавам българи които са срашно отвратени от селянията в БГ, не че те са "интелектуалци" но в сравнение с Баце са лауреати..ха ха
45
3
 
2
 
! Отговори
Тома Неверни преди 3 години
Хора и да цъкате минуси, къде бяхте на 14, 15 и 16 май? Бяхте ли на протестите пред Парламента? Или бяхте вкъщи мърморейки срещу мерките под мустак, да не чуе съседа?
44
7
 
2
 
! Отговори
Тома Неверни преди 3 години
А бе Славянин, не виждаш ли че у нас няма кой? Те така и 500 години под турско е било. Един надигне главица и останалите го дърпат в дълбокото. "Не народ, а ...". Няма какво да се лъжем. Явно си млад та вярваш в чудеса.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бре, тука вече и обиди и нападки и за какво?Да питам застъпниците на Короната, колко хора са видели в болница с тръбите в устата, отговора е zero...ha ha hah.Има измислен вирус и той е преди Ковида, ще ви подскажа, намира се в главите ви...ха ха.Ако се надявате че вируса ще ви отърве от ***, пак грешка, те ще съществуват докато човечеството го има, айде наздраве!!
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дано да са 90% които ще се съобразяват, а дано. Като гледам по превозните средства е пълно със заблудени пенсионери и пенсионерки съсипани от комунизма с подбрадници...За другите места няма да коментирам.
41
7
 
4
 
! Отговори
Тома Неверни преди 3 години
Тъй, ще бъда лаконичен. Короната е предпоставка политическата каста да злоупотребява с хората по цял свят. Пребройте държавите в които е въведена карантина и ще знаете в кои държави управляват ционисти подчинени на Вашингтон и една от многото им издънки- СЗО. Бил Гейтс едва ли ще ви чипира, но спокойно може да ви направи химическа кастрация. Със сигурност обаче, който не се ваксинира ще му бъдат отнети гражданските права. А статистическите институти са тук за да ви манипулират мнението.
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление е пълно с мaлoyмници, които се мислят за безсмъртни и считат другите за ***. Това ни гарантира доста неприятно развитие на епидемията в България.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проучването е правено между 6 и 13 юни.