Коронакриза: 53% убедени, че най-лошото е минало, 13% не вярват

90% ще се съобразят с препоръките за трите "Д"
77
Коронакриза: 53% убедени, че най-лошото е минало, 13% не вярват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

53% от българите смятат, че най-лошото по отношение на коронавируса е вече зад нас. Според 13% пък най-лошото предстои, сочат данните от проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в средата на юни.

Значителен се оказва делът на хората, които не могат да преценят какво следва занапред – 34%.

Още по темата

45% от столичани твърдят, че лошото е вече зад гърба ни и също толкова са столичаните, които смятат, че ситуацията с коронавируса у нас е твърде неопределена и неясна.

69% от българите определят като адекватни ограничителните мерки от март до май, а 64% смятат като адекватни и мерките по разхлабване на извънредното положение от началото на май.
 
Неприемащите мерките на държавата - както ограничителните, така и разхлабващите, са равни дялове от по 17%.
Ограничителните мерки получават по-изразително одобрение от жителите на столицата и на областните градове – те са подкрепяни от по около 70% от жителите и на двата типа населени места.

Мерките по разхлабването са оценявани като адекватни най-често от жителите на по-малките населени места.

Симпатизиращите на партиите от управляващата коалиция значително по-често одобряват ограничителните мерки в периода март-май в сравнение с привържениците на опозицията. Това означава, че въпреки непартийната си природа, мерките се възприемат нееднозначно от партийните електорати.
 
В обществото като цяло има консенсус относно това, че и ограничителните мерки, и тяхното разхлабване са навременни и адекватни.

89% от българите твърдят, че по-скоро се съобразяват с препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, дезинфекция и носене на маски. По-често това декларират жените, възрастните хора и жителите на големите градове.

9% от българите споделят, че те лично познават хора, които вече са преболедували коронавируса. В същото време се оказва доста висок делът на българите, които заявяват, че повечето им познати не вярват на информациите за разпространение на коронавируса – 54%.
 
Според 63% от пълнолетните българи пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията пред общата заплаха. Така, според изследването, хората се оказват разделени на здрави и болни, млади и стари, вярващи и невярващи в епидемията, спазващи и неспазващи социална дистанция и т.н. Най-често подобно делене прави впечатление на жителите на столицата. 73% от тях са убедени, че пандемията по-скоро разделя, отколкото обединява нацията.

Данните показват, че 62% от българите се самоопределят като хора, които намират за близко до собствените си позиции мнението на председателя на оперативния щаб - ген. Венцислав Мутафчийски. Други 34% споделят позициите на доц. Атанас Мангъров.

Най-много поддръжници на тезите на Мутафчийски има сред жените, сред хората на възраст над 40 години и сред 2/3 от жителите на София. Позицията на Мангъров пък се споделя най-често от хората на възраст между 30 и 40 г.
34% от българите посочват, че по време на епидемията не им се е наложило да прекъсват работа, а други 25% са били в отпуск - 16% в платен и 9% в неплатен.

5% твърдят, че са загубили работата си и още не са намерили нова, а 2,4% посочват, че са загубили работата си, но вече са намерили нова.

Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 6-13 юни. "Лице в лице" са интервюирани 1005 души в 89 населени места на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принципно епидемията има два етапа по начина на разпространение - първи етап е внос на заразата от чужбина, без вътрешно разпространение и втори етап - внос на заразата от чужбина и вътрешно разпространение. Ако го има втория етап, то най-лошото е при него. И при двата етапа най-адекватната мярка е принудителна карантина в специални за това места за идващите от чужбина, което в България не го направиха.
37
3
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Не вярвам на нито една дума,и на никой.А ако не сте се научили да си миете ръцете още в предучилищната - и сега няма да се научите.Има едно нещо,нарича се баня.Там не е входа за Ада,мечки гризлита не дебнат,Сатаната не наднича из зад огледалото и сапуна не е отровен.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще са убедени, че лошото е минало, като случаите са тройно повече от април?
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 36 , а ти си заразен с ГМО, както всички.Проблема е че храните са ни отровени.Фейсбук не ползвам, защото тази социална мрежа е зараза за клю ки!Българите не са прости, а зависими от сегашната среда.Проблема е че децата ни са зомбирани от социалните мрежи.
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската държава е създадена 681 година.Сега сме 2020 година, така че Българина е достатъчно умен и интелигентен!!Който обижда българина ще бъде чипиран от сорсоидите и партизаните!
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** не вярва в нещо ,което не се вижда и не става за ядене или пиене.Толкова му сивото вещество...
32
5
 
3
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Не, напротив!Показва, че 13% са изключително прости индивиди.Останалите до 80% не могат да мислят особено.А ти влизаш в 13-те процента!
31
3
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
И аз от март месец чакам да ме хване коронавирус,ама като се разминавам с 'чипираните' по-улицата най-много от хипертония да си отида от тази грешна земя
30
6
 
3
 
! Отговори
ММ преди 3 години
Поредната анкета доказваща , колко ограничен индивид е българина!***, необразован, не можещ да мисли логично!В последните 10 дни има рязко покачване на заразените и вместо *** да се стегнат, те ръгнали по улици, магазини, мачове и кръчми!Разхождайте се по паркове, в гората, ходете на море, ама не се бутайте като овце! Пенсиите всичките ръгнали по пазарите и пейките все едно са луди!Скоро лекарите ще започнат да ви връщат от болниците тикви кухи!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как кой да изберем, хакерите от Днес разбира се...хахах.Който и да изберат ще е по добре от сега, в момента ми приличат на Северна Корея ГРОБ.
28
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе Бил Гейтс ще ни чипира.Изберете windows пред линукс?!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кого ще си изберем на изборите да ни управлява вместо Бойко и ГЕРБ, хайде кажете, хайде кажете кого ще си изберем?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не е било по-лошо и по-добро, от както се появи вируса е еднакво, мерките бяха голяма минавка - и с мерки и без мерки все тая. Айде, догодина ще има нов вирус, всяка година идват нови.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само бойко е прав каквото ни каже това ще направиме другите всички лъжат. Ще гласуваме за Герб!
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много полезно проучване.Показва че само 13% от българите са нормални и мислещи а останало е пъленимбецил.Значи че 80% всъщност са 87%.Отлично!
23
2
 
3
 
! Отговори
Християнин преди 3 години
Покайте се Грешници! Още не е късно поне душата си да спасите, а за телата ви - Уханката и Крематориумът ще се погрижат!!
22
2
 
5
 
! Отговори
Обръгнал преди 3 години
Нема вируси, спокойно.Белата мафия ви лъже, не вервайте.То вирусът като не го видиш и да го пипнеш-значи го няма!И тям подобни.
21
3
 
5
 
! Отговори
53% преди 3 години
ние не вярваме чи има вируси сичко ни лъжат отгоре за да ни инжектира бил гейтс и да не може да пиеме ракия
20
4
 
4
 
! Отговори
JJIVANOV преди 3 години
ПРИ ЗАВРЪЩАНЕ ОТ ЧУЖБИНА ПЕРЕТЕ ВСИЧКo ПРИ НАД 60 Градуса в пералнята .СУШЕТЕ НА ЯРКО СЛЪНЦЕ>>ПАЗЕТЕ СЕ ОТ МРЪСНИ ЧАШИ ВИЛИЦИ ЛЪЖИЦИ ЧИНИИ вкл в ресторанти кафенета ..ПОлзвайте лечебни НАПИТКИ ВКЛ ЗА ЖАБУРЕНЕ ВКЛ НАД 48 градусови,,Помага и мастика,ракия,уиски,коняк...
19
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните газ п икаят, защото Баце е от народа и е за народа.