ДДС – какво всъщност плащаме с този вид данък?

ДДС е внук на акциза и син на данъка върху оборота
27 юни 2020 21:45,
136

Държавата събира пари за хазната от нас всеки ден, без да осъзнаваме. Финансистите казват, че господаря на косвените налози е данъкът върху добавената стойност. В България го плащаме от 1994 година. Включен е в цената на всичко, което ние като потребители ползваме. Затова без дори да посещаваме приходната администрация даваме своя принос за богатството на страната си. ДДС е еднакъв за всички без значение дали сме бедни или богати, дали сме на минимална или на висока заплата, както и дали работим или не. Важно е само едно – да купуваме, става ясно от предаването “Историите ON AIR” по Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"Данъкът върху добавената стойност е трето поколение косвен налог върху потреблението. Той е внук на акциза и син на данъка върху оборота. Акцизите се наричат „данъци на греха“, защото облагат вредните и луксозни продукти и услуги", казва проф. Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.

"Идеята за възникване на ДДС е доста стара, вече има над сто години. Първи я прокарал немският предприемач Вилхем фон Сименс. Той е предложил да се смени системата от данък оборот и да се мине на многофазен данък", разказва данъчният консултант Валентина Василева.

Авторът на съвременния данък върху добавената стойност обаче е френският икономист Морис Лорет. През 1952 година той става министър на икономиката, финансите и индустрията. Тогава Лорет прави експеримент за ново облагане върху продажбата на продукти. Идеята е налогът да се начислява на всички етапи в търговията, но да се приспада от всяка следваща сделка и да се плати само на финала – от крайния потребител.

За първи път новият тип данък е тестван във френската колония Кот д`Ивоар през 1958 година. Експериментът се оказал успешен и през 1968 ДДС е въведено във Франция. Първоначално ставката е 16,66 процента. Няколко месеца по-късно е вдигната на 19 на сто, но пък е въведена диференцирана от 6 процента за чувствителни стоки. Днес във Франция стандартната ставка е 20 процента. Използват се и две две по-ниски от 10 на сто за лекарства, пътнически транспорт, входни такси за културни, спортни и развлекателни събития, хотели, квартири, ресторанти. С 5,5 на сто се облагат храните и книгите, включително и електронните. А свръхнамалена ставка от 2,1 процента се прилага за вестници и други видове фармацевтични изделия.

"В световен аспект ДДС е възприет като най-ефективният начин за облагане на потреблението. От скоро той се прилага и в държавите от от Персийския залив. Изследователите на този данък са наблюдавали, че най-често държавите са започвали с няколко намалени ставки и с многобройни изключения от облагането с ДДС. След това с течение на годините са се опитвали да намаляват диференцираните ставки и изключенията. Проблемът обаче е, че веднъж дадени е много трудно те да бъдат премахнати", обяснява директорът на Дирекция "Данъчна и осигурителна политика" в НАП Росен Иванов.

Всички държави-членки на Европейския съюз облагат крайното потребление с данък добавена стойност. Според директивата основната ставка не може да е по-ниска от 15 процента, а намалената не трябва да е под 5 на сто.

Към 1 януари 2020 година единствената европейска страна, в която няма диференцирана ставка е Дания. Там облагането с ДДС е 25 процента. С 2 пункта повече е в Унгария. Това е и най-високият данък върху добавената стойност в рамките на ЕС – 27 на сто.

Най-ниско е ДДС-то в Люксембург – 17 процента. Във Великото хецогство се прилагат и две намалени ставки. Едната от 8 процента е за облагането на газа за битово отопление и за електричеството. Втората е свръхнамалена. Тя е за храните, медицинските продукти, книгите, детските дрехи и обувки и пътническия транспорт. Тези стоки се облагат с 3 процента ДДС.

Люксембург е една от петте страни, които са се възползвали и от правото да въведат специална междинна ставка. Размерът ѝ е 14 на сто. С нея се облагат рекламни услуги и материали, както и виното. Най-масовите ставки в Евросъюза са 20 и 21 процента. ДДС от 21 на сто има в – Белгия, Чехия, Испания, Литва, Латвия, Нидерландия. 20 процента е данък добавена стойност в – Австрия, Естония, Франция, Словакия и България. У нас този налог е въведен за първи път през 1994-та година. Тогава ставката е била 18 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
antonio преди 3 години
Виждал съм и изпробвах различни стратегии и методи, загубих дори много пари при опит. Докато не бях запознат с тази нова стратегия, която ме върна на път и успях да възстановя загубените си пари и все още постигнах постоянен растеж в цялата ми търговия. Г-жа Фредерика Алонсо е невероятен търговец, с богат опит и дълбоки познания в бинарната търговия, тя постоянно ме изважда от финансови затруднения.Инвестирайте 500 щатски долара и печелете 6000 долара на седмица (7 дни),Инвестирайте $ 1000 и
113
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Аз това от години го разправям. От заплатата ти към 70% отиват в данъци. Първо плащаш 23% данък и удръжки върху заплатата, 20% ДДС, 10% мито за всички вносни стоки, общински данък, акцизи, данък смет, данък жилище(и да наемаш пак го плащаш ти). Реално над 70% от брутната заплата се връща ДИРЕКТНО в хазната ако си оправят събирането, 30% отиват за реалната стойност на това което купуваме!
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се колко е бил данъка по времето на цар Симеон Велики?мисля че е бил една крина жито ...
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Пълниш чекмеджетата"......Ами то си има от съд. система, но тя горката, не работи в България ......На кой е проблем?100 пъти ви предупреждаваха от ЕС. ОПРАВЕТЕ СИ СЪДЕБНАТА с-***.Тоя паркирал неправило, оня претрепал с грабеж възрастен човек и какво? Нищо......Я убий куче...,което също е лошо.. -ще опищим , че се нарушават правата...Абсурди и глупости отвсякъде по нашенски.За короната пък...да не говорим..
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Щом някой се роди или пребивава голям период от време в границите на една държава, а в случая - България. То той се води нейн гражданин и е длъжен да спазва българската конституция и закони."И като "живееш" много години, а държавата все повече едностранно изменя правилата, до степен, че накрая си и роб, ти какво правиш? Продължаваш безропотно да плащаш и да хвалиш Вожда ли?
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тропчо,икономис марксист, и др. такива.ДДС е данък на пройзводителя / не на непройзводителя/ и е качество когато има СИЛНА МЕСТНА ВЛАСТ. Не Централна Власт . Например в Русия няма такъв данък /ако има той попада в държавата от колектива/ .Съответно индивидуалния производител /ако има такъв/ нищо не печели. Никой от държавната институция няма да го възтанови , ако си е продал продукта например овче сирене на батальона отседнал в село Х,Y, N. Този ДДС не е за л. й.н ..мети.
108
6
 
8
 
! Отговори
Тропчо лелин преди 3 години
Не плащаш нищо.Пълниш джоба на ГЕРБ,ДПС,БСП...А Каракачанов купува самолети на ниво чертеж.То друго няма да видим,само чертежи.
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Д0 118Пълниш тръбата !
106
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Държавен рекет за олигарсите
105
1
 
12
 
! Отговори
Тези преди 3 години
По тъпите им физиономий ли ги озбират в парламента? Егати ...шуробаджинащината!!! Егати връзките, егати далаверите, егати маймуните, егати ***, егати нахалството, егати егасимо-то Ве!
104
1
 
18
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Пълним чекмеджетата.
103
1
 
15
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Реално ДДС е най големия и тежък данък.И с него най много се правят шмекерии.Основния проблем на този данък е че тече и в двете посоки.От държавата към данъкоплатеца и обратно.И един път попаднал в ръцете на данъкоплатеца - често не се връща обратно или поне не в пълния размер.Би трябвало данъка да е по малък и да тече само в една единствена посока.Към държавата.Така рязко ще намалеят злоупотребите.
102
3
 
25
 
! Отговори
Шофер преди 3 години
Ддс има за народа на бизнесмените го връщат и те неплащат ддс ,всички разходи им минават към фирмите ,мафия
101
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ддс е такса, която плащаш за правото да пазаруваш! също като такса смет, пътен данък /винетка/, разните му потребителски такси, а съвсем скоро ще има и данък за дишане! пара трябва, ей, кинти!
100
1
 
22
 
! Отговори
списък преди 3 години
Какво плащаме:На Доган чинията(летящата), палатите и тецовете.На Баце къщата в Барселона, пълним му чекмеджетата, издържаме му метреситеНа Пеевски пълним копанятаНа Бенчо - бентлито.......Край няма.
99
3
 
5
 
! Отговори
до 108 пияница мисти преди 3 години
Аз например джобните пари не си ги държа в каса, биткойни или банка.Ако ББ е сигурен, че няма кой да му ги открадне, чекмеджето е най-нормалното място. Когато някой си повярва, че е най най, често пренебрегва правилата. Биткойна е нестабилен. В Кипър имаше изгоряли банки. В Ливан и Катар банките са под наблюдение. От офшорките изтича информация вж Барселонагейт. Осигуряването на комфорт на управление включва здраво разкешване. Тези пари са получени в брой и са разлатени в брой вж Агромах
98
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да поясня за всички какво представлява договорът между гражданите и държавата. Той има едно основно правило. Щом някой се роди или пребивава голям период от време в границите на една държава, а в случая - България. То той се води нейн гражданин и е длъжен да спазва българската конституция и закони. В случая всеки тарикат тук който смята, че поради някаква причина не трябва да плаща данъци щото така е 'преценил' е престъпник. То и затова всъщност политиците ни са такива.
97
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС е брутално ограбване на бедните хора
96
4
 
21
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
ДДС е сладкиш за олигарсите и бруталната експлоататорска капиталистическа система...
95
4
 
16
 
! Отговори
Miro преди 3 години
Щях и аз да коментирам ДДС-то, но коментарите ме изненадаха. Всички сте против ДДС-то.Тогава защо на избори не гласувате за партии, които предлагат свиване на държавните разходи и свиване на данъците?!