Тежка прогноза: Невъзможно е летният сезон да бъде спасен

Туризмът се намира в периода на най-голямото си изпитание, смята Светлана Атанасова
29 юни 2020 14:20, Красимир Ангелов
175
Тежка прогноза: Невъзможно е летният сезон да бъде спасен
Снимка: БГНЕС

Невъзможно е летният сезон да бъде спасен, но дано все пак да има сезон, заяви Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Сектор туризъм се намира в периода на най-голямото си изпитание по целия свят, включително в България“, отбеляза тя.

По думите на Светлана Атанасова туристическите агенции почти не работят, като все още не се знае колко ще оцелеят до края на сезона и колко до края на годината. Тя изрази надежда все пак до края на годината всичко да е приключило.

"Това, което ние очаквахме за възстановяване в по-кратък период, не зависи от нас, а от обстановката в Европа, у нас, от здравната ситуация“.

"До момента няма нито една мярка, която да е насочена конкретно към туроператорите. Необходимо е субсидиране на фирмите, за да могат да преодолеят тази година", посочи Атанасова.

Председателят на Българската асоциация на туристическите агенции коментира, че самата отмяна на полети е сигнал, че летният сезон ще е изключително труден, ако изобщо има сезон, тъй като неизвестните са твърде много.

Гостът открои две тенденции, които се наблюдават в момента – цените са по-ниски в сравнение с други години и резервациите не се анулират, а се преместват във времето.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
па нали немаше да намаляте цените въпреки по-ниското ДДС, аре са си стойте сами
36
0
 
19
 
! Отговори
турист преди 3 години
за тая ,,туристическа услуга,, толкова клиенти ....
35
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 3 години
Плажовете по нашето черноморие са на 80% дадени на частни лица. На плажа има малък участък който е безплатен.
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давам 250 лева за 20 нощувки, за трима човека с включени закуска и вечеря, но не на шведска маса.
33
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем няма туристи хем се изливат подпорни стени.
32
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете го от добрата страна така водите ще се очистят от отпадъчни води и някои мутри ще фалират.
31
11
 
3
 
! Отговори
Дядо Иван преди 3 години
Аз ще почивам на станция в Приморско!
30
1
 
33
 
! Отговори
Бил преди 3 години
съм доста пъти и в Гърция, и в Турция, и един път в Хърватска. Никъде го няма това, като влезеш в заведението да те гледат лошо, или най-малкото с досада и безразличие. На който му е приятно да дава пари за да получава лошо отношение - ей го къде е българското Черноморие. Прав му път!
29
1
 
10
 
! Отговори
селянин преди 3 години
ами като не може не може що да правимпосле ке думате и за зимнио сезон после па за летнио и така до края на светая си копам на полето псем си офцете и ич не ми дреме за картофките от8 лв и водата за 3 юро
28
1
 
10
 
! Отговори
БДЖ София преди 3 години
Всичко ще фалира както мойта фирма,няма влакове и вагони,парите стигнаха само за метрото до Банка София.Железопътно трасе е ново около София вие с гайдите къде сте тръгнали на море с автомобил?
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде нямало жив човек по морето? ХахахаОтвори групата на Кат-Варна и гледай от уикенда какво става по плажовете :) Десетки клипове има с пълни плажове и задръствания. Алооо в кой свят живеете :)
26
0
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Че то сезонът не е започнал - те го погребаха. Едва от два дни става за море. До сега беше студено и дъждовно. Температурата на морската вода все още не е приятна - 20 - 22 градуса. Според мен българите ще спасят сезона макар и не на 100 процента. Но нека пекне и водата да се стопли. Не че ми е жал за алчните и груби хотелиери. По скоро за тия дето наистина се стараят.
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристическата Коледа дойде, всичките прасета на мезета и всички мутрохотелиери на чевермета, ще им плащал някой за сянка. Отмъщението на българският народ ще е страшно.
24
13
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Реди се да ти правят тест, после ще ревеш като излезе положителен тестът-менте и вместо на почивка отидеш в 14-дневна каторга! Кой ще ти купи храна, ако те карантинират в Гърция - резултатът от теста на границата излиза след 1 ден и ще си карантиран в Гърция.
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още март беше ясно това, но на алчните мутри туристи им се привиждаха.
22
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не слушам някви засръстени шопи, които ходят на гръцките села и се миялр за голяма работа. Това е така, защото никога не да стъпвали на хубав Български курорт. Обикновено от Созопол, Лозенец Поморие и тем подобни отидоха на гръцките села.Ама това си е техен проблем. Останалите имате шанса да видите найстина уникални плажове особено на север.
21
1
 
20
 
! Отговори
Здраве да е ! преди 3 години
Ще помизерстват и другата година, може и да им дойде акъла! Но с такъв неандертелец като Ангеловка, ще е още по-трудно !
20
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорих с познати по морето, казаха, че жив човек няма и нищо не работи, току некви объркали се хорица дръзнали натам. От друга страна границата с Гърция се пука по шевовете. На наще министри, собственици на хотели и бизнесмени обаче едва ли ще йм просветне не сега, не след 3 сезона ами никога. Малкото хотели, които работят са на същите цени, цацата и картофите по 12 лв, бирата 5 и водата 4. Отлитаме на юг и никога нема да ви стъпим, щото никога нема да се оправите.
19
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми каквото такова. Съдба. Удобен момент българите да ползват най хубавите места за почивка. Кога, ще имате шанс за златни пясъци, Албена, слънчев бряг или голф комплексите с уникалните км плажове. Въпрос на гледна точка. Дали чашата е половин пълна или празна. За мен е добре лятото вече ходихме на 2 уникални плажа с мн ниски цени, където в нормален сезон чужденците властват. Успех.
18
2
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
няма да лошо да поостанат малко без работа - така много по-бързо ще им се проясни, че се налага да коригират цените на услугите си. А ако впоследствие решат да са нагоре - имаше такъв бизнес - няма вече... Отиваш на борсата