Над 2 млн. възрастни с увеличение на пенсиите от 1 юли

Справка за размера му може да се направи на сайта на НОИ
85
Над 2 млн. възрастни с увеличение на пенсиите от 1 юли
Снимка: Dnes.bg

Над 2 000 090 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от утре. Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. "швейцарско правило", съобщи НОИ.

За увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства, а общите разходи за пенсии за 2020 г. са над 10.5 млрд. лв.

Още по темата
Новият минимален размер е 250 лв. на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Така увеличение от 1 юли т.г. ще има и при другите пенсии за трудова дейност, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия.

Максималният размер на пенсиите или сбора от пенсиите, без добавките към тях, се запазва на ниво 1200 лв.

Размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, се определят в процент от размера на социалната пенсия за старост, който е увеличен от 132,74 лв. на 141,63 лв., считано от 1 юли 2020 г.

В резултат на осъвременяването и на увеличенията се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас за 2020 г. да надхвърли 415 лв.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си след 1 юли 2020 г. чрез електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

При поискване, разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.


85
Още по темата: МТСПНОИпенсииДобавки
Още от Общество
Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
5
 
! Отговори
аналогия преди 2 дни
Плащаме увеличената цена от януари - на ток, вода, хляб, транспорт. Даването на минималното увеличение на минималните пенсии не могат да настигнат поскъпването. Така че сме си все-така бедни, както преди :(
81
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 2 дни
От кръчмата у село няма да изляза - 9% ддс, увеличена пенсия...
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Голямият проблем заради който има много на брой ниски пенсии е самият начин на определяне на размера на пенсиите. Например с времето пенсии над средната изостават под минималната.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 77
Доходите ги укрива работодателят. Стига сте упреквали работещите!
Никой работодател не обсъжда с подчинените размера на вноските. Работодателят нарежда- толкова ще плащам, толкова осигуровки ще внасям. Точка.
Ти май никога не си работил/а в частния сектор и нямаш представа как се държи "бизнесът". Той командва, възражения не приема, друга гледна точка няма.
78
1
 
3
 
! Отговори
До 76 преди 2 дни
Сега се пенсионират мъжете родени през 1956 година и жените родени през 1958-1959 години. За тези, за които пишеш, родените през 80-те и 90-те години, е много рано да се говори за пенсиониране. Сега средната възраст на починалите през 2019 година е 64 години и 9 месеца, а когато дойде времето на тези, за които пишеш, може да е 75 години. Очакваната средна продължителност на живота е нещо друго.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 71
И заради едни други ощетиха хората, работили и внасяли осигуровки преди '97 год. или '98 год.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Един от многото проблеми при пенсиите е укриването на доходи. За сегашните пенсионери това означава много ниски пенсии, а за тези дето сега укриват доходи означава много ниски пенсии, когато и те станат пенсионери.
75
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 64
Пенсионираните на по 55 год. жени повечето не са живи. И няма смисъл изобщо да ги споменаваш. Кажи за родените през 80-те, 90-те год., които са жертва на "прехода"- как ще се пенсионират при голямата безработица, съкращения, болести, стрес, несигурен утрешен ден, ниско заплащане, повишаване на възрастта за пенсиониране...
До колко години трябва да работят- до 75 или 80 годишна възраст?
Не всички са държавни чиновници, галеници на управляващите.
Не всички са софиянци.
74
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма пряка връзка между размера на заплатата и размера на пенсията. Връзката е косвена и от съвсем друг характер. Това, което сте написали е за съвсем други пенсионни системи, а не за действащата в България немска система на Бисмарк.
73
3
 
0
 
! Отговори
задължително преди 2 дни
Пенсийте трябва да са доброволни и който се осигурява ще получава останалите на социални помощи от държавата./ако има пари/.
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
6,7% е смешно, българския пенсионер мизерства, срамота е възрастното население на една държава да мизерства и измира от немотия.
71
0
 
3
 
! Отговори
До 62 преди 2 дни
Всички знаят нещо друго - размерът на пенсията в началото зависи от размера на осигурителната сума спрямо средния размер за България. Зависи и от трудовия стаж. После зависи от колко години да изминали от пенсионирането. С времето пенсиите намаляват спрямо средния размер и едни добри в началото пенсии, се оказват след време под минималната пенсия. Ако ще и 2 лева да му е била заплатата, ако средната заплата е била един лев, то човекът ще взима два пъти по-голяма пенсия от средната след време.
70
1
 
5
 
! Отговори
До 67 преди 2 дни
Тогава нямаше таван на осигуровките. Наистина имаше едни хора, които с огромни осигуровки само за три години, сега претендират за много високи пенсии, примерно над 10000 лева. Заради тях въведоха тавана на пенсиите и заради тях сега искат да махнат тези три години.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Троловете на ГЕРБ превъзнасят вдигането на пенсиите и го изкарват като голямо постижение. Заради такива хора България няма бъдеще...
68
0
 
3
 
! Отговори
До 64 преди 2 дни
Има нещо вярно в написаното от теб но не е съвсем така. Преди хората от трета категория труд се пенсионираха мъжете на 60 години, а жените на 55 години. Тези с първа и втора категория труд по-рано. Сега инвалидните пенсии са много и пак средната възраст на пенсиониране не е толкова висока. От друга страна много пенсионери продължават да работят, а някои работят и след възрастта за пенсиониране, защото нямат необходимия трудов стаж.
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да,
Троловете на БСП са супер смешни , защото само преди 4 години по времето на тяхното правителство на Орешарски тавана на пенсиите беше 900 лева, а минималната пенсия беше 150 лева
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
за теб няма разлика между 250 и 1200 лева ли ...

Хаха

Хайде да не говорим, че има една група от хора дето се осигуряваха 3 години на максимален осигурителен праг и после си ги избираха, за изчисление на пенсията

А какво ще кажете за пенсионерите военни и полицаи, които вземат по 15 заплати при пенсиониране накуп и това става на по 50 години
65
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най ме кефи как троловете на БСП се възмущават от вдигането на пенсиите и го изкарват като подигравка. Заради такива хора БСП няма бъдеще...
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
С този таван от 1200 лева и вдигането на минималната пенсия, скоро всички ще взимат една и съща пенсия.
63
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да не забравяме , че над половината пенсионери в България са се пенсионирали на по 55 години.
Да преди време хората се пенсионираха на по 55 години, а не по на 65 години.
Затова и в момента се говори, че в ЕС към 2040 година пенсиониране ще става на 70 години, защото не могат пенсионните системи да плащат по 30 години пенсии