Настаниха в Кризисен център момичето, открито с верига на крака

Детето е проблемно, регистрирано за кражби и чести бягства от дома
30 юни 2020 18:50, Анисия Иванова
20
Настаниха в Кризисен център момичето, открито с верига на крака
Снимка:

Настаниха в Кризисен център във Варна 14-годишното момиче, открито с верига на крака в двора на училище в Провадия. Прокуратурата започна разследване на тежкия случай. Момичето е отглеждано от леля си. Разказало, че тя го връзва за леглото, за да не бяга от вкъщи.

През следващите 3 месеца детето ще остане на сигурно и защитено място. Там с него вече работят психолози. Момичето беше открито от охранител в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия.

"С някакъв балтон беше, надолу с къси гащета и трудно ходеше. Видях я, че се навежда да вдига нещо от крака си. И като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака ѝ с катинар. Веригата беше не синджир, а тежка. Не можеше да ходи без да я държи", разказа охранителят Светльо Трифонов.

Още по темата

Той се обадил на директора на училището, после и в полицията, които прибрали детето.

"Гюлджан е наша ученичка, в 8 клас. Приета е по общия ред, т.е. не е дете със специални образователни потребности, живо дете, усмихнато. Не живее при семейството си, изоставена е от майка си и от баща си и леля ѝ я отглежда", коментира директорът на ПГ по туризъм в Провадия Тихомир Тодоров.

Гюлджан казала, че леля ѝ я е вързала, за да не бяга от вкъщи и да не краде от съседите.

"Детето е избягало късно вечерта от вкъщи, като се е освободило от леглото, където е спяло. Но веригата е останало на крака му и с нея то е дошло в двора на гимназията, където е пренощувало до сутринта. По принцип детето е проблемно, регистрирано за кражби и за чести бягства от вкъщи. Регистрирано е в комисията за борба с противобществени прояви към общината", посочи кметът на Провадия Жоро Илчев.

Няма сигнали за домашно насилие над момичето в миналото. Социалните проверявали семейството, но не открили нищо притеснително.

"Нищо няма да коментирам, обърнете се към Агенцията в София. Те имат цялата информация", каза по телефона началникът на отдел Закрила на детето в Провадия - Бисерка Йорданова.

Прокуратурата образува досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на 14-годишното момиче. Тепърва ще се решава съдбата му - дали да бъде изведено за постоянно от дома на лелята и настанено при приемни родители или не. А община Провадия ще обмисля финансова помощ за близките, които са в много затруднено положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Социалните не открили нищо притеснително..
16
0
 
4
 
! Отговори
Къде са родителите? преди 3 години
А някаква отговорност от мамата и татито на малката проблемна Гулджан ? Или щом са казали че няма да се грижат за нея - то не е етнически коректно да им търсим отговорност. Нали си има лели ... и кризисни центрове ... и държава... и данъкоплатци... и въобще защо ги занимаваме тях, родителите дето обичат да правят "кекс" а ако излезе нещо от такива занимания - шута на малкия фъстък към лелята или държавата и да се оправят там някакси ...
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как този кризисен център сега ще контролира това момиче да не бяга,да не краде,проституира и други такива? Лелята е измислила примитивен начин,но кризисния център нищо няма да постигне.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко удобно да наречеш едно дете "проблемно ", за да може да оправдаеш личната отговорност на семейството и институциите, че не са си свършили работата, те дори не са разговаряли с нея, а цитират думите на лелята, която с поведението си показва на какво умствено ниво е.
13
0
 
5
 
! Отговори
Новините утре преди 3 години
Настаниха в Кризисен център момичето, открито с верига на крака...като предварително фиксирали с болтове всичко наоколо което може да се открадне и продаде.Ако не е била тази верига малката Гюлджан вече щеше да е бременна и с поне 10 задържания за кражби в ареста на полицията.Прокуратурата образувала досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на 14-годишното момиче... за да може тя - прокуратурата, законно да задържи и лиши от свобода малката крадла при следващата и кражба.
12
1
 
7
 
! Отговори
Обобщение - 2 преди 3 години
Но лелята държи това момиче да учи!5. Родителите на момичето въобще не се интересуват от трите си деца, лелята се грижи за тях.Изводът ми е, че лелята заслужава поощрение и похвала, а не да я подвеждат под отговорност за това, че е ограничила правото на придвижване на малолетната си племенница.По-добре ли ще е да я оставя неокована нощем и по този начин да й даде възможност да ходи кой знае къде и с кого по нощите?
11
0
 
5
 
! Отговори
Обобщение - 1 преди 3 години
От всички материали, които прочетох или видях по телевизията във връзка с този случай, направих изводите:1. Лелята се слави като трудолюбива.2. лелята живо се интересува дали момичето редовно посещава учебните занятия3. Лелята строго контролира момичето, иска да знае дали то се прибира веднага след училище.4. Момичето не само краде, но и ИМА СКЛОННОСТ НОЩЕМ ДА БЯГА ОТ ВКЪЩИ. Да не забравяме, че става въпрос за 14-годишна ромка - точно на възраст за омъжване според техните обичаи. Но ........
10
0
 
1
 
! Отговори
Накратко: преди 3 години
Аз питам нещо друго и то хакерите, кракерите и скрипт и бот кидитата - Защо мама ви ме нападате мене? Нали ви е ясно, че едва ли има по-изявен критик от мен на държавата и църквата, която е правителство в сянка на ония нацист -Симеон 2? И ако ще даваш пример с нацисти и ме бройте и мене такъв айде да е Витман или Айхман. Аз воювам за държавата и воювам добре макар и да съм крайно несъгласен с марионетките дето са над мен, защото не предлагате алтернатива. Три акции на СОБТ и поповете са млък!
9
0
 
6
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Нямаме държава, какво остава за институции.. затова и хората стават все по-прос*ти. Тъмните са от 18ти век, а медии като тази цензурират думите про*ст и цига*нин ? Защо ? Зла*ти ****во електората на тиквата ли пазиш ?!!
8
1
 
2
 
! Отговори
???? преди 3 години
В кризисния център има ли ценни вещи или интереси елементи в обзавеждането? Един приятел пита дали на момичето няма да му хареса нещичко и да си вземе?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно леля му се е видяла в чудо за да постъпи така, ама от друга страна може пък цялостния и подход към детето да е бил ашлашки. Турски сериал може да се направи у нас по такива случаи.
6
0
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Близките са били в много затруднено положение. Ето го отговора защо детето краде.
5
2
 
9
 
! Отговори
Е преди 3 години
Сега крадлата ще намери каквото е търсила.
4
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Що за бу наци - да оковат момиче?!
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае тая леля какъв караконжул е.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената се е видяла в чудо от крадлата и я вързала. Има същества, които не се оправят. Боко има нужда от верига, че не спира да краде и той! Вериги за крадците, после рязане на ръце като Хан Крум.
1
1
 
14
 
! Отговори
112 преди 3 години
Ама още ли не са полетели пратки с плюшени мечета и картички с усмихнати зайчета!!!

Спонсорирани публикации