Лелята от Провадия: Не исках да я вържа, но краде много

Момичето е намерено в двора на училище с верига на крака
Обновена: 29 юни 2020 21:18 | 29 юни 2020 21:18, Анисия Иванова
24
Лелята от Провадия: Не исках да я вържа, но краде много
Снимка: БГНЕС

14-годишното момиче с веригата на крака е намерено в двора на училище в Провадия, в което учи - "Цар Симеон Велики".

Стана ясно, че момичето живее при леля си. За нея в квартала казват, че е трудолюбива жена, която без проблем е отгледала двамата си сина, но за момичето твърдят, че е проблемно. То е било настанено там през 2013-а година с решение на Провадийския районен съд. Предстои проверка защо определеният тогава 3-годишен срок е удължен досега.

Още по темата

Неофициално в Провадия се твърди, че детето е било настанено при леля му, защото майка му не искала да го гледа. Отделът за закрила на детето в града проверява случая и на този етап отказва коментар, съобщи БНТ.

Жоро Илчев, кмет на Община Провадия: "Детето е избягало от къщи късно вечерта на предишния ден. Успяло е да се освободи от леглото, за което е било вързано, но заедно с веригата, която не е могло да премахне, е дошло в двора на гимназията, където е пренощувало. Детето е проблемно, то е регистрирано за кражби и за бягства от къщи, това не му е първи случай. Леля му е настойник, тя го гледа, тъй като майка му не му обръща абсолютно никакво внимание, не се грижи за него".

Според хората в Провадия кражбите, извършени от момичето, са дребни и показват, че то има нужда от родителско внимание. Лелята отглежда и трите деца на сестра си, която е омъжена в съседно село.

Гинка, леля на момичето: "Баткото дойде, и баткото така. Просто краде детето много".

Лелята обясни, че момичето има и брат на 18 години, има и сестра на 17 години, но тя нямала такива проблеми.

"Не исках да я вържа, обаче последно я вързах снощи. Викам, сега да те вържа ли със синджира. Тя вика: "Майко, недей, повече няма да бягам", разказа лелята.

Момичето все пак успяло да избяга, след което е намерено в двора на училището. По случая е образувано досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода. Очаква се и позиция на социалните служби.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Лелята,щом е

Принципно си прав/а, само дето от социалните казаха, че лелята изобщо няма статут на приемен родител, а е прибрала крадлата, за да има храна и покрив над главата. Медиите просто твърдят, че е в приемно семейство, ама не е!
12
1
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 месец
Тя лелята сега да върне и 3-те деца на истинската им майка. Ако ги пратят пък в сиропиталище, оттам да не изреват, че крадат. А това момиче, не е изключено да е и клептоманка.
11
1
 
7
 
! Отговори
Ще кажа едно преди 1 месец
Изтрихте ми коментара, което не е правилно. Защо истинската майка се отказва от 3-те си деца? Първите две имат вече криминални прояви. Лелята е искала да спре и най-малкото да тръгне по тоя път. Кражбата не е оправдание. Да откраднеш близалка на 5 години като си дете, ок , не разбираш, ама да крадеш на 14г е вече друго. Откъде да знаем дали не е крала пари от съучениците си? Защо тогава ходи на училище? Лелята казва ,, Много краде". Едва ли е само храна, просто не са я хванали и сега ще лъже.
10
1
 
7
 
! Отговори
До 7 преди 1 месец
Значи, ако нямам пари за дрехи да ида и да си открадна. Българка съм, но също съм живяла в лишения.Баща ми почина като бях дете. Майка ми каза, че трябва здраво да уча, защото само така ще имам шанс в живота. И нейните родители бяха починали. Мъчеше се с една заплата. Аз учех, приеха ме в СУ , завърших и работя. Помогнах на майка ми да замине в чужбина и там гледа възрастни хора. Никой не помогна нито на мен, нито на нея . Не ми изкарвай жертва момичето. Щеше да работи, ако искаше след училище.
9
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мен ми стана мъчно, ако в крадяло храна, зашото е било гладно. Не сме още стигнали дотам, но да о един ден българи да осиновяват ромски деца и да ги възпитават и изучават. Това е единствения начин да се реши проблема с това малцинство.
8
0
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
Абсолютно погрешно мнение! Когато се парадира с толерастия и криво разбрана хуманност не се стига до нищо хубаво! ТВУ-тата бяха добро средство за превенция и превъзпитаване. Защото се започва с дребни кражби и се стига до нападения над възрастни хора, които нападения често завършват с убийства.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да е в кръвта на някого да краде, г-не или г-жо!
Ценностите и възпитанието се изграждат в семейството и социалната среда. Но не чрез насилие! И да, на 14 години е все още дете и ако има такива ",проблеми " , значи вината е изцяло в семейството или отсъствието на такова. Това момиче в развитите общества се третира като жертва, а не като престъпник .БЕЗ значение на етническата си принадлежност. И забележете, то е крадяло сладкиши и дрехи, не банка! - това какво ви говори?! Не беше ли БГ измислила ТВУ тата като "средство " за превъзпитание на малолетни, а те излизаха престъпници?!
6
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Позор за България са такива случаи и показателни за обществената търпимост към насилие във възпитанието ! в 21 век, във високоразвити общества се водят дискусии за правото на детето да се самоопределя полово и се публикуват постове като Trans rights are human rights, у нас вързват децата с вериги като в средновековието!! кой и.д.и.о.т ни прие в ЕС! За да краде, това дете явно не е получавало и стотинка от настойничката си, която получава заплата именно за да се грижи за него и потребностите му ! Тя сигурно го и пребива, но за това никой не споменава.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е да го махнем тоя първи пик иначе като гледам може да откара до Нова година това не се ли справим сами няма кои да ни помогне тъи че стига умуване ми да мислим
4
2
 
48
 
! Отговори
Copocoид преди 1 месец
Има случаи когато просто полиция и прокуратура трябва да си затворят очите.
Таъв е случая сега. Вместо да резилят лелята на момичето, която всички описвали като работлива жена, те вдигат шум за нищо.
И какво става накрая?
Една работлива и честна ромка, която е поела отговорност ще дъде разкарвана по съдилищата, а момичето ще бъде тотално изпуснато за обществото.
Джендъризъм в действие.
3
3
 
14
 
! Отговори
Лелята,щом е преди 1 месец
Приемно семейство ,получава заплата,отделно 150лв.за нуждите на детето,както и пари за почивка на момичето плюс двама придружители.
2
3
 
23
 
! Отговори
В. Узунов преди 1 месец
От общината що не дадат на лелката пранги за коне.То са е видяло не може я озъбти тая. Ако бях на кмета един поне нашийник щях да даря на жената да я води да пасе ако продължава да бара.
1
2
 
40
 
! Отговори
Някой си преди 1 месец
Тая леля е трябвало да го омъжи туй моме. На 14 години ще остане стара мома. Тъкмо тъй щеше да се отърве от нея. Изобщо не е пък длъжна да гледа и 3-те деца на сестра си. И другите не били стока като чета. Лелята пак я пращала на училище, което за тоя етнос е рядкост.