Как кризата промени търсенето на имоти и цените им?

Анализ на мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева
3 юли 2020 19:45, Анисия Иванова
82

Пандемията от коронавирус ни затвори по домовете. Промениха ли потребителските нагласи на хората спрямо недвижимото имущество и стойността му на пазара? Според мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева домът е станал по-ценен.

"Той стана убежище както за нас в тази ситуация - извънредната и днес, но става убежище и за парите. Той винаги е бил такъв. Българинът се чувства по-богат, когато има дом, когато има имот", каза Стойчева за "България сутрин".

По думите ѝ кризата е променила търсенето.

"Хората започнаха да търсят малко по-големи имоти, с възможност да има кабинет, с възможност да могат да учат децата, да могат да работят родителите вкъщи. Промени се търсенето не само на апартаменти, хората започнаха да се оглеждат за къщи близо до големите градове, като второ жилище по-скоро", отбеляза мениджърът на Imoti.net за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че 2019 г. е била много силна за пазара на имоти, като се е очаквало 2020 г. да бъде по-спокойна, но тя е започнала с ръст на сделките и цените.

"Март месец пауза. Не бихме могли да кажем, че този спад, който чакат купувачите, се е случил. Има спад при цените, но той не е толкова значим - 5-10%, рядко 15% за имоти в някои райони. Причините това да не се случи са много - една от големите причини са лихвите, които дават банките при кредитиране", коментира Стойчева.

Според нея е започнал интерес към имотите в курорти в определена степен, но много повече към къщите и парцелите, които са в близост до големите градове.

Предстоят петите годишни награди на Imoti.net за най-добрите в недвижимите имоти. Те ще се проведат на 7 юли, а сайтът отбелязва 20-ата годишнина от създаването си. Снежана Стойчева сподели, че организацията на събитието е била по-трудна от обикновено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
28
 
! Отговори
Хоум ту ю пускат преди 3 години
бомбастични реклами, че веднага купуват имота ви, но в действителност ви дават 2/3 от данъчната оценка.Предлагат ви и друг вариант - да не купят те имота ви, а да действат като брокери и да ви намерят купувач:1) В рамките на 1 месец да го продадат за 80% от данъчната оценка;2) Ако искате да получите 90% от данъчната оценка, да изчакате да го рекламират3-4 месеца и ако все пак не успеят да намерят купувач, да започнат да свалят цената.Прикритата им цел е да ви вземат имота на безценица.
56
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В щатите цените на имотите са надолу и продължават да падат, а броя на необслужваните кредити е рязко нагоре. Това са фактите в момента, а не прогнози. Лавината вече е тръгнала, въпрос на време е да ни затрупа и нас. Поза на щраус не върши работа. Брокера сам не си вярва на глупостите. Дано срива на имотите не повлече и банки, че има яко набълбукани и активите им ще се обезценят.
55
4
 
17
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
НА 20-30КМ. ОТ СОФИЯ , МОГА ДА ЖИВЕЯ И БЕЗ НЕЯ...ХА,ХА,ХАААААААА...ЦЕНТЪРА Е ЦЕНЕН , САМО ЗА ПЕЙЗАНИТЕ...!У , ЦЕЛ СВЕТ Е ТАКА!!!
54
10
 
9
 
! Отговори
Фернандо Йеро преди 3 години
Споко шопчета сз сгънах имот в Испания , сега чакам на септември в Еспанята още спад да има и ще сгъна още един Бг е катун не ми е таргет да си заробвам пачката.
53
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язе че чекам до последно, ама на много ора са им слабе ангелете и се подлъгват да купуват. Обаче то ке избие и тогава язе ке цакам со скритите козове.
52
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казва се възходяща спирала. И да има временен спад в цените на имотите, след малко време пак тръгват нагоре стремглаво.Днес са в лева, утре в Евро. А вие си чакайте!
51
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичуе тамън бях се натъкмил да зема хапартамент у градо и ми резнаха заплатата с 30%. Ще чакам или да ми я дигнат пак с 30% или цените да паднат с 30%. Дотогава съм пас. Че си работим от дома на село.
50
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази криза е изкуствена и всеки мисли че ще отмине бързо, затова цените не падат. Когато прерастне в естествена криза тогава ще паднат цените. Това ще си проличи по банковия процент на лихвите. Ако започнат да се вдигнат те тогава имотния пазар ще стане като 2008ма - предлагането ще надвиши търсенето и ще има спад за известно време докато почне нов цикъл на подем.
49
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се ядосвате? Не купувайте, живейте под наем и чакайте. Или си живейте на село като толкова ви харесва. С мама и тате, и баба и дядо, толкова е хубаво.
48
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, този, който има много къщи и имоти не бърза да продава, защото не му е необходимо да продава. Този с имотите си взима наема и не му дреме за теб, който няма имот! А наематели винаги е имало и пак ще има, поради простата причина, че в големия град за плащането е по-високо и всички търсят работа, естествено по-добре платена. Така, че не ни мисли нас наемодателите. Мисли си за теб, защото годините летят и ако не мислиш за себе си днес, утре пак ще си без дом, стар и без перспективен.
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Именно, кризата ще се отрази на масовите имоти - цените ще им се сринат, луксозните който ще да си ги разсъждава.
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
COVID-19 уби един от най-богатите ромски барони в България. За починалия се твърди, че притежава около 50 апартаменти в най-различни квартали на столицата. Сред рекордьорите е по имотни сделки в София въобще. Разследван е за лихварство, но липсва информация да е осъждан.Няма да се сринат цените ли... Направо ще порънат под морското равнище.
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Ако може да дадеш 250К ще дадеш и 320К.
44
0
 
47
 
! Отговори
Бай иван преди 3 години
Чудя се колко ли от българите могат с лека еъка от днес за утре да си закупят по-голямо жилище, за да имат децата къде да си провеждат онлайн обучението или родител да си обзаведе кабинет. Изобщо осъзнавате ли какви глупави статии пускате.
43
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо брокерите вместо да се опитват да заблуждават потенциални купувачи с лъжи, че цените едва ли не ще растат, не вземат да обяснят чистата отрезвяваща истина на продавачите, че цените падат и ще падат стабилно и ако искат сделка да помислят да съществени наления на цените? Така ще има някакви сделки. Ако попадна на брокер/по принцип ги избягвам/ и вземе да ми обяснява, че за този район и този апартамент не можел да ми смъкне повече от 5-10 процента ще го помоля повече да не ми губи времето.
42
1
 
13
 
! Отговори
АМИ , ДА преди 3 години
САМО ХОРАТА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И ПОДГОТОВКА , ЩЕ ОСТАНАТ ДА ПОДДЪРЖАТ МЕГАПОЛИСИТЕ....ЗАЩОТО ВСЪЩНОСТ ПЛЕБСА Е ТОЧНО ЗА ТОВА!
41
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бяхме си харесали една къща на Камбаните до Младост 4. През февруари, когато ходихме на оглед струваше 250К. В момента е 320К. Не знам къде са намалили цените с 5%, но всички имоти ново строителство, които бяхме набелязали са с с повишени, и то много, цени.
40
0
 
15
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
БЕТОНА ВЕЧЕ ДАВА ФИРА...!ИМАМЕ НУЖДА ОТ ПРИРОДА И ТОВА КОВИД-19 ГО ДОКАЗВА УБЕДИТЕЛНО!РАБОТА И УЧЕНИЕ В ДОМА , ВЕЧЕ СЕ НАЛАГА НА ВСИЧКИ , КОИТО ИСКАТ ДА СА НЕЗАВИСИМИ И СВОБОДНИ!ТОВА Е БЪДЕЩЕТО!!!!
39
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В имотният пазар съм от 20 години. Такава стагнация каквато е още от миналата година ноември месец сигурно нее имало и през войната. Ако някой ви каже че е продал много къщи и апартементи му Кажете му че не сте бавно развиващи се..
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цените ще падат ...Абе ти си живей на село, ама за образоване и работа щеш не щеш трябва да се явиш в града.