Как кризата промени търсенето на имоти и цените им?

Анализ на мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева
3 юли 2020 19:45, Анисия Иванова
82

Пандемията от коронавирус ни затвори по домовете. Промениха ли потребителските нагласи на хората спрямо недвижимото имущество и стойността му на пазара? Според мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева домът е станал по-ценен.

"Той стана убежище както за нас в тази ситуация - извънредната и днес, но става убежище и за парите. Той винаги е бил такъв. Българинът се чувства по-богат, когато има дом, когато има имот", каза Стойчева за "България сутрин".

По думите ѝ кризата е променила търсенето.

"Хората започнаха да търсят малко по-големи имоти, с възможност да има кабинет, с възможност да могат да учат децата, да могат да работят родителите вкъщи. Промени се търсенето не само на апартаменти, хората започнаха да се оглеждат за къщи близо до големите градове, като второ жилище по-скоро", отбеляза мениджърът на Imoti.net за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че 2019 г. е била много силна за пазара на имоти, като се е очаквало 2020 г. да бъде по-спокойна, но тя е започнала с ръст на сделките и цените.

"Март месец пауза. Не бихме могли да кажем, че този спад, който чакат купувачите, се е случил. Има спад при цените, но той не е толкова значим - 5-10%, рядко 15% за имоти в някои райони. Причините това да не се случи са много - една от големите причини са лихвите, които дават банките при кредитиране", коментира Стойчева.

Според нея е започнал интерес към имотите в курорти в определена степен, но много повече към къщите и парцелите, които са в близост до големите градове.

Предстоят петите годишни награди на Imoti.net за най-добрите в недвижимите имоти. Те ще се проведат на 7 юли, а сайтът отбелязва 20-ата годишнина от създаването си. Снежана Стойчева сподели, че организацията на събитието е била по-трудна от обикновено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
19
 
! Отговори
Цените ще падат ... преди 3 години
Значително по-евтино е да си купиш земя и да си построиш жилище , защото вече има сглобяеми къщи от всякакъв тип и това не е проблем!Къщите стават преносими и се разширяват в зависимост от нуждите на семейството.Бетонните коптори , вече са в миналото!ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ , УБИВАТ ЧОВЕКА , НЕГОВАТА ИДЕНТИЧНОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ!ПРЕКИТЕ СОЦ- КОНТАКТИ --СА ИЗТОЧНИК НА ПРОБЛЕМИ И НЕСИГУРНОСТ!СВОБОДАТА Е ВСИЧКО!!!!
36
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените няма да паднат защото безработни останаха само такива които не са играчи на пазара на жилищата - тези с временна заетост и работещи за МРЗ. Даже има мегдан цените да растат още защото българина иска собствен дом на всяка цена.
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак статиите опитващи да убеждават че цените няма да падат.... Защо винаги мнение дават брокерите на които хляба им зависи от напомпани цени.Цените ще се променят ДОСТА по- значително след Януари, всичко останало изглежда ще са платени статии в опит да поддържат спечелената стойност за кв.м. Но....едно е ясно пътя е вече само надолу в следващите няколко години
34
6
 
7
 
! Отговори
42 преди 3 години
Проблемът, е че банкерите този път няма да продават евтино, защото могат да чакат. Не чакайте спад заради длъжниците, няма да се случи, защото размерът на кредитите е висок.
33
2
 
27
 
! Отговори
123 преди 3 години
Тия платени статии от брокерите , направо са смешни! Какви по големи жилища, като безработицата е невиждана досега и хората нямат пари, щели да купуват имоти! Пълни измислици премисли и! Ммммаахаха
32
0
 
6
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
брокери много - хайде сега обратно на училище!!!
31
4
 
13
 
! Отговори
Imoti.Top преди 3 години
Трябваше да изчакам още три-четири месеца цените да паднат поне с 30 процента, а не сега да се набутвам с тристаен обзаведен апартамент в Банско за 300 евро метъра.Направо ще си изям ушите от яд.
30
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко статистика: от началото на пандемията досега предоговорени над 100 000 кредита, отделно наляти стотици милиони в без лихвени кредити. Безлихвените ще бъдат изядени до септември, а от септември банките ще почнат да си търсят парите по предоговорените кредити. Познайте какво ще стане тогава и до края на годината... Пазара на имоти и цените ще са в свободно падане.
29
2
 
35
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Няма да се налага да караме никого поради 2 прости причини: първо задава се такака епидемия, че прогнозата на Мутафчийски съвсем скоро ще се сбъдне. Второ, когато цените се сриват, банките се налапват с имоти заради баламурници с 30г. ипотеки, а на банките обезценени жилища не им трябват. Няма да е спад, срив ще е и то огромен. Да не говорим, че много хора няма да има какво да сложат на масата, а бетон на 1000 евра квадрата не се яде!
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брокерче скапано 2008 години банките изкараха апартаментите на длъжниците за без пари. Никой няма доброволно да продава на по ниска цена, но като си си купил жилище което неможеш да плащаш ще продаваш на 50% по ниска цена иначе ти го взимат и губиш всичко.
27
12
 
8
 
! Отговори
brokera преди 3 години
Тъй като тука вечните мечтатели винаги се събират под статиите за имоти, как на имотите им падат цените с 20-30% Някой моля да ми даде пример как ще накара някого да си продаде имота на стойност по ниска от тази която е купил, ако трябва *** ще чистят за 5 лв/ден но няма да го продадат , има баби на 90 с топ имоти които не ги продават на никаква цена,хора живеещи в мазето на къщата си която е в центъра на софия които не се съгласяват на обезщетение от 50% а ходят по казаните да търсят яден
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който им замя няма как да гладува, но това е предмет на друг разговор, а колкото да имотите, със сигурност ще се сринат. С колко? Нямам представа, но каквото сабя покаже.
25
16
 
13
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 3 години
Всеки що годе интелигентен човек, ще се досети, че не е най-добрия момент за инвестиция в недвижим имот. Но нека погледнем година напред, какво ни очаква. Замяна на лева с евро. Сценария е познат! Ако някой си прави илюзия, че Е 1 ще бъде = на 1.95 лев... много се лъже. Така, че инвестицията в имот се явява по-малкото ЗЛО.Хората ще си мечтаят за кризата и инфлацията около COVID-19
24
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на имотите ще паднат с 30% не повече. Скоро да сте виждали реклама на кредити по телевизиите? Е, това е ясен знак за срив.
23
4
 
24
 
! Отговори
До Зори преди 3 години
Зори, я цъкни в НСИ да видиш колко е естествения прираст на населението в София за 2019г. Може да се учудиш. София не само че старее, но и не расте.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зори 20Свърши тая, скъпа.Работа ЙОК!!Провинциалистите си остават на село.Западна Европа също ще удари кепенците.Иде глад за тъпите прУвинциалисти.
21
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що пишете глупости??!!Стотици хиляди останаха и ЩЕ останат без работа ама цените на имотите се качвали?!То всеки бълггарак държи под възглавницата по няколко стотин хиляди евра та и без работа отива и "пазарИ".Ястига платени статии че ми се драйфа.
20
1
 
33
 
! Отговори
До16 преди 3 години
Някой гладно(брокерче)нещо ми се вижда изнервен? Споко това е само началото на големият ГЛАД!
19
29
 
10
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Изнесената информация я знаят всички. Спад на цените за София и около София близките 5 г. няма да има. Цялата провинция ще продължи да се тълпи в столицата до пръскане по шевовете.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14 Остави мен,ами кажи колко според теб са "служителите"с такива доходи,и колко от тях са склонни да вдавят в това несигурно време?