Доц. Спасков увери: 80% от заразените с COVID-19 са само носители

Здравната ни система е добре конструирана, смята бившият директор на "Пирогов"
Обновена: 6 юли 2020 09:49 | 6 юли 2020 09:25, Красимир Ангелов
66

Броят на регистрираните случаи на COVID-19 се увеличи шоково през последните седмици у нас. Правителството на този етап няма да затяга мерките за ограничаване на вируса. Отговорността е на обществото и личната отговорност на хората. Ще могат ли лечебните заведения да реагират на голям брой пациенти?

Бившият директор на болница "Пирогов" - доц. Спас Спасков, заяви пред "България сутрин", че голяма част от установените случаи на коронавирус са само носители.

"80% от хората са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора", посочи той.

"Трябва да забележим, че се увеличава страхотно много и броят на изследванията. Между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на COVID-19. Това е стабилно състояние", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно.

"Здравната система беше относително подготвена в началото. Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания. Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки", изтъкна той.

Здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, смята бившият директор на "Пирогов".

"Благодарение на напрежението в системата видяхме дефектите ѝ. Работехме ден за ден от финансова гледна точка", отбеляза специалистът.

Според доц. Спас Спасков гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заболяването, от което се страхуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ВСЯКО ИЗРЕЧЕНИЕ ДОКАЗВА ГЛУПОСТИТЕ НА ТИКВАТА И ЩАБАта НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБАТА !!!
40
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
АМА ТОЙ ВИРУСА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЦИРКУЛИРА С ГОДИНИ. КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА. ЗАТВАРЯМЕ ДЪРЖАВАТА И МРЕМ НО НЕ ОТ ВИРУСА А ОТ ИЗТОЩЕНИЕ И ГЛАД. КАКТО СЕЗОННИТЕ ГРИПОВЕ НЕ ИЗЧЕЗВАТ И ВСЯКА ГОДИНА СА РАЗЛИЧНИ И ТИЯ ВАКСИНИ ДЕТО ГИ РЕКЛАМИРАТ ТЕ НЕ СА УНИВЕРСАЛНИ И НЕ ПОМАГАТ ЗА ВСЕКИ ЩАМ НА ГРИП. МНОГО СЕ ПРЕЕКСПОНИРАХА НЕЩАТА СИГУРНО ДЪЛБОКО ПРИЧИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ ЛЪСНЕ.
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОРфиЖивей на самотен осторв тогава и не се интересувай от никой. Егоизъм до шия защото трябвало да спазва малко дистанция. Непоносимо тежко.
38
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПСР теста е доказано фалшив, вирус ковид 19 все още никой не е изолирал, маските пропускат фините водни частици който носят зарази... И т.н и т. н. Има ли още хора, които не са наясно, че са участници в постановка?
37
2
 
2
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
До пияница мистикСтаден имунитет срещу Мишленка Гризанка нема как да има. Това, което ще се създаде след преминаването й през всеки са така н.р. "гозгунджии";))) Четете Хайтов в описанието за родното му Яврово, за да разберете;))) Тези хора са Малцинство, 2-3 души от цялото село. Това са хората с имунитет, само те остават да живеят в пустото село, за да заравят умрелите и носят храна на живите по горите;)))
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми то минаха месеци, каква седмица по късно, или ще развият след година може би...
35
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразените от ковид-19 са 0.08% от населението - 5740 заразени на 7 милиона, а починалите 200 са 0.0028% от населението. И само 5% от тези 0.08% заразени имат усложнения. И заради тях много повече хора с други тежки заболявания не могат да получат здравна помощ и са оставени на произвола, защото целия капацитет на здравната система е незает, болниците са празни и 7 месеца вече чакат милионите чивали с трупове от ковид-19.
34
3
 
8
 
! Отговори
Tangra преди 3 години
Спасков на няколко пъти в кариерата се забърква в скандали. Продължавайте да каните такива по телевизиите и да им поддържате реномето и стандарта на живот. Опоскахте здравната каса и нищо не направихте освен вили къщи коли.
33
5
 
8
 
! Отговори
Сердика преди 3 години
Тези така наречени "носители", ще развият симптоми просто седмица по-късно. Според СЗО само около 15% са тези които наистина ще останат без симптоми. 9% е смъртността а за дълготрайните последствия на преболедувалите, никой не говори дори! Има един бранш на бизнеса, на който му намалиха ДДС и всички ние плащаме заплатите на персонала с мярката 60/40. Е в името на този бизнес медиите бълват дезинформация вредяща на здравето на народа, на здравната система и всички останали индустрии
32
8
 
12
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Точно казано. Оставиха възрастните хора да си умират в къщи от старческите болести и младите от инфаркти, инсулти и рак, защото нямат Ковид. Пазели здравната система?! Гласувайте пак за хунтата
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това се знаеше от началото (от умните хора, не от страхливците)
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много хора се разболяват тежко с усложнения от други болести, но не се приемат в болница заради ковид-19 - болниците стоят празни, а хорате не се лекуват. Представете си, че вие се разболеете тежко от някаква болест и имате усложнения и не ви лекуват защото не сте болни от ковид-19.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A защо толкова много хора се разболяват то сезонните вируси и карат по-тежко и има по-голяма смъртност и повече заразени от ковид-19, след като срещу сезонните вируси има ваксини?
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"80% са само носители".Защо е целия този панаир тогава? Кой има интерес това да се случва и каква е целта.? Това е важно да се разбере, не колко новозаразени има.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Има. Рекламират ваксините срещу сезонен грип всяка година. Странно, че досега никога не съм слагала такава и никога не съм била болна от сезонен грип. Да се чуди човек....
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сезонния грип се кара много по тежко от ковид-19? И много повече хора се разболяват. Представете си че се разболеете от сезонене грип и сте от оноя при които има усложнения. Защо няма мерки срещу сезонния грип!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПаникаСпомни си го ако случайно се заразиш и случайно не си от 80те процента
24
4
 
4
 
! Отговори
ОРфи преди 3 години
Наивници, разбира се, че като ви се случи нещо кофти, да се разболеете, да умрете, това е ваш проблем, и на един тесен кръг близки.Разбира се, не е прието от приличие, от лицемерие да се говори така, казва се, че всяка смърт е загуба за човеството и прочие бла-бла. Като знам, че аз и моите близки със сигурност ще умрем, знаете ли колко ми пука за вас, че щяло да ви се случи естествения завършек?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора"Eми да, за конкретните хора, за кой друг? Въпросът е, че всечки е и може да бъде конкретен човек и не се знае от кои проценти. Бла.бла успокоителни, защото правителството оставя населението на самоспасяване.
22
0
 
5
 
! Отговори
офф преди 3 години
Е то от 5 месеца я знаем тая пропорция 80%-20%-5%*** тва не значи че не заразяват