Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките

Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка
176
Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията". Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него, ако не бяха разрешени обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията.

Още по темата

Акад. Петрунов отново напомни, че дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН", обясни академикът.

Той беше категоричен, че отчитането на заразените хора и на починалите трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията.

"Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията", коментира Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса.

"Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне. Но поне 50% в една държава да се, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре", смята той.

По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха - под формата на аерозоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
7
 
6
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Прочетете какво пише (и излъчва) DW за България по повод коронавирус covid 19....---Накратко, заради алчността на трима души, българи, цяла държава ще мизерства след 1-2-3 месеца. Но това няма да го прочетете!!!---Някой да ми каже един човек, починал от този вирус в България! Един без рак, инсулт, инфаркт и прочее!? Та от "обикновен" грип умират повече....
91
9
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 години
Трябва със смирение и разбиране да приемем новите дадености и да заживеем с вярата,че това правителство е най-доброто,което сме имали досега.Нищо добро не ни очаква, ако дойде друга власт,така че трябва да се гордеем с нашия пръв партиен и държавен ръководител г-н Бойко Борисов!
90
1
 
11
 
! Отговори
MUXOBOIKO преди 3 години
Всеки клоун излиза и започва да нарежда разни половинчати полуистини а хората се побъркаха вече.
89
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости..."Хубаво се задържа ама жизнен ли е????Щото май не е.Върху кожата умира за 10 мин. И като умира за 10 мин що са ми ръкавици ако върху тях живее по 2-3 дни???Всеки клоун излиза и започва да нарежда разни половинчати полуистини а хората се побъркаха вече.
88
2
 
18
 
! Отговори
Nona преди 3 години
До 86Есента и зимата ковид ще ни е малкият проблем
87
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото повече затваряте / ограничавате разпространението, толкова по дълго ще трае това мъчение. И на децата вече е ясно защо - за едни пари, било то от спестени разходи за болнично лечение или от еврофондове. И в двата случая обикновения отружен данъкоплатец не печели нищо.
86
10
 
9
 
! Отговори
до 102 преди 3 години
Ти още не си разбрал ,че не се изгражда имунитет срещу Ковид 19,или съвсем кратко за месем,месец и половина.Стига сте слушали псевдо доценти останали в миналия век.А усложненията имунизирани ли са?Излиза много информация от изследвания,чети и анализирай.
85
0
 
5
 
! Отговори
до 103 от 99 преди 3 години
добре де, аз пак са питам - филтриран въздух без брах и без миризма от P100 респиратор, аз лично не мога да разбера как може да е противопоказен за асматик - дори обратното според мен е полезен за хора с такъв проблем.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е редно хора, които не са астматици да пишат за астма. Това, че някой има астма и дори ХОББ не го прави обречен при коронавирус, както и при нормалните грипове.
83
11
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 3 години
Престанете с глупостите.Накрая ще тържествуват тези страни,през които вируса е бил най-осезателно,и са изградили имунитет.Но кой да го проумее?Повтаряте като папагали,без да мислите.
82
1
 
4
 
! Отговори
До 95 преди 3 години
Може да се ползва и шлем,не е казано само маска.Смисъла е предпазване при близък контакт и разговор.Асматиците са рискова група за ковид.Даваха плажовете в Испания,ами хората са с маски.Дезинфекцирайте си маските обилно със спирт 70 градуса двустранно ,върши работа.
81
0
 
7
 
! Отговори
до 96 преди 3 години
може ли да кажеш каква маска ползваш, щото аз ползвам Американски (да, Маde in the USA) респиратор от тип P100 и се диша по-леко от без-маска, супер яко е и защото няма никакъв прах и не се усещат никакви неприятни миризми дори и да са около тебе. Та, всичко това дето изброих не помага ли на астмата - без прах, през миризми?!
80
0
 
7
 
! Отговори
Смех преди 3 години
И това го говори някакъв капацитет - поне още един-два месеца, *** може и четири-пет, или десет-петнадесет - бе да има там.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
познавам поне 5 човека, които са с астма (за съжаление и аз между тях, макар и с лека форма), единият влезе в болница и едва се отърва заради носене на маска! без грам коронавирус. така че за едни маските може да са предпазно средство, но за други за убийство. режисирано и причинено от управници без мозъци. в белите държави мислят за това, мога да ви дам и различен пример - след сърдечна операция (отваряне на гръден кош), човек може да не носи предпазен колан в мпс за кратък период, нас го няма
78
5
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 3 години
Искаш да кажеш,че катастрофите са заразни?Всеки ден съобщават за катастрофи,нека няма,но дори и с инфо,една част не се стряскат,шофират пили или дрогирани,други са изрядни и обикновено потърпевши..Има мерки,наказания ,отнемаме на книжка,и пак се случва за съжаление.Но пандемията няма общо с това.Прекалено дебилско е да се говори ,че след като има жертви от карастрофи,не трябва да се вземат мерки срещу пандемия?
77
3
 
15
 
! Отговори
тигъра преди 3 години
Ами защо не затворите света за 2 седмици и да изчезне вируса.
76
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой каза че Мутафчийски е в Гърция,защо си измисляте и какво общо има с пандемията?.А и там да е,в Гърция реда е по строг,и къде изобщо е по разхлабено ?Пишете глупости,толкова ви е сивото.Виждате ,че нощните заведения станаха огнища,като че ли ,са най важното нещо ,аман заман ,обороти,щото хонорарите на чалгарките вървят и пиячката.
75
12
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
Гответе се за лошо! COVID--19 няма да си отиде нито бързо нито лесно.Няма да пиша какво прогнозирам защото ще предизвикам страх.
74
7
 
3
 
! Отговори
до 90 преди 3 години
а с колко са намалели смъртните случай от катастрофи, работни инциденти и т.н. заради затварянето на бизнесите?! това слагаш ли го в сметката?! освен това, зарада маските и т.н. всякакви други заразни болести и смърта от тях е също намалена. така, че Уханката убива яко!!
73
6
 
10
 
! Отговори
СС преди 3 години
Смъртността за 2019 г и 2020г е сходна няма разлика , чукчи четете и мислете !!!