Проф. Пимпирев: Антарктида е континентът на бъдещето

На ледения континент вируси не виреят
7 юли 2020 14:54,
26

"Антарктида е континентът на бъдещето, тя отговаря и на въпроса как да се преборим с коронавируса. В момента има 1 000 души там, там условията са такива, че вируси не виреят. Там също има карантинни мерки", каза в студиото на "България сутрин" изследователят проф. Христо Пимпирев.
Още по темата

Той обясни, че им предстои много важен антарктически сезон - има за изпълнение много важна програма и всички са "на нокти" какво ще се случи.

"На Антарктида живеят микроорганизми, които са ендемични - живеят само там. Който организъм се е приспособил да живее там, е уникален.  Фармацевтичните компании дават големи пари за изследвания на Антарктида", посочи проф. Пимпирев.

По думите му в момента се изпълнява национална полярна програма - строителство на инфраструктура, за което има финансиране. Той се надява, че експедицията няма да претърпи съкращения.

"Български полярници ще отидат, работата не може да се изостави. Абсурдно е да няма експедиция, надявам се финансирането ѝ да не бъде намалено, защото това е национален приоритет", подчерта изследователят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той нарече Антарктида "кухнята на времето по света".

"За първи път от 50 г. насам от Делхи се видяха Хималаите. Природата не може да си отдъхне за два месеца. Когато отидем на Антарктида, ние живеем в изолация, но знаем, че ще е така. Човек не е устроен в 21 век да си седи вкъщи - и в пещерите са излизали навън да ловуват", обясни проф. Христо Пимпирев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
11
 
! Отговори
Той професор по лед преди 3 години
и пингвини, жена му доцент в БАН.Затова постоянно хората пишат тук, че така наречената ни наука е шуробаджанашка дружина, която си е разпарчетосала възможностите за доене на бюджетни и други пари според роднинските кланове, които са се укрепили в нАучните ни среди.Освен роднински дружини, има и настаняване на разменни начала. Аз ще назнача жена ти при нас, ти ще вземеш при теб учинайката, а тя после ще стане нАучен ръководител на племенницата на проф.Х, който назначи зетя на доц.У от наШте!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно ли е че всяка година вече повече от 20 години се разхождат на държавна издръжка до Антарктида?Аха. Алкохолизъм в невиждани мащаби. По едно време бяха почнали и жени да си водят, че няколко месеца на мастурбички е мъка. Ама няколко по-заблудени студентки се разприказваха и рязко се наложи Пимпирчо да изпадне в няколко години медийно затъмнение.Сега пак изпълзява полека. Да не би да му намалят финансирането.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя до кога ще му плащаме екскурзиите
21
3
 
8
 
! Отговори
Какво бъдеще, преди 3 години
те вече и него ***, ходят там само да пируват, броели пингвините!? Че и строителство започнаха, значи скоро ще оплескат!
20
1
 
8
 
! Отговори
само преди 3 години
За тия, които не са обърнали внимание да спомена, че българската станция е много далече от полюса. Намира се на 62 градуса южна ширина, а полюсът е на 90 градуса ю.ш., т.е. на около 3000 км от него.
19
3
 
10
 
! Отговори
асвалто риос преди 3 години
И аз ходя всяка година на експедиций в Тайланд,климата и риболова изследваме основно и кулинарията.Ама сам си финансирам изследванията.Пък за Пимпира пара трбва много,знаете ли колко е скъпо да си поръчаш пиене от огнена земя
18
3
 
13
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Това куку на гол тумбак чифте пищови. Цял живот крънка народна пара да ходи на безплатни екскурзии. Нека да обясни конкретно какви ползи имат хората от него, а не само да бръщолеви общи приказки. И ние сме чували че там е студено и въздуха е чист.
17
3
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Поредното хвърляне пари на вятъра. Къде сме тръгнали? Неоправдана инвестиция.Резултати със съмнителна стойност.Бъдещето на света....ала..бала
16
4
 
8
 
! Отговори
Боко Шкафчето преди 3 години
Ще я асфалтирам тая Атлантида Антарктида ли е нема значение
15
3
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Там вируси не Виреят -Защото и хора на Виреят !!-на минус 70 градуса и ветрове с 120 км/ч--хахахаха КАКВО ФУНДАМЕНТАЛНО ОТКРИТИЕ!!! БРАУ!!
14
5
 
12
 
! Отговори
Балканец преди 3 години
На чист въздух - най-хубаво се пие! Това от мен да го знаете. Без да ходя до Атлантида съм го установил.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен Пимпиревите открития че на Антарктида е много студено и има лед за други негови такива никога не съм чувал!
12
4
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На 2500 метра лед,с който е покрита Антарктида виреят...чудесно домати,куртовска капия,***,грозде,череши,дини и по...малко магданоз,празз лук и грах.За това Пиммпирев е...ффлюбен в този континент.Който отиде там,гладен нямма да остане и има матрял за чудесна...шопска салата.Дерзай Пиммпирефф,ние сме с теб в усвояването на тази терра...инкогнита,за ползу роду.
11
3
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Този иска да Емигрираме ТАМ _за да може Герб да си краде на воля!!! Какъв нахалник!! КОй му плаща експедициите на Този Пияница?? Служебна тайна е -че Там се пие като за последно!!
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименвярно е, но непълно. освен че се разхождат из южна америка си поддържат и старите комунистически връзки там
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега чета в Интернет за Пимпирев, другарите му и техните експедиции. Вярно ли е че всяка година вече повече от 20 години се разхождат на държавна издръжка до Антарктида? А преди това си правят една чудесна обиколка из Южна Америка? И защо никъде не сме видели публикувани данни, резултати, изследвания от експедициите, а само от дъжд на вятър някоя весела новина - как един бивш министър изпил спирта от термометрите (бедна ми е фантазията как се наливат там), как хванали някаква риба и т.н
8
6
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Комунистическите професори с като червеи след дъжд. Изпълзяват след всяко значимо събитие на отделят слуз по медиите и да говорят празни приказки.
7
4
 
14
 
! Отговори
Али Ръза преди 3 години
лошо ми е!... тоя да вземе да се гръмне! всяка година си правят гезме до там с пълен контейнер алкохол, и като се върнат, камбите им зачервени от препиване...финансиране за простотии...да го дуват!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И НА ЛУНАТА ВИРУСИ НЕ ВИРЕЯТ. КОМУНИСТИЧЕСКИ ***.
5
2
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Пимпиря колко каси оригинално уиски с антарктически лед е избълбукал там на спокойствие само той си знае!И колегите му кибици по чашка де!