„Българският ВиК холдинг“ ще финансира региони с ограничени водни ресурси

Дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира
8 юли 2020 04:15,
6
„Българският ВиК холдинг“ ще финансира региони с ограничени водни ресурси
Снимка: БГНЕС

Българският ВиК холдинг“ ще се включи в решаването на проблемите, свързани с климатичните промени и предизвикателствата, които те създават пред отрасъла като безводието или наводненията. Новата структура ще инвестира в реализацията на големи проекти, които ще осигурят вода за региони с ограничени ресурси. Това каза председателят на УС на дружеството Иван Иванов на петнадесетото издание на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“, която тази година се проведе в дигитален формат, съобщават от МРРБ.

Още по темата

Иван Иванов очерта основните приоритети в работата на холдинга. Голяма цел е намаляването на загубите на вода чрез инвестиции в активи публична държавна собственост. Ще се работи за финансово оздравяване на ВиК дружествата. Някои от тях се справят добре и инвестират, но други като ВиК - Перник нямат необходимите средства и се очаква от холдинга да ги подпомогне финансово и методически, обясни Иван Иванов. Затова в момента се разработват вътрешни правила за подбор и финансиране на проекти.

Холдингът има и контролни функции
. „Ние се явяваме представител на държавата в тези публични дружества и имаме законови ангажименти по отношение на докладването и контрола на изпълнението на поетите ангажименти“, посочи Иван Иванов.

Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира. Иванов даде пример с европейската директива за питейните води, която поставя изискване да се взимат и тестват повече проби. В тази връзка ще бъде изготвен технико-икономически анализ за създаване на  лаборатория, която да обслужва всички ВиК оператори.

Холдингът няма да се намесва в провеждането на обществени поръчки от ВиК операторите при реализацията на проектите по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.  „При нужда от методически указания сме насреща, но в изпълнение на правилата на ЕК ще оставим дружествата да се справят сами“, поясни Иванов.

В панела „Екологична инфраструктура“ участва и началникът на отдел „Развитие на водоснабдяването и канализацията“ в МРРБ Невена Иванова. Тя представи резултатите от подготовката на Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) и напредъка по изготвянето на Закон за ВиК. Законопроектът е в процес на разработка. Предвижда се той да запази публичната собственост на ВиК инфраструктурата. Ще бъде въведен принципът една административна област - един ВиК оператор. Ще се намали регулаторната тежест. Ще се запази социалната поносимост на цената на ВиК услугите, за което има обществен консенсус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
someone преди 3 години
това ми напомня на Холдинг БДЖ, който сега искат да закриват тъй като е пълен бардак и служи за прикриване на бардака.Сега ще повторим упражнението ,понеже там от където трябва да идват решенията (правителството) няма никой, който да знае какво да се прави.Сега в холдинга ще се наливат милиони след милиони, бардака в дружествата ще е още по-голям както и краденето, а засушаването *** на вратата ни.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не на последно място дружеството трябва да търси възможности да се самофинансира."----Преди пръкването на поредната административна структура, не беше ли редно и по-разумно да се уточнят правилата на играта и да се създаде работещ механизъм за нейното функциониране, вместо нищо незначещи словоблудства като по-горното?Като с холдингите от "водната индустрия" в редица страни по на запад от нас. Имат известни облекчения в редица дейности, но за сметка на това поддържат поносима цена на услугата
3
0
 
1
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
Продължение:Иначе тоя ВиК консорциум или каквото е там е поредната черна каса за градене и размиване на отговорност. В момента има няколко институции, които трябва да са отговорни - МОСВ, МРРБ, областните, градските местните ВиК дружества и сега това чудовище. Ето това вече е истинското престъпление - още едни ***, без съкращение на другите и НИКОЙ не носи отговорност. А в мътни води се ловят големите риби. Погнусен съм от тая депесаро-комунистическа герберастия!
2
0
 
1
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
До Анонимен 2Не само на водопроводи, ами и на канализация и отводняване. Скандално е. За ВТ - не знам как успяха след ремонтите да направят град с всичко на всичко 5 хоризонтални улици да се наводнява половината. Това да наводниш баир е постижение. И се наводнява най-вече на новоремонтирани места...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цялата патаклама малцина обръщат внимание на престъпно лошото ново строителство на водопроводи и непрекъснатото им оскъпяване. Свищов, Велико Търново станаха известни напоследък, по места си знаят каквъв е ужас. В цялата тази мизерия вместо да се поощрява производството у нас на съоръжения за водопреносната мрежа нищо не се чува, освен че с,е внесли тръби чак от Испания за Перник. Сега на североизток Б.Б. иска прескъпа помпена система, която пресича газопреносната, селата пак са на сух режим.