Законно ли е да събират глоби на границата? Заведоха първи дела

Адвокат: Не може да се ограничава правото на свободно движение
64

Първи три жалби постъпиха срещу събирането на неплатени глоби по сухопътните ни граници. Ако искаме да продължим по пътя си, трябва да платим всички дължими пътни глоби. В разрез със закона ли е плащането на фишове на границата?

Още по темата
"Образувахме едновременно 3 дела, защото тази мярка беше въведена леко тихомълком. В Закона за движение по пътищата е предвидена такава възможност, но това беше направено без изричен акт.  Една от трите жалби трябва да сработи. Имаме регламент на ЕС, имаме две директиви, имаме решение на Конституционния съд - не може да се ограничава правото на свободно движение между страните членки на ЕС", заяви адвокат Иван Тодоров, ангажиран с казуса от обикновена гражданка, която е била забавена на границата.

Той очаква МВР да преориентира практиката си и да спре да налага ефективни наказания. А в студиото на "България сутрин" юристът описа следната ситуация:

"Качил си цялото семейство, връщат те на границата, отиваш 300-400 км, взимаш си парите, отново товариш цялото семейство, отиваш... Как си го представяте? Цялата опашка започва да върви много по-бавно. Може вкъщи да нямаш пари и да си изпуснеш резервацията за пътуване. След това няма смисъл да ходиш".

По думите му всеки може да заведе жалба и трябва да я формулира така, че му затрудняват или възпрепятстват преминаването. Ако спечелиш делото, след това трябва да съдиш държавата за вреди, което е съвсем закономерно, отбеляза той.

"Ефектът на границата е минимален. Държавата има голям проблем със събирането на глоби. Поради своето безсилие тя въвежда такива мерки. Да си ги събира по начините, които са измислени в другите държави. В момента ти пращат препоръчано писмо. Като не могат да те намерят на адреса, пускат ти едно съобщение "ела и си вземи писмото". Много често в системата на МВР отива съобщение, че човекът е уведомен и писмото е връчено", обясни адв. Тодоров.

"Хората са го измислили. Има електронно съобщаване, всеки има електронни адреси или мобилен телефон. Дава се такъв и като ти изпратят SMS или имейл, смяташ се за уведомен и трябва да си платиш глобата", изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
14
 
! Отговори
Даниел преди 3 години
До Ko40В Словения си те глобяват директно на границата. Може да минеш цялата държава, но излезеш ли в системата - плащаш.
30
11
 
17
 
! Отговори
AZ преди 3 години
На границата трябва да събират и неплатени здравни вноски.Щом има пари да пътува,значи има пари и за здравни вноски.А и който влиза у нас, да си плаща здравните-нали се връща от Европа,работил там и напечелил.Иначе се получава така,че 80% от лекуваните с ковид са неосигурени и се лекуват за наша сметка. Касата за тях не плаща.
29
4
 
12
 
! Отговори
дО 35-ИЯ преди 3 години
Проблемът Е, ЧЕ 10 ГОДИНИ МОЖЕ ДА НЕ ОТРАЗЯТ В СИСТЕМАТА СИ ВЕЧЕ ПЛАТЕНИ ГЖЛОБИ ИЛИ МИТНИ СБОРОВЕ - ЛИЧНО ПРЕЖИВЯНО!
28
0
 
18
 
! Отговори
До Ко40 преди 3 години
Ти за коя чужбина говориш, бе ? В Скандинавските страни плюс Холандия механизмът е такъв, че ти ги дърпат директно от сметките! Няма хър и мър! Няма обжалване! Какви дела те гонят? Ти че ни си ходил там - не си. Ама поне питай някой, път тогава се прави, че си излизал навън!
27
2
 
11
 
! Отговори
33, преди 3 години
стига рева - ще си плащаш преживей го :))))
26
6
 
18
 
! Отговори
redordead преди 3 години
абсолютно безсмислени аргументи - щял си да се връщаш, да си вземеш парите от вас - само пълни де-били държат в тях много пари в брой, нормалните хора ползват карти - спират те, плащаш си глобите и си продължаваш като пич почивката...тоя се опитва да ни врътне с някви примери отпреди 50 години...
25
15
 
6
 
! Отговори
Ko40 преди 3 години
Били сте у чужбина, леле ?! Къде ще те спрат да не минеш за неплатена глога бе, ***? Трябва да има съдебно решение, демек да си осъден, че не си си платил глобата. Tогава може и да лежиш, но това е друго.
24
4
 
12
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
много интересно - тия, които пътуват за чужбина, нямат задължения и преминават безпрепятствено защо ли не се оплакват от нововъведенията?!
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аме така е и по границите на "белите" държави. Много тарикати-нашенци се опариха.
22
2
 
12
 
! Отговори
Борисчо преди 3 години
Бай *** винаги има само права, но не и задължения. Глобите за нарушенията му са изнудване...
21
3
 
10
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
милиционерска - пионерска толкоз :))ще плащаш, авантаджия
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам до колко е законно, но е задължително!!! Иначе няма оправия с джигитите убийци!!!
19
6
 
17
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
тия номера за глобите за които "не знаеш" ги приказвай другаде, тарикат:)))) като трябва да си плащаш задълженията и.. "не знаех.. не разбрах"
18
2
 
17
 
! Отговори
Невен преди 3 години
Брат ми разказваше веднъж защо се забил автобуса им от Германия. Тръгва автобуса от автогарата и цивилно BMW ги отбива - съответно се легитимират. Проверка на място на целия автобус и напипват някакъв с различни типове неплатени глоби. Целия автобус до полицейското стоели и чакали докато оня си оправи нещата.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А законно ли е да ни си плащаш глобите, наложени пак заради неспазването на закона?Въпроса ми е риторичен.
16
9
 
4
 
! Отговори
-10 преди 3 години
Никой викаш, плащаш задължения за които нищо не знаеш и няма начин как да се защитиш, дали наистина съществуват или не. Не случайно тоя народ е бил 500 години под турско. Заради хора като теб!
15
5
 
19
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
ако това нововъведение нямаше ефект, селските тарикати, които гледат да минат метъра нямаше изобщо да го коментират - щом са против значи работи!!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ това не могат, защото гранична полиция няма такива правомощия по закон....
13
0
 
14
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Интересува ме гастербайтера мазен като влезе през Калотина и направи 10 нарушения до Капитан Андреево ще го спрат ли?
12
4
 
14
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
никой не те спира да пътуваш - плащаш си задълженията и продължаваш, а ако нямаш пък неплатени глоби - нямаш никакви грижи