Законно ли е да събират глоби на границата? Заведоха първи дела

Адвокат: Не може да се ограничава правото на свободно движение
64

Първи три жалби постъпиха срещу събирането на неплатени глоби по сухопътните ни граници. Ако искаме да продължим по пътя си, трябва да платим всички дължими пътни глоби. В разрез със закона ли е плащането на фишове на границата?

Още по темата
"Образувахме едновременно 3 дела, защото тази мярка беше въведена леко тихомълком. В Закона за движение по пътищата е предвидена такава възможност, но това беше направено без изричен акт.  Една от трите жалби трябва да сработи. Имаме регламент на ЕС, имаме две директиви, имаме решение на Конституционния съд - не може да се ограничава правото на свободно движение между страните членки на ЕС", заяви адвокат Иван Тодоров, ангажиран с казуса от обикновена гражданка, която е била забавена на границата.

Той очаква МВР да преориентира практиката си и да спре да налага ефективни наказания. А в студиото на "България сутрин" юристът описа следната ситуация:

"Качил си цялото семейство, връщат те на границата, отиваш 300-400 км, взимаш си парите, отново товариш цялото семейство, отиваш... Как си го представяте? Цялата опашка започва да върви много по-бавно. Може вкъщи да нямаш пари и да си изпуснеш резервацията за пътуване. След това няма смисъл да ходиш".

По думите му всеки може да заведе жалба и трябва да я формулира така, че му затрудняват или възпрепятстват преминаването. Ако спечелиш делото, след това трябва да съдиш държавата за вреди, което е съвсем закономерно, отбеляза той.

"Ефектът на границата е минимален. Държавата има голям проблем със събирането на глоби. Поради своето безсилие тя въвежда такива мерки. Да си ги събира по начините, които са измислени в другите държави. В момента ти пращат препоръчано писмо. Като не могат да те намерят на адреса, пускат ти едно съобщение "ела и си вземи писмото". Много често в системата на МВР отива съобщение, че човекът е уведомен и писмото е връчено", обясни адв. Тодоров.

"Хората са го измислили. Има електронно съобщаване, всеки има електронни адреси или мобилен телефон. Дава се такъв и като ти изпратят SMS или имейл, смяташ се за уведомен и трябва да си платиш глобата", изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже администрацията я мързи да си върши работата и да си събира глобите както му е редът, затова ще изнудваме хората на границата да плащат.Отделно, че много често вече платени задължения продължават да стоят като дължими, но като си тръгнал на път, ще ги платиш пак, само и само да не ти провалят почивката.Това е наглост и безочие!Администрацията да престанат да си чоплят носовете по цял ден и да свършат нещо!
10
6
 
13
 
! Отговори
факт преди 3 години
няма човека с неплатени глоби, който да не знае за тяхпосле вече всички знаят, че на границата минаваш при плащане на глобите - ще тръгнеш за Чужбина.. знаеш, че имаш да плащаш и отивайки на границата се оказваш "изненадан " - тия номера другаде-ще си плащате.. а ако не искате глоби и плащания - спазвайте правилата за движение, селски тарикати
9
5
 
14
 
! Отговори
А преди 3 години
В много държави по света е така. Дори на летищата. Като излезе при паспортния контрол че имаш задължения те връщат на едно гише да си ги платиш и тогава прав ти път.
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова е важно да работиш и учиш. Когато си нормален човек, който вече си е платил данъците и нарушенията, можеш спокойно да пътуваш и да си почиваш. Когато си тарикат и *** се занимаваш с глупости и лаеш като на3б1на булонка, че някой ти е настъпил опашката
7
6
 
13
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Като си нарушител - ще плащаш! И до утре да бълваш глупости, това е! Точка по въпроса!
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Андрешко Ганьов си ти, защото правиш сметка на другите колко пари имат и за какво ги харчат
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, нека ги осъдят. От първия ден им казаха, че е незаконно да ги спират. Единствено могат книжките да им вземат и то ако нарушението, което са извършили го изисква
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с такъв правосъден министър като Барни Ръбъла - какво значи законно ли е?!? Каквото реши хунтата, това ще е!
3
15
 
23
 
! Отговори
Значи преди 3 години
Андрешко Ганьов има пари да ходи в чужбина но не иска да си плаща глобите...Много правилна мярка!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази комунизогеберасточенгесарска върхушка, събирана по ниви, ливади и обори, вилнее от 44 година, без да спазва никакви правила, норми и закони.
1
11
 
22
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Тоя па! Никой не им ограничава правото на свободно движение, само ограничава правото на НЕДИСЦИПЛИНИРАНИТЕ шофьори да безчинстват по пътищата. Винаги могат да продължат пеша закъдето са тръгнали.

Спонсорирани публикации