Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението

Ипратиха писмо до държавниците с благодарност за влизането в "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 13 юли 2020 21:44 | 13 юли 2020 11:40, Камелия Цветанова
598
Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ. В него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Още по темата

„По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II“, посочват в писмото си  национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България.

Те припомнят, че социалните партньори и Икономическият и социален съвет на България многократно са настоявали по недвусмислен начин за ускорена подготовка и присъединяване към ERM II и впоследствие - към Еврозоната.

„По тези въпроси сме изразявали своите категорични общи позиции,  включително през ноември 2014 г.; в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 г., както и в двете декларации от февруари и април 2020 г. В становище още от декември 2017 г. ИСС  отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към Еврозоната и подчертава, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“, допълват организациите.

„Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от 13 април 2020 г. "с присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", посочват още национално представителните организации.

„Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. Припомняме, че това е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17.06.2020 г. между Министерския съвет, синдикати и работодатели, пише още в писмото.

„С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост. В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение“, завършва писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
494
6
 
25
 
! Отговори
Мечо Кух преди 3 години
Гешев бил "погнал" олигарсите? Знаете ли къде са Баневи и Арабаджиеви? Където бяха и преди Гешев да почне да разиграва цирковете - у тях си. Толкова за ползата от него - нула.
493
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам клиповете на които пребиват с ритнuцu онези момчета и пред очите ми е мутрата борисов. Казвам ви бих му причинил същото! И сигурно не съм само аз!
492
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
даже нямам желание да чета тая поръчкова статия. Като са толкова загрижени работодатели и синдикати да намерят още утре работа на всички, загубили своята заради "мерките и загрижеността", които ни проповядваха от къде ли не през последните месеци! Гледат да угодят на босовете и да се нагушат като за последно, на никой не му дреме за служители/работници/народ!
491
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв шут му биха янките....Прелест!
490
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СнадоТой пътник, ами после кво прайм? Някакви идеи, план? Начело с Курнелата ли? Давайте, това сега дето ви се вижда отврат положение ,след месеци със свещ ще го търсите!
489
8
 
16
 
! Отговори
ГРОБАР преди 3 години
Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ.........................Щото са лакеи на ТУЛУПА и олигархичните кръгове близки до него!
488
3
 
1
 
! Отговори
Освалдо Круш преди 3 години
Виж моите методи в Бразилия преди век и повече как действах и работех с огнехвъргачките и архитектите и администраторите. И за 4 години някой може и да се справи при режим на извънредните правомощия!
487
18
 
11
 
! Отговори
Не е лесно преди 3 години
Не всички подкрепят протеста! Трябва да се разбере, че хората на площада, са малка част от българския народ! Лесно е да се протестира, трудно е да се работи! Ще бъда честен, няма да се оправим и след 30 години, защо ли? Защото всичко във властта трябва да се изкорени и да има хора с ново мислене, което не виждам на площада, не виждам и в сегашните политици, нито в парламента, Катастрофата е неизбежна,но нови избори, ще ни въведат по-бързо във финансова криза, която не можем и да си представим!
486
6
 
2
 
! Отговори
Цитат: преди 3 години
"Никой не е над закона, освен нашите момчета от ЦРУ, а те дали не се позабавляваха тука 40-50-60-70-74 години!
485
3
 
3
 
! Отговори
К'во се случва преди 3 години
Поредната шокова доктрина, поредния грабеж и поредното замитане под килима и скриване на доказателствата. Преврат да се покрият следите и да изчезнат документите и козохранилниците да скрият следите си и свойте и на козичките си и всичко да се хвърли върху най-малко виновният и най-малко ако изобщо откраналият. Винаги трябва да има изкупителна жертва - такова е мисленето на момчетата от ЦРУ и лобистите!
484
9
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ББ е пътник, тоя път няма да мине номера
483
4
 
2
 
! Отговори
За мене: преди 3 години
Предишните хора са човеци без грам чест и това не им прави чест след като са осъзнали абсолютния погром, които са създали. Ако бяха в Япония да са се самоубили всичките. Тия имат поне капка чест и шамарят здраво. Още по-здраво господин премиер - и четиримата са за доживотен!!!
482
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем мухобойко
481
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като накажеш подходящо крадците и измамниците - парите няма да си върнеш но изманиците след тях мноого ще го премислят изобщо дали да се осмелят!Та такова действие има смисъл за бъдещето!
480
1
 
5
 
! Отговори
Моята гледна точка: преди 3 години
Един от триумфите на студената война е България, една борба за влияние и отвоюване на територии от страна на едни хора от една "Компания" и това беше едно много добро заучено положение. Та спести ми глупостите как под предлога за "гадните комунисти" някой опоска хазна пълнена 45 години. Spare me the bulshit. Savor it ... и между другото най-голямото подслушване и бъркане в чуждата работа е точно през последните 20 години та Иричек да го д.у.х.аааа ....
479
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлението на биби ще го запомня с термина работещи бедни!!! И не само - извращщенията му са безкрайни!! А иначе пак ми разправяйте за Русия и бедност, че тука сме по-зле и от там!!!
478
1
 
3
 
! Отговори
И да питаш помиарите преди 3 години
Парите или живота и без друго ще кажат живота та въпроса ми е що не висят?
477
3
 
6
 
! Отговори
Глейте сега преди 3 години
Хубаво кво ше стане ако верно затворят или прибият КСБД - Костов, Сакскобурготски, Божков и Дянков ? Ще си вземете ли парите? МИ не ! Ама поне ще има моралното удовлетворение да видиш 4 гадини как висят и гарваните ги ядат. Виж какво прекрасно послание им изпращам!!!
476
3
 
3
 
! Отговори
Шашавия преди 3 години
Може би, може би, но аз съм тоя дето има републикански национален рекорд - даже два! Пътят към ада е постлан с: Вервайте ми! Смяна на чипа! 800 дни! Ииии Хари Потър ... ама ходете по тоя път не слушайте патило, а старило ...
475
6
 
11
 
! Отговори
от форумите: преди 3 години
Искам да попитам протестиращите дали в сряда ще се включат в протеста на БСП с Мая Манолова, *** Нинова и другите лица от БСП, които през 2013 избраха Пеевски за шеф на ДАНС?