Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната трае поне 2 г.
10 юли 2020 07:00, Анисия Иванова
167
Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Ако България влезе в Клуба на богатите държави, тя ще приеме еврото за своя официална валута най-рано през 2023 г. След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в еврозоната, стана ясно вчера.

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Още по темата

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". Официалното обявяване пък се очаква през уикенда, когато борсите не работят, за да се елиминират пазарни спекулации.

А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса, съобщи БНР.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" трае поне 2 г., изисква се местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.


167
Още от Балкани
Истината за протестите в Сърбия – заради коронавируса или заради Вучич?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
браво на 134 !!!!!!!!........................................
141
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/141

Още ли не си си взел хапчетата, че още крещиш докато спамиш?
140
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
138- казваш говеда сме биле, а ТИЯ ДЕТО СА В ЕВРОЗОНАТА, КАК ЩЕ ГИ НАЗОВЕШ....ТЕ СА ПОТЪНАЛИ В МИЗЕРИЯ- А МИН ЗАПЛАТА ТАМ Е НАД 1500/1700ЕВРО, БАНКИТЕ С НИСКИ ЛИХВИ, А ЧЕРВЕНА КОБИЛА ЗЕЛЕН ЧОРАП НИ ДЪРПАТ КЪМ ЕВРАЗИЯ- АКО ЗА ЕВРОЗОНАТА СМЕ ГОВЕДА, ТИ КАК ЩЕ НИ НАЗОВЕШ АКО ВЛЕЗЕМ В ЕВРАЗИЯ- ТОГАВА НЯМА ДА СМЕ ГОВЕДА, А ЩЕ БЪДЕМ ОТЛИЧНИЦИ С ВАЛУТЕН БОРД И МИН ЗАПЛАТА ОТ 118ЕВРО...
139
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не случайно пачките в шкафчето са в евро, а не в лева... някои хора ще станат още по-богати, а останалите - още по-бедни.
138
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Borda dyrji bankite v likvidnost aloouuuu bez bord ste zad borda alooou
137
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
POSLEDNATA DUPKA NA KAVALA BG NAI BEDNATA STRANA VISKA EVRO MI NALI BORDA SCHTE PADNE I SCHTE POGINEM BE GOVEDA
136
8
 
6
 
! Отговори
Eй , недейте бре! преди 3 седмици
Рубладжийте ще изгубят всичко, ако приемете еврото за официална валута, та рублата никой не я иска, цял свят бяга от рублата...
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

ТИ ПА СИ МНООО УБАВ
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АЗ НЕ ИСКАМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
133
4
 
9
 
! Отговори
Една добра идея преди 3 седмици
Референдум за еврото!Ако хората го искат-защо не,така да бъде!Ако обаче не го искат-много им здраве на мераклиите за ла*пане!
Впрочем,защо Полша,Чехия и Унгария,които абсолютно отговарят на всички изисквания не се присъединяват?Будали ли са?Впрочем и Румъния,която е от нашата черга не ще....
132
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като чета коментарите тук и ми става ясно, че на никой не му е ясно какво значи заглавието на статията...
Само си проветрявате плампащите усти и доказвате колко празни и посредствени са ви кратуните !!!
131
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 130

Ми не хич не е добре :) особено за хора които имат малки бизнеси и работят с долари...
130
3
 
11
 
! Отговори
Заплати преди 3 седмици
Заплатите на нискоквалифицираните работници ще бъдат написани в евро и ще се види черно на бяло колко ниско е заплатен нискоквалифицирания труд във България.

Това би довело на ръст на тези заплати в дългосрочен план.
129
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това като цяло е положителна новина. Преди 4-5 години щеше да ни се отрази зле, но във момента виждам повече положителните неща.

Цените на храните вече са в евро. Само умножават по две и пишат отзад "лв."
Същото важи за цените на дрехите и техниката.
128
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 119

Вземи си хапчетата, та да спреш да се нервираш и крещиш, троли ограничено....
127
4
 
18
 
! Отговори
Не на еврото преди 3 седмици
Не на еврото вие луди ли сте бе .Стига с тия лъжи нямало това да се вдига нямало онова .Видяхме го това с цените във всички страни които приеха еврото .Не на еврото .
126
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само продажници и родоотстъпници искат да се откажат от националната си валута !
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България ще приеме еврото НАЙ-РАНО 2023 г, т.е. като влезе в еврозоната.Т.е. може да стане и след 10 години, и след 20....
дотогава ще сме в Чакалнята и над банките ни ще се упражнява специален банков надзор, защото нито една банка в момента не е в ред. така погледнато не са толкова лоши нещата.
124
7
 
11
 
! Отговори
гадна твар преди 3 седмици
Това поне го приемам като що-годе добра новина. Колкото по-късно се премине на евро, толкова по-добре за народа. Накрая БГ ще приеме еврото когато всички останали го махнат, за да бъде пре...а отново както винаги и въ всичко. Успех ***
123
4
 
10
 
! Отговори
Еврото преди 3 седмици
Е за олигарсите не за народа.Искате да им изпапкате парите нали.Когато станат заплатите европейски и пенсиите и цените на паднат може би да се съгласим.Няма дела има само приказки.Моите деца приказки не ядат трябва чиста и екологична храна.